Sidebar

13
Παρ, Δεκ

Αισθητική διατροφή
Typography

Το κλειδί για μια ρόδινη, υγιή όψη της επιδερμίδας μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, τονίζουν οι ερευνητές.

Η καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών για έξι εβδομάδες βελτιώνει το χρώμα, την όψη και την ελκυστικότητα του δέρματος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο St. Andrews της Σκοτίας εξέτασαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών 35 ατόμων λευκής φυλής για διάρκεια 6 εβδομάδων. Βρέθηκε ότι το χρώμα του δέρματος βελτιώθηκε αισθητά ανάλογα με την ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών στη δίαιτα τους.  Επιπλέον, οι αλλαγές στο χρώμα του δέρματος βρέθηκε ότι σχετίζονταν με εμφανές αύξηση της ελκυστικότητας του δέρματος του προσώπου. Αντίθετα, εκείνοι που δεν κατανάλωναν αρκετά φρούτα και λαχανικά παρέμειναν στην αρχική τους εμφάνιση ή, σε κάποιες περιπτώσεις, το δέρμα τους έχασε χρώμα και έγινε περισσότερο χλωμό.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ιδιότητα αυτή των φρούτων και των λαχανικών οφείλεται στα καροτενοειδή, τα οποία διανέμονται στην επιφάνεια του δέρματος και το χρωματίζουν. Τα καροτενοειδή είναι κόκκινο/πορτοκαλοκίτρινες χρωστικές ουσίες των φρούτων και των λαχανικών και έχουν αρκετές άλλες ιδιότητες όσον αφορά την υγεία του ανθρώπου. Τα καροτενοειδή που μελετήθηκαν είναι το β-καροτένιο και το λυκοπένιο και βρίσκονται κυρίως στη ντομάτα, στο καρπούζι, στα καρότα, στη γλυκοπατάτα, στο σπανάκι, στα ροδάκινα και στα βερίκοκα.

Πέρα από τα καροτενοειδή πρέπει να προσθέσουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών, όλα αναγκαία για στη συνολική ομορφιά και υγεία του σώματος μας.

"Πλέον δεν υπάρχουν αμφιβολίες για το ότι είμαστε ότι τρώμε και ότι τρώμε φανερώνεται στο δέρμα μας", πρόσθεσαν στο τέλος οι ερευνητές.

Πηγή: Ross Whitehead, B.Sc., M.Sc., Perception Lab, School of Psychology, University of St Andrews, Scotland; Doris Day, M.D., dermatologist, Lenox Hill Hospital, New York City; Samantha Heller, M.S., R.D., dietitian, nutritionist, exercise physiologist and clinical nutrition coordinator, Center for Cancer Care, Griffin Hospital, Derby, Conn.; March 7, 2012, PLoS ONE, online.

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.