1. Πηγή πρωτεϊνών: Σύμφωνα με τον Αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και γεωργίας, η Κινόα μπορεί να παρέχει περισσότερο από το 180% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης 10 βασικών αμινοξέων για τη διατροφή των ενηλίκων.
3. Πηγή λιπιδίων: Τα λιπαρά οξέα (PUFA) της Κινόας συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία και εμποδίζουν την ανάπτυξη φλεγμονών στο σώμα.
4. Πηγή βιταμινών: Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, B, C, και Ε. Αυτές οι βιταμίνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό και τη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης.
5. Πηγή μετάλλων: Περιέχει επαρκείς ποσότητες από ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο. Το περιεχόμενο μετάλλων της είναι υψηλότερο από εκείνο του ρυζιού, του σιταριού ή άλλων σιτηρών.
6. Σαπωνίνες: Οι σαπωνίνες, που βρίσκονται στο εξωτερικό περίβλημα του σπόρου της Κινόας, είναι χρήσιμες στην παραγωγή βιολογικών καλλιεργειών, καθώς προστατεύουν από τις μικροβιακές μολύνσεις και απομακρύνουν τα έντομα και τα πτηνά.
7. Phytoecdysteroids: Αυτές οι στεροειδείς ουσίες συμβάλουν στην οικοδόμηση των μυών δρουν δηλαδή σαν ένα φυσικό μη ανδρογονικό «αναβολικό». Άλλα οφέλη που προσφέρουν είναι η επούλωση των τραυμάτων και η αντιοξειδωτική τους ιδιότητα.
8. Φαινολικές ενώσεις: Οι φαινολικές ενώσεις που βρίσκονται στην Κινόα χρησιμεύουν ως αντιοξειδωτικά και έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
9. Βεταλαϊνες: Οι ουσίες αυτές αποδίδουν μια σειρά από ιδιότητες που προάγουν την υγεία και χρησιμεύουν ως μια φυσική χρωστική για τα τρόφιμα.
10. Γλυκίνη-βεταΐνη: Η Γλυκίνη-βεταϊνη είναι ουσία που περιέχει η Κινόα και συμβάλει στη θεραπεία και την πρόληψη του διαβήτη, της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Πηγή: http://www.diettv.gr/