Sidebar

16
Δευ, Δεκ

Τρόφιμα & SuperFoods
Typography

Πολλοί όμως φοβούνται να το καταναλώσουν γιατί θεωρούν ότι έχει πολλές θερμίδες.

Η αλήθεια είναι ότι ένα μέτριο σύκο (50γρ) μας δίνει περίπου 37 θερμίδες οι οποίες προέρχονται κυρίως από σάκχαρα. Όμως το σύκο είναι ένα φρούτο που προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό και θα πρέπει να αποτελεί μέρος της διατροφής μας. Πιο αναλυτικά:

Αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα. Το σύκο έχει καθαρτικές ιδιότητες καθώς περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες αλλά και πολλά σάκχαρα. Ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται ολόκληρο η καθαρτική του δράση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Το σύκο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κάλιο, αφού τα 100 γραμμάρια μας δίνουν 232 mg. Το κάλιο βοήθα στη ρύθμιση της αρτηριακή πίεσης καθώς ανταγωνίζεται το νάτριο το οποίο ως γνωστόν μπορεί να την αυξήσει. Επίσης το κάλιο προλαμβάνει τις μυϊκές κράμπες και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία. Το σύκο περιέχει το αμινοξύ αργινίνη το οποίο συμμετέχει στη παραγωγή της τεστοστερόνης, Η ορμόνη αυτή είναι απαραίτητη για τη σωστή σεξουαλική λειτουργία του οργανισμού. Η αργινίνη επίσης βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος καθώς έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες. Έτσι το σύκο μπορεί να θεωρηθεί ένα φρούτο με αφροδισιακές ιδιότητες.

Δυναμώνει τα οστά. Τα σύκο λόγω της περιεκτικότητας του σε ασβέστιο μπορεί να αυξήσει την οστική μας πυκνότητα. Συγκεκριμένα τα 100 γραμμάρια μας δίνουν 35mg ασβέστιο. Επιπλέον, η περιεκτικότητα του σύκου σε κάλιο μειώνει την απώλεια του ασβεστίου μέσω των ούρων .

Περιέχει αντιοξειδωτικά. Το σύκο αποτελεί πλούσια πηγή φαινολών, μια ομάδα αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τον οργανισμό μας από διάφορες βλάβες που σαν αποτέλεσμα μπορεί να έχουν την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων, όπως είναι ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, και διάφορες άλλες εκφυλιστικές ασθένειες.

Έτσι, για να επωφεληθούμε από τις θετικές ιδιότητες του σύκου μπορούμε να το εντάξουμε στη καθημερινή μας διατροφή με πολλούς τρόπους όπως να το προσθέσουμε στις σαλάτες μας αλλά και στο φαγητό, να το κάνουμε γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα ακόμα και να φτιάξουμε μπισκότα με γέμιση από σύκο.

Μαρία Σαρικά

 

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πηγή: http://www.eatwell.gr/

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.