Sidebar

23
Δευ, Απρ

Μικροθρεπτικά συστατικά
Typography

 Το ασβέστιο είναι το αφθονότερο μέταλλο στο ανθρώπινο σώμα.

Το 98-99% του συνόλου του βρίσκεται στα κόκαλα και τα δόντια που ενεργούν ως αποθήκες ασβεστίου. Είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών των παιδιών και για τη διατήρηση της πυκνότητας των οστών των ενηλίκων. Το υπόλοιπο 1-2% κυκλοφορεί στους ιστούς και στα διάφορα υγρά του σώματος. Συμμετέχει σε ποικίλες βιοχημικές λειτουργίες συμπεριλαμβανομένων της ομαλής λειτουργίας των νεύρων και των μυών, της ρύθμισης της ενζυμικής δραστηριότητας, του ελέγχου των επιπέδων της χοληστερίνης και της ρύθμισης των σφυγμών της καρδιάς. Επιπλέον, συμβάλει στη πήξη του αίματος και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

 

Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας. Το ασβέστιο που βρίσκεται στα οστά λειτουργεί ως "δεξαμενή" για τη διατήρηση των υγιών επιπέδων ασβεστίου στο αίμα. Σε καταστάσεις όπου η πρόσληψη ασβεστίου είναι μειωμένη, η οστική "δεξαμενή" προμηθεύει συνεχώς με ασβέστιο το αίμα χωρίς να μπορεί να το αναπληρώνει πλήρως. Μια παρατεταμένη τέτοια κατάσταση οδηγεί σιγά σιγά το άτομο σε οστεοπενία και οστεοπόρωση. Επιπροσθέτως, η έλλειψη ασβεστίου είναι συχνά αιτία οξυθυμίας, νευρικότητας, πονοκεφάλων, αρθριτικών, άστατου ύπνου, ανησυχίας και δερματίτιδας. Είναι απαραίτητο λοιπόν να προμηθεύουμε καθημερινά τον οργανισμό μας με τις ημερήσιες συνιστώμενες δόσεις ασβεστίου.    

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός διαιτολογικών παραγόντων που μπορούν να παρεμποδίσουν την απορρόφηση του ασβεστίου. Το οξαλικό και φυτικό οξύ που βρίσκονται στο σπανάκι, στο σησάμι, στη σοκολάτα, στα φασόλια, στο φλοιό των δημητριακών, στο τσάι και στο κακάο, δημιουργούν άλατα με το ασβέστιο και το σώμα μας δεν μπορεί να το απορροφήσει. Τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζωικών λιπών εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου καλύπτοντας τα τοιχώματα του εντέρου που είναι υπεύθυνα για την απορρόφηση του. Άλλοι παρεμποδιστές είναι ο καφές, το αλκοόλ, οι φυτικές ίνες  και τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο. 

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν την απορρόφηση του ασβεστίου είναι οι βιταμίνες D, A, B και C, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και η τακτική σωματική άσκηση.

Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου (FAO/WHO, 2002)

 

                                                                          Ασβέστιο (mg)

Βρέφη και παιδιά

 

0-6 μηνών

300-400

7-12 μηνών

400

1-3 χρονών

500

4-6 χρονών

600

7-9 χρονών

700

Έφηβοι

 

10-18 χρονών

1300

Γυναίκες

 

19 χρονών ως την εμμηνόπαυση

1000

Μετά την εμμηνόπαυση

1300

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

1200

Κατά τη γαλουχία

1000

Άνδρες

 

19-65

1000

65+

1300