Sidebar

06
Τρι, Ιουν

Μακροθρεπτικά συστατικά
Typography

Το ιχθυέλαιο βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια ή τα συμπληρώματα διατροφής και μπορεί να κάνει θαύματα στην υγεία του ανθρώπου.

Η δράση του επεκτείνεται από την πρόληψη φλεγμονωδών παθήσεων μέχρι και τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα με καρδιακή νόσο.

Υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association) συνιστά την κατανάλωση ψαριών - κυρίως λιπαρά ψάρια - τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για την υγεία της καρδιάς. Τα λιπαρά ψάρια έχουν υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που το σώμα δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνο του.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το ιχθυέλαιο προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία, αλλά τα ισχυρότερα στοιχεία δείχνουν μεγαλύτερα οφέλη στην υγεία της καρδιάς. Το ιχθυέλαιο έχει αποδειχθεί ότι:

 1. μειώνει τα  τριγλυκερίδια, λίπη τα οποία είναι ανθυγιεινά σε υψηλά επίπεδα
 2. περιορίζει τον αριθμό των εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα με καρδιακή νόσο
 3. προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις
 4. επιβραδύνει τη συσσώρευση των αθηρωματικών πλακών
 5. βοηθάει κατά κάποιο τρόπο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Οφέλη Ιχθυέλαιου: Μείωση Φλεγμονής

Επειδή τα περισσότερα από τα οφέλη των ιχθυελαίων προέρχονται από τις αντι-φλεγμονώδη ιδιότητες των ω-3 λιπαρών, το ιχθυέλαιο μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στη θεραπεία και την πρόληψη φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ελκώδη κολίτιδα, και η οστεοπόρωση.

Τι άλλο μπορεί να κάνει το ιχθυέλαιο;

Ενώ τα ψάρια έχουν εδώ και καιρό μια φήμη ότι αποτελούν την τροφή του εγκεφάλου, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το ιχθυέλαιο είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει συγκεκριμένα στα εξής:

 • την κατάθλιψη
 • τη  διαταραχή ελλειμματικής προσοχής
 • την όραση και την ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους
 • τη νόσο Alzheimer
 • τη σχιζοφρένεια
 • τη διπολική διαταραχή
 • άλλες διαταραχές του εγκεφάλου

Ορισμένες μελέτες διερευνούν το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ιχθυέλαιο στην πρόληψη απώλειας βάρους που προκαλείται από φάρμακα κατά του καρκίνου, στη μείωση της ανάπτυξης των κυττάρων του καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς και στη μείωση των ποσοστών απόρριψης των μοσχευμάτων καρδιάς και νεφρού. Άλλες έρευνες αναζητούν τα οφέλη του ιχθυέλαιου στην ξηροφθαλμία, το γλαύκωμα και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας λόγω γήρανσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.

Ιχθυέλαιο… λιπαρά ψάρια ή συμπλήρωμα διατροφής;

Το σώμα σας δεν παράγει ω-3 λιπαρά οξέα. Για να πάρετε το ποσό που χρειάζεστε, θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα ή αλλιώς να λαμβάνετε συμπληρώματα. Εκτός από τα λιπαρά ψάρια, τα ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε ορισμένα έλαια ξηρών καρπών και φυτικά έλαια, όπως ο λιναρόσπορος και το έλαιό του, το ελαιόλαδο, η σόγια και το σογιέλαιο, η γλιστρίδα, τα καρύδια.

Το ιχθυέλαιο έχει δύο βασικά λιπαρά οξέα, το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και το εικοσιεξανοϊκό οξύ (DHA), ενώ τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί περιέχουν το λιπαρό οξύ α-λινολενικό οξύ (ALA). Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα οφέλη των EPA και DHA είναι περισσότερα από εκείνα του ALA.

Οι καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι οι ζωικές παρά οι φυτικές. Άλλες τροφές πλούσιες σε ω-3 είναι οι εμπλουτισμένοι κρόκοι αυγών, το λάδι γαρίδας και το μοσχαρίσιο κρέας. Συνιστάται 1 γραμμάριο λιπαρών οξέων ανά ημέρα. Τα 100 γραμμάρια ψαριού δίνουν περίπου αυτή την ποσότητα λιπαρών οξέων.

Προτιμάται καλύτερα η κατανάλωση ψαριών παρά η λήψη συμπληρωμάτων. Όταν αυτό δεν είναι δυνατόν, αναζητήστε υψηλής ποιότητας ιχθυέλαια που προσφέρουν μεγάλες ποσότητες ω-3. Αν και αυτό σας φαίνεται δύσκολο ή δεν προτιμάτε να καταναλώσετε ιχθυέλαια, τότε μπορείτε να αγοράσετε συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων.

Ελέγξτε με το γιατρό σας πριν πάρετε υψηλότερες δόσεις ιχθυελαίου - πάνω από 3 γραμμάρια την ημέρα. Οι άνθρωποι που παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να προσέχουν, γιατί το ιχθυέλαιο μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αιμορραγία.

Ιχθυέλαιο: Προσοχή στον υδράργυρο

Ένα πρόβλημα με την κατανάλωση ψαριών είναι ότι μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου και άλλων περιβαλλοντικών ρύπων, όπως τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs). Για το λόγο αυτό ίσως είναι καλύτερα να επιλέγετε ψάρια ανάλογα με το μέγεθός τους.

Τα μικρότερα ψάρια, όπως σαρδέλες, έχουν την τάση να συσσωρεύουν λιγότερες τοξίνες, επειδή βρίσκονται χαμηλότερα στην τροφική αλυσίδα. Αποφύγετε τα μεγαλύτερα ψάρια, όπως ξιφία, επειδή όσο μεγαλύτερο το ψάρι, τόσο περισσότερο υδράργυρο μπορεί να έχει.

Επίσης, τα οστρακοειδή, ο σολομός, ή το γατόψαρο μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα υδράργυρου. Αν σκοπεύετε να φάτε ψάρια από τοπικές λίμνες ή ποτάμια, ελέγξτε πρώτα αν έχουν οποιεσδήποτε ποσότητες υδραργύρου ή ρύπους.

Οι μελέτες δείχνουν ότι το ιχθυέλαιο έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων αυτά στην υγεία της καρδιάς και την πρόληψη φλεγμονωδών παθήσεων. Έτσι, τρώτε συχνά ψάρια, και όταν δεν μπορείτε, καλό είναι να παίρνετε τα συμπληρώματα ιχθυελαίου.

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.