Sidebar

22
Τρι, Οκτ

 

Έχει χαρακτηριστεί η νόσος του 21ου αιώνα ενώ προβλέπεται μέχρι το 2020 να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο λόγος για τη κατάθλιψη η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου οργανισμού υγείας θα απειλήσει έναν στους δέκα από εμάς κάποια στιγμή στη ζωή του.

Διαβάστε περισσότερα: Κατάθλιψη και Διατροφή

Η γυναικεία αθλητική τριάδα ή “the female athlete triad” είναι ένα σύνδρομο που αντιμετωπίζουν γυναίκες και κορίτσια που ασχολούνται με τον αθλητισμό

Διαβάστε περισσότερα: Γυναικεία αθλητική τριάδα

Τι γίνεται όταν το φαγητό  γίνεται εχθρός σου; Τι γίνεται όταν η απόλαυση του φαγητού σε γεμίζει με ενοχές;

Διαβάστε περισσότερα: Όταν το φαγητό γίνεται εχθρός

H συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης και παχυσαρκίας, έχει αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα: Κατάθλιψη και παχυσαρκία

Η Πραγματική Πείνα:1. Είναι σταδιακή: Το στομάχι γουργουρίζει και στέλνει κατά διαστήματα μηνύματα, ότι ήρθε βιολογικά η ώρα για φαγητό.

2. Σχετίζεται με διάφορα φαγητά: Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις ως προς τι θα θέλατε να φάτε και είμαστε ανοιχτοί/ές σε πολλές διατροφικές επιλογές.
3. Έχει την βάση της στο στομάχι: Το γουργουρητό είναι ένδειξη, ότι το στομάχι αναγνωρίζει την πείνα, που του προκαλεί κενό, τράβηγμα ακόμα και πόνο.
4. Είναι υπομονετική: Θα προτιμούσατε να τρώγατε σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά μπορείτε να περιμένετε κιόλας.
5. Συμβαίνει 4-5 ώρες από το τελευταίο σας γεύμα: αν δεν φάτε για αρκετή ώρα, αφού τη νιώσετε, υπάρχει περίπτωση να αισθανθείτε ζαλάδα ή έλλειψη ενέργειας.
6. Χαρακτηρίζεται από ηθελημένες διατροφικές επιλογές και συνειδητή πρόσληψη τροφής: Επιλέγετε συνειδητά την ποσότητα φαγητού που θα φάτε και γνωρίζετε πολύ καλά τι υπάρχει στο πιάτο σας, τι γεύεται ο ουρανίσκος σας και τι καταλήγει στο στομάχι σας.
7. Οδηγείται σε κορεσμό: Προκύπτει από την επιθυμία να θρέψετε το σώμα σας, οπότε μόλις χορτάσει ο οργανισμός, τότε σταματάτε να τρώτε.
8. Αφού την ικανοποιήσετε, δεν νιώθετε ντροπή ή ενοχές: Η πρόσληψη τροφής είναι μια αναγκαία συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα η αναπνοή. Αφού η διατροφική σας συμπεριφορά καθορίζεται από την κάλυψη αυτής της βιολογικής ανάγκης, γιατί άραγε να αισθάνεστε άσχημα με τον εαυτό σας;


Η Συναισθηματική Πείνα:


