Ένας πολύ θρεπτικός ξηρός καρπός ο οποίος καλλιεργείται σε αφθονία στα ελληνικά εδάφη είναι τα αμύγδαλα.
Τα αμύγδαλα περιέχουν 570 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, είναι δηλαδή ένα πυκνό ενεργειακά τρόφιμο.
Σε μία μεγάλη μετα ανάλυση που επιχείρησε να συσχετίσει την επίδραση της κατανάλωσης ξηρών καρπών και κατ επέκταση και των αμυγδάλων στο σωματικό βάρος, έδειξε πως η συστηματική κατανάλωσή τους δε φάνηκε να συνδέεται με αύξηση του δείκτη μάζας σώματος και της περιφέρειας μέσης. Δηλαδή, η συστηματική μέτρια κατανάλωση ξηρών καρπών δε συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους. Μία πιθανή εξήγηση γι’ αυτό, είναι ότι η κατανάλωση των ξηρών καρπών αντικαθιστά τις περισσότερες φορές σνακ με πολλές θερμίδες, καθώς επίσης πως η υψηλή περιεκτικότητα των αμυγδαλών σε πρωτεΐνες οδηγεί σε αύξηση κορεσμού, ικανοποιεί το αίσθημα πληρότητας και οδηγεί σε μείωση της πρόσληψης των θερμίδων στο αμέσως επόμενο γεύμα.
Επίσης, έχει φανεί πως η συστηματική κατανάλωση αμυγδάλων έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα επίπεδα γλυκόζης, ινσουλίνης νηστείας και λιπιδίων αίματος σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν τονίσει τις θετικές επιδράσεις των αμυγδάλων και στο λιπιδιαμικό προφίλ και στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα, αφού έχει φανεί πως μειώνουν την LDL («κακή» χοληστερόλη) και την ολική χοληστερόλη.
Πολύ σημαντικό είναι να τονιστεί πως πάντα μιλάμε για μέτριες ποσότητες κατανάλωσης, όπως για παράδειγμα 1 χούφτα αμύγδαλα που αντιστοιχεί περίπου σε 28 γρ. αμύγδαλα και η οποία αποδίδει 160 θερμίδες . Ένας πολύ καλός τρόπος να τα εντάξετε στη διατροφή σας, είναι στο πρωινό ή στο βραδινό σας γεύμα συνοδεύοντάς τα με γάλα ή γιαούρτι, είτε σα σνακ ανάμεσα στα κυρίως γεύματά σας
Σαμαρά Ζωή
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc