Sidebar

17
Δευ, Ιουν

Tips διατροφής
Typography

Το καλοκαίρι έφτασε.

Για πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται σε πρόγραμμα ελέγχου βάρους, αυτό μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα, αφού εμφανίζονται διαρκώς διατροφικές προκλήσεις.

Επιπλέον, το γεγονός ότι θα βρεθείτε σε μη οικείο περιβάλλον, όπου η επιλογή φαγητού είναι τελείως διαφορετική, καθώς και τα συχνά γεύματα εκτός σπιτιού, είναι παράγοντες που μπορεί να σας δυσκολέψουν περαιτέρω.

Γενικά
Οι διακοπές είναι χρόνος χαλάρωσης και απόλαυσης και μερικές φορές οι άνθρωποι τις θεωρούν ασύμβατες με τον περιορισμό φαγητού και ποτού. Αξίζει όμως να αναλογιστείτε με ποιο τρόπο μπορείτε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις διακοπές σας χωρίς να χρειαστεί να ακυρώσετε όλη αυτή την σκληρή δουλειά που επενδύσατε στην απώλεια βάρους.

Πρώτο βήμα είναι να καθορίσετε τον στόχο σας. Αν νιώθετε ότι δε θέλετε να συνεχίσετε την απώλεια βάρους, ένας λογικός και εφικτός στόχος μπορεί να είναι η συντήρηση του βάρους. Καθώς θα παίρνετε αυτή την απόφαση, μπορείτε να σκεφτείτε τι θα ήταν ευχάριστο να κάνετε κατά την περίοδο των διακοπών σας, εκτός από το να μπορείτε να τρώτε και να πίνετε χωρίς περιορισμό, αφού οι διακοπές προσφέρουν μια ιδανική ευκαιρία να εξασκηθείτε σε νέες συνήθειες, με τις οποίες να μπορείτε να αυξήσετε ευχάριστα και την φυσική σας δραστηριότατα όπως κολύμπι, ρακέτες, βόλτα στη φύση, water sports κ.α.

Σημαντικό στοιχείο για την περίοδο των διακοπών είναι ο προγραμματισμός, η σταθερότητα των γευμάτων και η παρακολούθηση. Τι σημαίνουν αυτά; 

 • Δεν παραλείπετε το πρωινό και κάποια φρούτα ως σνακ. Αν γίνει αυτό, μετά η αυτοσυγκράτηση στο μεσημεριανό (μετά την παραλία), που συνήθως γίνεται απόγευμα σε κάποια ταβέρνα θα είναι αδύνατη. Να σημειωθεί εδώ ότι το γεύμα σε ταβέρνα/εστιατόριο δεν μπορεί να γίνεται και στα δυο κυρίως γεύματα (μεσημεριανό-βραδινό). 
 • Αν παραμείνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο τόπο διακοπών φροντίστε να επισκέπτεστε μία φορά την εβδομάδα κάποιο φαρμακείο για ζύγισμα. Αν δείτε ότι ξεφεύγετε, αναλαμβάνετε δράση. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα.
 • Εκμεταλλευτείτε τα στοιχεία του καλοκαιριού που ευνοούν καλύτερη και ελαφρύτερη διατροφή, όπως τον παράγοντα ζέστη, τα εύγεστα καλοκαιρινά φρούτα (καρπούζι, πεπόνι, κεράσια κ.α) και τέλος, τον ελεύθερο χρόνο.

Κοινωνικές εκδηλώσεις

Κατά την θερινή περίοδο αυξάνονται και οι κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσια), κάτι που επίσης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, αφού οι διατροφικές προκλήσεις αυξάνονται. Κλειδί για αυτές τις περιστάσεις είναι η προετοιμασία και ο έγκαιρος σχεδιασμός.

Πρακτικές στρατηγικές

 • Προγραμματίστε έγκαιρα την διατροφή σας καθώς ενδέχεται να χρειαστεί να ρυθμίσετε την θερμιδική σας πρόσληψη τις προηγούμενες/επόμενες μέρες του γεγονότος.
 • Σκεφτείτε τις δυσκολίες που θα συναντήσετε, όπως τις ποσότητες και τα είδη τροφών που θα σας προσφερθούν, τις κοινωνικές πιέσεις για να φάτε, την διαθεσιμότητα των «έξτρα», π.χ ορεκτικά, γλυκά, αλκοόλ κ.α
 • Ίσως χρειαστεί να σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους έχετε αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν.

Σε περιπτώσεις μπουφέ

 • Δείτε προσεκτικά τι προσφέρεται πριν βάλετε οτιδήποτε στο πιάτο σας. Εντοπίστε εκείνα τα φαγητά που σας αρέσουν πραγματικά, αντί να δοκιμάσετε λίγο από όλα και διαλέξτε γαρνιτούρες με χαμηλές θερμίδες, όπως σαλάτα.
 • Χρησιμοποιήστε μικρό πιάτο και γεμίστε το μια φορά.
 • Εναλλακτικά, ζητήστε από κάποιο φίλο να σας φτιάξει ένα ελαφρύ πιάτο.

Πιέσεις για να φάτε

 • Αν αισθάνεστε ότι πιέζεστε για να φάτε, προσπαθήστε να καταλάβετε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Ανησυχείτε μήπως προσβληθούν κάποιοι ή μήπως τραβήξετε την προσοχή; Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να αρνηθείτε ευγενικά αλλά σταθερά. Αναλογιστείτε πως θα αντιδρούσατε εσείς σε μια παρόμοια κατάσταση ή πως σας φαίνεται όταν κάποιος αρνείται να καταναλώσει αλκοόλ, ενώ πρόκειται να οδηγήσει. Είναι λογικό να αντιδράσετε αρνητικά;
 • Σε όποια κοινωνική εκδήλωση και να παρευρεθείτε, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε μη διατροφικές πτυχές, όπως συζήτηση με φίλους που έχετε πολύ καιρό να δείτε κ.α

Εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο σας σωστά, σηκωθείτε από την ξαπλώστρα και θα επιστρέψετε στην δουλειά σας πιο υγιείς και ξεκούραστοι από ποτέ.
Καλό καλοκαίρι!

Νίκος Καφετζόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

 


Πηγή: http://www.diettv.gr/

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.