Ερευνητές από το Washington State University, σημειώνουν ότι περισσότερες από 40 φυτοχημικές ενώσεις μπορούν να ενεργοποιήσουν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του καρκίνου.
Η εξάπλωση του καρκίνου ή αλλιώς η μετάσταση του είναι συνήθως η αιτία που μετατρέπει αυτή την ασθένεια σε θανατηφόρα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει εκατοντάδες έρευνες που εστιάζουν στην πρόληψη του καρκίνου μέσω των θρεπτικών συστατικών της τροφής.
Η συγκεκριμένη έρευνα εστίασε στο πως κάποια θρεπτικά και φυτοχημικά συστατικά της τροφής ελέγχουν τα γονίδια που καταστέλλουν την εξάπλωση του καρκίνου. Η βιταμίνη D, το τζίνσενγκ, το λυκοπένιο της ντομάτας, η κουρκουμίνη που βρίσκεται στο κάρυ, ο χυμός ροδιού και το ιχθυέλαιο είναι μερικά από τα τρόφιμα και τα συστατικά που επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του δέρματος, των πνευμόνων και άλλων τύπων καρκίνου.
Οι συγκριμένες ουσίες ενήργησαν επιγενετικά, διατάζοντας τα γονίδια να απενεργοποιηθούν ή να ενεργοποιηθούν, βοηθώντας έτσι τον οργανισμό μας να επιβραδύνει ή να σταματήσει την εξάπλωση του καρκίνου. Η επιστήμη της επιγενετικής, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι σχετικά μια νέα επιστήμη που εξετάζει την επίδραση του περιβάλλοντος ή της διατροφής σε συγκεκριμένα γονίδια –καλά ή κακά- και κατ’ επέκταση τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια επίδραση στο σώμα και την υγεία μας.
Η συγκεκριμένη έρευνα ανοίγει το δρόμο σε έναν νέο τομέα έρευνας ο οποίος δεν είναι άλλος από την εξατομικευμένη και αντικαρκινική διαιτολόγια, που σε συνδυασμό με τα φάρμακα μπορεί πραγματικά να φέρει νέες ελπίδες για αυτή την ολοένα και αυξανόμενη σε ποσοστά πάθηση.
Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης των θρεπτικών και φυτοχημικών συστατικών της τροφής με τα γονίδια που καταστέλλουν τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, οι αντικαρκινικές ουσίες των τροφίμων είναι πιθανό να είναι πολύ περισσότερες και αυτό που μένει είναι να τις ανακαλύψουμε…
Βιβλιογραφία: Gary G. Meadows. Diet, nutrients, phytochemicals, and cancer metastasis suppressor genes. Cancer and Metastasis Reviews, 2012; DOI: 10.1007/s10555-012-9369-5