Sidebar

25
Πεμ, Ιουλ

Απώλεια βάρους
Typography

Έχετε νιώσει ποτέ ότι παρά τις προσπάθειές σας, δε μπορείτε να χάσετε βάρος ή δε μπορείτε να το διατηρήσετε?

Η αλήθεια είναι ότι για αρκετά άτομα, χάρη στο γενετικό προφίλ και τη φυσιολογία τους, είναι πραγματικά εύκολο να πάρουν βάρος και δύσκολα το χάνουν. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους είναι γυναίκες καθώς έχουν διαφορετικό γενετικό προφίλ από τους άνδρες. Μέχρι και πριν από 100 χρόνια, ήταν ευνοϊκό για τις γυναίκες να έχουν επιπλέον αποθέματα λίπους και αποτελεσματικό μεταβολισμό. Αυτό τις βοηθούσε να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους σε περιόδους πείνας και ασθενειών, όπως επίσης και να θρέψουν τα βρέφη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Βέβαια, τα δεδομένα αυτά έχουν αλλάξει μιας και σήμερα υπάρχει αφθονία τροφίμων και αποτελεσματικό σύστημα υγείας - πρόνοιας. Τα γονίδια όμως παρέμειναν ίδια, με αποτέλεσμα ακόμα και με μια μικρή παρασπονδία να προκαλείται αύξηση του βάρους. 

 

Οι γενετικές διαφορές σίγουρα καθορίζουν την τάση του ανθρώπου να κερδίζει εύκολα βάρος, αλλά η έλλειψη σωματικής άσκησης, η μη ισορροπημένη διατροφή και η υπερκατανάλωση τροφίμων και ποτών είναι αυτά που καθορίζουν την πορεία του σωματικού βάρους. Διαβάστε παρακάτω για τους κυριότερους λόγους που ευνοούν την αύξηση του σωματικού βάρους και εμποδίζουν την απώλεια του:

1. Χαμηλός βασικός μεταβολισμός

Εάν έχετε χαμηλό βασικό μεταβολισμό, το σώμα σας ξοδεύει λιγότερες θερμίδες για τη διατήρηση των βασικών λειτουργιών του οργανισμού σας. Ένας χαμηλός βασικός μεταβολισμός μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους κατά 22 κιλά. 

2. Είσαι γυναίκα

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες βάζουν πιο εύκολα κιλά και τα χάνουν πιο δύσκολα απ' ότι οι άνδρες. Πρώτα απ' όλα, οι άνδρες έχουν υψηλά ποσοστά μυϊκού ιστού, ενώ οι γυναίκες έχουν υψηλά ποσοστά λιπώδους ιστού. Ο μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας, ενώ ο λιπώδης ιστός σχεδόν καθόλου. Έτσι, ο βασικός μεταβολισμός των ανδρών είναι πάντα υψηλότερος από αυτόν των γυναικών. 

Επιπλέον, οι γυναίκες αποθηκεύουν λίπος στα ισχία, στους μηρούς και στους γλουτούς, σε αντίθεση με τους άνδρες που αποθηκεύουν λίπος κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το λίπος σε άλλα σημεία του σώματος. Το κοιλιακό λίπος όμως είναι πιο εύκολα διαθέσιμο για παραγωγή ενέργειας διότι είναι κοντά στα όργανα του σώματος μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται πιο εύκολα από άλλα σημεία του σώματος όπως από τα πόδια και τους γλουτούς.

Τέλος, οι άνδρες τείνουν να έχουν μεγαλύτερη σωματική μάζα από τις γυναίκες και με αυτόν τον τρόπο καίνε περισσότερες θερμίδες κατά την σωματική άσκηση.

3. Αντιμετωπίζετε με διαφορετικό τρόπο τη πείνα 

Οι διαφορές στο πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν την πείνα αποτελούν σημαντικό λόγο για να προσδιοριστεί αν κάποιος θα γίνει υπέρβαρος ή όχι. Ατομικές γενετικές διαφορές σε πολυάριθμες ορμόνες και πεπτίδια (που ρυθμίζουν την πείνα, την όρεξη και τον κορεσμό), παίζουν μεγάλο ρόλο στη προδιάθεση της παχυσαρκίας.

