Sidebar

02
Σαβ, Δεκ

Τρόφιμα & SuperFoods
Typography

Η σπιρουλίνα (spiroulina) είναι ένα μικρό ελικοειδές (σπιράλ=σπιρουλίνα) φύκι μπλε-πράσινου χρώματος το οποίο αναπτύσσεται σε ύδατα πλούσια σε ανθρακικά και όξινα ανθρακικά άλατα με αλκαλικό pH.

Αναπτύσσεται στη γη εδώ και 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια και οι άνθρωποι έχουν καταλάβει τη σπουδαιότητα της ως τροφή εδώ και 4000 χρόνια. Οι Μάγιας, οι Αζτέκοι και οι Κινέζοι θεραπευτές κατανάλωναν και χρησιμοποιούσαν συστηματικά τη σπιρουλίνα για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας αλλά και για να τους προσφέρει ευεξία, ενέργεια και μακροβιότητα.

Χρόνια μετά, με την ανάπτυξη της ανθρώπινης τεχνολογίας, ο άνθρωπος επιβεβαίωσε όλα όσα ανέφεραν οι αρχαίοι πολιτισμοί εξετάζοντας τα θρεπτικά συστατικά του τροφίμου αυτού. Η σπιρουλίνα χαρακτηρίζεται σήμερα ως μια "Υπερ-τροφή ή superfood" λόγω της συμπυκνωμένης θρεπτικής της αξίας.

 

Περιέχει 60 με 70% πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και ευπεπτότητας με 8 απαραίτητα και 9 μη απαραίτητα αμινοξέα. Συγκεκριμένα, περιέχει μεγάλες ποσότητες των αμινοξέων: ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθειονίνη, φαινυλαλανίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη και βαλίνη. Όλα τα προαναφερόμενα αμινοξέα είναι απαραίτητα σε εκατοντάδες βιοχημικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, είναι δομικά στοιχεία ενζύμων, αντισωμάτων και ορμονών, αυξάνουν τα επίπεδα της ενέργειας, ενισχύουν την μυική μάζα, βελτιώνουν την υγεία των αγγείων κ.λ.π.


Περιέχει μεγάλες ποσότητες μετάλλων όπως σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο,ασβέστιο, σελήνιο μαγγάνιο και φώσφορο με μικρές ποσότητες νατρίου. Περιέχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και βιταμίνη Ε η οποία τονώνει τη σεξουαλικότητα, βοηθά στη βελτίωση της πνευματικής και σωματικής απόδοσης, προωθεί την οξυγόνωση των κυττάρων, επιβραδύνει τη γήρανση και δρα ως αντιοξειδωτικό. 
Η σύσταση της σπιρουλίνας περιλαμβάνει επίσης τα καροτενοειδή τα οποία είναι πρόδρομες ενώσεις της βιταμίνης Α, ισχυρά αντιοξειδωτικά και απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία. Στη σπιρουλίνα βρίσκονται καροτενοειδή κυρίως υπό τις ακόλουθες μορφές: α- και β-καροτένια, κρυπτοξανθίνη, ζεαξανθίνη και λουτείνη.

Περιέχει 5 έως 7% λιπαρά τα περισσότερα των οποίων είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως το λινελαϊκό, το λινολενικό και το αραχιδονικό οξύ. Είναι πλούσια σε χλωροφύλλη η οποία καλείτε μερικές φορές και ως "πράσινο αίμα" λόγω της ομοιότητας της χημικής δομής της με το μόριο της αιμοσφαιρίνης του ανθρώπινου αίματος. Η χλωροφύλλη είναι ωφέλιμη σε περιπτώσεις αναιμίας και δρα ως αποτοξινωτικό απομακρύνοντας τις τοξίνες από τον ανθρώπινο οργανισμό.


Είναι πλούσια πηγή φυκοκυανίνης, μιας μπλε χρωστικής ουσίας η οποία συναντάται σε ελάχιστα άλλα φυτά. Η φυκοκυανίνη ενισχύει την αποτοξινωτική διαδικασία στο ήπαρ και στα νεφρά, προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, διεγείρει την παραγωγή κυττάρων αίματος, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η σπιρουλίνα λόγω του γεγονότος ότι δεν αποτελεί προϊόν εργαστηρίου (όπως πχ. τα συμπληρώματα πολυβιταμίνών) αλλά ουσιαστικά είναι ένα φυσικό τρόφιμο, έχει μεγαλύτερη ευπεπτότητα και συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να ενισχύσουν τη διατροφή τους και να προσκομίσουν τα οφέλη που προσφέρει.

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.