Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), αναμένεται αύξηση 75% στα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου, παγκοσμίως, μέχρι το έτος 2030. Ποσοστό πραγματικά ανησυχητικό!
Για την έρευνα αναλύθηκαν δεδομένα από 184 χώρες για το έτος 2008, προκειμένου να εξεταστούν οι τάσεις εμφάνισης καρκίνου στον πληθυσμό της εκάστοτε χώρας με βάση τα επίπεδα της ανάπτυξης της όπως αποτυπώνονται με τον δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (HDI).
Σήμερα οι χώρες με χαμηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (όπως κάποιες Αφρικανικές χώρες) εμφανίζουν υψηλά ποσοστά καρκίνου που σχετίζονται με μολύνσεις από ιούς καθώς και με τον καρκίνο του στομάχου και του ήπατος. Οι χώρες με υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (Ευρωπαϊκές χώρες, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ρωσία κλπ) έχουν υψηλότερο ποσοστό καρκίνου σχετιζόμενος με το κάπνισμα, τη διατροφή, την παχυσαρκία και την ατμοσφαιρική ρύπανση (προστάτη, μαστού, εντέρου κλπ).
Η πιθανή βελτίωση μάλιστα του βιοτικού επιπέδου των χωρών με χαμηλό HDI μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των ποσοστών που σχετίζονται με ιούς και λοιμώξεις αλλά ταυτόχρονα ίσως να παρατηρηθεί αύξηση των τύπων του καρκίνου όπως συμβαίνει ήδη και στις αναπτυγμένες χώρες.
Μέχρι το έτος 2030, τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου θα αυξηθούν κατά 78% στις χώρες με μεσαίο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (Κίνα, Ινδία, Νότια Αφρική) και κατά 93% στις χώρες με χαμηλό δείκτη ανάπτυξης. Επιπλέον, οι ερευνητές επισήμαναν ότι για το έτος 2008, το 40% των περιπτώσεων καρκίνου εμφανίστηκε στις αναπτυγμένες χώρες, παρόλο που κατέχουν μόνο το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Έτσι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουμε για το 2008, από 12,7 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου αναμένεται να αγγίξουμε το 2030 τα 22,7 εκατομμύρια καρκινοπαθείς.
Όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη και του μαστού, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ποσοστά τους θα αυξηθούν σημαντικά στις χώρες με μεσαίο και υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης ενώ για τον καρκίνο των πνευμόνων αναφέρουν ότι εάν τεθεί υπό έλεγχο η συνεχής αύξηση του καπνίσματος θα ελεγχθούν και τα ποσοστά εμφάνισης του.
Τι προκαλεί όμως καρκίνο στους ανθρώπους των αναπτυσσόμενων και αναπτυγμένων χώρων; Οι παράγοντες που τον προκαλούν είναι οι εξής:
- Η διατροφή
- Το αλκοόλ
- Η ρύπανση του περιβάλλοντος
- Το κάπνισμα
- Το επάγγελμα
- Οι γεωφυσικοί παράγοντες (ραδιενέργεια, ακτινοβολία κλπ)
- Οι γενετικοί παράγοντες (κληρονομικότητα)
- Οι λοιμώδεις παράγοντες (ιοί ηπατίτιδας, έρπητα κλπ)
- Τα πρόσθετα των τροφίμων
- Τα βιομηχανικά προϊόντα
Αναφορικά με τους παραπάνω αιτιογόνους παράγοντες δεν μπορούμε να αλλάξουμε το γενετικό μας προφίλ ή να μειώσουμε την έκθεση μας στη ρύπανση του περιβάλλοντος κάθε μορφής. Μπορούμε όμως να βελτιώσουμε τη διατροφή μας, να κόψουμε το κάπνισμα, να μειώσουμε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και να προστατευτούμε από τους ιούς.
Μιας και ο καρκίνος χτυπάει εκεί που δεν το περιμένει κανείς και βάσει της παραπάνω έρευνας που αναφέρει ότι τα ποσοστά του καρκίνου θα εκτιναχθούν μέχρι το έτος 2030, καλό είναι όλοι μας να λάβουμε κάποια προσωπικά μέτρα πρόληψης.
Πηγή: The Lancet Oncology, news release, May 31, 2012
Βιβλιογραφία: Δρ. Ευσταθιάδης Παναγιώτης, καθ. Τμήματος διατροφής & διαιτολογίας ΑΤΕΙΘ, Κλινική διατροφή II.