4. Δεν ασκήστε

Αναμφισβήτητα η έλλειψη σωματικής άσκησης οδηγεί σε υπερβάλλον βάρος. Οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι έχουν μικρότερα ποσοστά σωματικού λίπους, από τους λιγότερο δραστήριους. 

5. Η μητέρα σας έτρωγε πολλά λιπαρά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης 

Ανεξάρτητα από το αν η μητέρα σας είχε φυσιολογικό βάρος, ήταν υπέρβαρη ή παχύσαρκη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν αρκετές μελέτες που δηλώνουν ότι αν η διατροφή της ήταν υψηλή σε λιπαρά, τότε μάλλον επηρεάστηκε και ο τρόπος που αντιμετωπίζετε μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα (έχετε τη τάση να αποθηκεύετε πιο εύκολα το λίπος των τροφίμων).

6. Αν η διατροφή σας κατά την παιδική και ανήλικη ηλικία δεν ήταν σωστή, τότε έχετε την τάση να πάρετε βάρος ως ενήλικας

Ερευνητές έχουν δηλώσει ότι η διατροφή μας κατά την παιδική ηλικία επηρεάζει ορισμένα γονίδια στο σώμα μας, με αποτέλεσμα να παίρνουμε βάρος πιο εύκολα στην ενήλικη ζωή. Αν λοιπόν καταναλώσατε αρκετά επεξεργασμένα και λιπαρά τρόφιμα (γλυκά, τηγανιτές πατάτες κτλ) τότε πιθανόν να έχετε προδιάθεση για αύξηση του σωματικού σας βάρους.

7. Έλλειψη ύπνου 

Η έλλειψη ύπνου προκαλεί διαταραχές στα επίπεδα των ορμονών με αποτέλεσμα να πεινάτε περισσότερο και να μην αισθάνεστε χορτάτοι ενώ έχετε φάει μια φυσιολογική μερίδα φαγητού.

8. Έχετε στρες ή άγχος

Και στις δυο περιπτώσεις εκκρίνεται η "ορμόνη του στρες", η κορτιζόλη. Η συγκεκριμένη ορμόνη πρώτον προκαλεί την αίσθηση της πείνας και δεύτερον ωθεί την ενέργεια των τροφίμων προς αποθήκευση και όχι προς αξιοποίηση. 

9. Φάρμακα

Αρκετά φάρμακα προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους και δυσκολεύουν την απώλεια του. Ορισμένα από αυτά είναι: τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιφλεγμονώδη στεροειδή, τα επιληπτικά φάρμακα, ορισμένα φάρμακα αντιμετώπισης αλλεργιών και κάποια φάρμακα αντιμετώπισης του διαβήτη. 

10. Υποθυρεοειδισμός

Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλά για τον θυρεοειδή αδένα. Χωρίς επαρκή έκκριση θυρεοειδικών ορμονών ο μεταβολισμός επιβραδύνεται προκαλώντας αύξηση του βάρους. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αντιστρέψει αρκετές επιπλοκές του υποθυρεοειδισμού. 

11. Είστε ήδη υπέρβαρος ή παχύσαρκος

Μέχρι πριν λίγο καιρό πιστεύαμε ότι ο ρόλος του λιπώδη ιστού είναι απλά να αποθηκεύει την επιπλέον ενέργεια. Τώρα όμως γνωρίζουμε ότι ο λιπώδης ιστός εκκρίνει ορμόνες που ρυθμίζουν το σωματικό βάρος. Όσο περισσότερο λιπώδη ιστό έχετε τόσο πιο πολλές ορμόνες εκκρίνει με αποτέλεσμα να προκαλείται αντίσταση στην απώλεια βάρους. 

12. Συνδυασμός δύο ή περισσότερων παραγόντων

Δύο ή περισσότεροι από τους παραπάνω παράγοντες είναι αρκετοί για να εμποδίσουν την απώλεια σωματικού βάρους και να ωθήσουν την αύξηση του.

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.