1. Είναι ξαφνική: Τη μία στιγμή δεν σκέφτεστε καθόλου το φαγητό και την επόμενη πεινάτε πάρα πολύ.
2. Αφορά ένα συγκεκριμένο φαγητό: Δεν αρκείστε να την ικανοποιήσετε με μία οποιαδήποτε τροφή. Αντιθέτως, νιώθετε την ακατανίκητη επιθυμία να φάτε, για παράδειγμα ένα σουβλάκι ή γλυκά.
3. Τη νιώθετε "πάνω από τον λαιμό": Ξεκινά από το στόμα και το μυαλό. Ο ουρανίσκος σας θέλει να γευτεί τη σοκολάτα ή την πίτσα και η σκέψη σας προσκολλάται στο επιθυμητό φαγητό.
4. Είναι επείγουσα: Σας πιέζει να την ικανοποιήσετε εδώ και τώρα, γιατί θέλετε να καταπραΰνετε τη δυσαρέσκεια που σας έχει κυριεύσει.
5. Σχετίζεται με ένα δυσάρεστο γεγονός ή το ακολουθεί: Για παράδειγμα, τον τσακωμό με τους γονείς σας ή τον σύντροφο σας, τις κακές επιδόσεις του παιδιού σας στο σχολείο ή την επίπληξη του αφεντικού σας στη δουλειά, κ.ο.κ.
6. Προκαλεί αυτόματη πρόσληψη τροφής και απουσία σκέψης ή γνώσης σχετικά με αυτή: Αισθάνεστε σαν να σας ταΐζει κάποιος άλλος το τσίζμπεργκερ ή την πάστα και υπάρχει πιθανότητα να μην συνειδητοποιείτε πόσο μεγάλες ποσότητες φαγητού έχετε καταναλώσει.
6. Δεν υπάρχει κορεσμός: Τρώτε υπερβολικά, για να καλύψετε τα αρνητικά σας συναισθήματα και δεν είναι εύκολο να σταματήσετε, ακόμα κι αν αρχίσει το στομάχι σας να πονάει.
8. Όταν ικανοποιηθεί, ακολουθούν ενοχές: Τρώτε για να αισθανθείτε καλύτερα και καταλήγετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας, δίνοντας παράλληλα υποσχέσεις πως "από αύριο θα επανορθώσω ξεκινώντας δίαιτα".


 

 

Η εφηβεία είναι ένα κρίσιμο, μεταβατικό στάδιο στην ζωή του κάθε ατόμου, καθώς αποτελεί έναν σύνδεσμο από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση

Διαβάστε περισσότερα: Εφηβεία και σωματικό είδωλο

Χαρακτηρίζεται από άρνηση του ατόμου να διατηρήσει το βάρος του πάνω από το επίπεδο του ελάχιστου φυσιολογικού για τη ηλικία και το ύψος του.

Διαβάστε περισσότερα: Οι κίνδυνοι της ψυχογενούς ανορεξίας στην εφηβεία

Στον απόηχο της επιδημίας της παχυσαρκίας, μια πολιτισμική αλλαγή έχει αρχίσει, η οποία τονίζει την ίδρυση υγιεινών διατροφικών συνηθειών ως ένα τρόπο για την επίτευξη απώλειας βάρους

Διαβάστε περισσότερα: Ψυχογενής Ορθορεξία: Μια νέα διαταραχή διατροφικής συμπεριφοράς: Μια νέα διαταραχή διατροφικής...

Σχεδόν όλοι μας έχουμε επιλέξει να στραφούμε στο φαγητό σε καταστάσεις έντονου στρες, στεναχώριας ή και βαρεμάρας για να αισθανθούμε καλύτερα.
Διαβάστε περισσότερα: Ψυχογενής βουλιμία: ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής (ανορεξία, βουλιμία, και η παχυσαρκία) αποτελούν ραγδαίως εξελισσόμενα φαινόμενα σε όλες τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα: Η Ψυχολογία της Παχυσαρκίας

Η αξία που δίνεται στην τελειότητα και η πρόταση ότι όλα πρέπει να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ατόμου

Διαβάστε περισσότερα: Η Φωνή των Διατροφικών Διαταραχών

Στο προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στον τρόπο που μπορεί να επηρεάσει η λειτουργία μιας οικογένειας την εμφάνιση ή διατήρηση των διαταραχών διατροφής

Διαβάστε περισσότερα: Διαταραχές διατροφής: μια υπόθεση άκρως οικογενειακή (Μέρος II)