Sidebar

24
Δευ, Μαρ

Τρόφιμα & SuperFoods
Typography

Τα φασόλια θεωρούνται από τις πιο θρεπτικές τροφές που υπάρχουν.

Περιέχουν σημαντικές ποσότητες  πρωτεϊνών, βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχείων όπως σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Επιπλέον, τα φασόλια είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες οι οποίες είναι γνωστό ότι μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, σταθεροποιούν τα επίπεδα του σακχάρου, ενισχύουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα και βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Δυστυχώς, πολλοί είναι εκείνοι που αποφεύγουν τα φασόλια διότι προκαλούν φούσκωμα και αέρια. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό?

 

Διπλό το κακό- σάκχαρα και φυτικές ίνες      

Τα φασόλια περιέχουν έναν πολύπλοκο ολιγοσακχαρίτη που ονομάζεται ραφινόζη. Η ραφινόζη βρίσκεται και σε άλλα τρόφιμα όπως στο λάχανο, στο μπρόκολο, στο κουνουπίδι και στα σπαράγγια. Εκτός από την ραφινόζη, τα φασόλια είναι και εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών. Ο συνδυασμός λοιπόν ραφινόζης και διαλυτών φυτικών ινών είναι ο κύριος παράγοντας που προκαλεί αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Έλλειψη ενζύμων 
        
Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει μια σειρά ενζύμων και άλλων ουσιών που βοηθούν στη διάσπαση των τροφών και στην απορρόφηση τους. Δυστυχώς, ο οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να παράγει τα ένζυμα εκείνα που είναι απαραίτητα για την διάσπαση των φυτικών ινών, ούτε να παράγει το ένζυμο α-γαλακτοσιδάση  το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της ραφινόζης. Έτσι λοιπόν, οι διαλυτές φυτικές ίνες και η ραφινόζη δεν διασπώνται κατά τη διαδικασία της πέψης και παραδίδονται ανέπαφα στο κατώτερο τμήμα του εντέρου.

Τι συμβαίνει εκεί 

Τα ωφέλημα βακτήρια του εντέρου μας βρίσκουν πραγματικά τη χαρά τους. Σε μια διαδικασία που ονομάζεται ζύμωση, τα βακτήρια διασπούν τις διαλυτές φυτικές ίνες και τη ραφινόζη και ένα από τα παραπροϊόντα αυτής της διαδικασίας είναι τα αέρια.
Μπορεί τα τρόφιμα που προκαλούν αέρια να απωθούν κάποιους, είναι όμως ύψιστης σημασίας για την υγεία της μικροχλωρίδας του εντέρου μας που χωρίς αυτή, η ζωή μας θα ήταν πραγματικά πολύ σύντομη.

Πως να μειώσω τα συμπτώματα που προκαλούν τα φασόλια? 

Με μια πολύ απλή και εύκολη διαδικασία. Βάζετε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ στο νερό. Την επόμενη ημέρα τα βράζετε και πετάτε το νερό για 2 συνεχόμενες φορές. Η διαδικασία αυτή θα μειώσει τα επίπεδα της ραφινόζης και κατά συνέπεια τα επακόλουθα συμπτώματα.

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.