Sidebar

14
Δευ, Οκτ

Διατροφή & Παθολογικές Καταστάσεις
Typography

Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες  -ιδιαίτερα από φρούτα και λαχανικά- μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στις γυναίκες.

 

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 32.500 Σουηδέζες, ηλικίας 49 έως 83 ετών, οι οποίες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Κατά τη 10ετή διάρκεια παρακολούθησης, πάνω από 1.100 γυναίκες της μελέτης υπέστησαν καρδιακή προσβολή.

Οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών είχαν έως και 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σύμφωνα με τα λεγόμενα των ερευνητών. Οι γυναίκες αυτές κατανάλωναν περίπου εφτά μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως ποσότητα σχεδόν τριπλάσια από αυτή που κατανάλωναν οι γυναίκες με τα χαμηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών.

Ο επικεφαλής της μελέτης Alicja Wolk δήλωσε: «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδραση όλων των διαιτητικών αντιοξειδωτικών και τη σχέση τους με τη καρδιακή προσβολή».

Υπάρχουν πολλοί τύποι δίαιτας ώστε να επιτευχθεί απώλεια σωματικού βάρους και μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή αλλά οι δίαιτες που προτείνουν μια αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματικές στις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ωστόσο, μόνο το 14% των ενήλικων Αμερικανών και το 9,5% των εφήβων τρώνε πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ποσοστά σχεδόν παρόμοια με αυτά του Ελληνικού πληθυσμού.

 

ΠηγήThe American Journal of Medicine, news release, Sept. 21, 2012