Sidebar

16
Πεμ, Αυγ

Διατροφή & Παθολογικές Καταστάσεις
Typography

Η ολοένα και αυξανόμενη ποσότητα του χρόνου που σπαταλούν οι άνθρωποι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τη τηλεόραση, οδηγεί στην αύξηση των ποσοστών της παχυσαρκίας παγκοσμίως.

 

 

Ερευνητές από το ινστιτούτο Milken της Καλιφόρνια βρήκαν μια άμεση σχέση μεταξύ της υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και της δραματικής αύξησης της παχυσαρκίας σε 27 χώρες, μεταξύ των ετών 1988 και 2009.

Περισσότεροι από 500 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων ενήλικων (σχεδόν 34%), ακολουθούν το Μεξικό (30%), η Νέα Ζηλανδία (26%), η Αυστραλία (25%), ο Καναδάς (24%), η Αγγλία (23%) και στην 7η θέση έρχεται η Ελλάδα (18.1%), η οποία είναι και 2η σε ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη μετά την Αγγλία. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι παρόλο που κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες εμφανίζουν μικρά ποσοστά παχυσαρκίας, αυτά  τείνουν να αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς. Για παράδειγμα, το ποσοστό παχυσαρκίας στην Κίνα υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ των ετών 2002 και 2008 από 2.5% σε 5.7%.

Πίνακας ποσοστών παχυσαρκίας σε 27 χώρες, μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.), για το έτος 2008.

 

Κράτος

Ποσοστό παχυσαρκίας (%)

 

Κράτος

Ποσοστό παχυσαρκίας (%)

1.

Ηνωμένες πολιτείες

33,8

15.

Ελβετία

14,7

2.

Μεξικό

30

16.

Βέλγιο

13,8

3.

Νέα Ζηλανδία

26,5

17.

Ισραήλ

13,8

4.

Αυστραλία

24,6

18.

Πολωνία

12,5

5.

Καναδάς

24,2

19.

Αυστρία

12,4

6.

Αγγλία

23

20.

Ολλανδία

11,8

7.

Ελλάδα

18,1

21.

Δανία

11,4

8.

Εσθονία

18

22.

Γαλλία

11,2

9.

Τσεχία

17,4

23.

Σουηδία

10,3

10.

Ισπανία

16

24.

Ιταλία

10

11.

Πορτογαλία

15,4

25.

Νορβηγία

3,9

12.

Ιρλανδία

15

26.

Ιαπωνία

3

13.

Φιλανδία

14,9

27.

 

 

14.

Γερμανία

14,7

 

 

 

 

Οι τεχνολογικές καινοτομίες, ο χρόνος που σπαταλούμε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και της τηλεόρασης, η λιγότερη σωματική δραστηριότητα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το πρόχειρο φαγητό συντέλεσαν σε αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο σύμφωνα με τα λεγόμενα των ερευνητών.

Για τη μελέτη εξετάστηκε η επίδραση της γνώσης της τεχνολογίας  στα ποσοστά της παχυσαρκίας σε 27 χώρες που ανήκουν στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.). Οι μετρήσεις βασίστηκαν στο επίπεδο των επενδύσεων στις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για καθεμία από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα και στα ποσοστά παχυσαρκίας τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με κάθε αύξηση της τάξης του 10% στις επενδύσεις ΤΠΕ ως ποσοστό ακαθάριστού σχηματισμού κεφαλαίου, τα ποσοστά της παχυσαρκίας αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 1.4%.

Το υπερβολικό βάρος σώματος και η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιες παθήσεις όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο. Επιπλέον, η παχυσαρκία αποτελεί πλέον την πέμπτη κύρια αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σημείωση: Τα ποσοστά της παχυσαρκίας μετρήθηκαν σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ως παχυσαρκία ορίζεται μια τιμή ΔΜΣ πάνω από 30. Εάν στα παραπάνω ποσοστά προσθέσουμε και τα ποσοστά των υπέρβαρων ατόμων (με ΔΜΣ 25 έως 29.9) τότε συνολικά, τα ποσοστά των παχύσαρκων και υπέρβαρων ατόμων εκτινάσσονται σχεδόν στο διπλάσιο.

Πηγή: Milken Institute, news release, Aug. 21, 2012

Όλη η έρευνα εδώ: http://www.milkeninstitute.org/pdf/Waistlines-of-the-World.pdf