Sidebar

17
Τρι, Σεπ

Τρόφιμα & SuperFoods
Typography

Τα κεράσια έχουν ως πιθανό τόπο καταγωγής μια μικρή πόλη της Ασίας, την Κερασούντα, από όπου πιστεύεται ότι πήραν και το όνομά τους.

 

Ως γνήσιο φρούτο της άνοιξης, δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις.

Ας δούμε λοιπόν τις ευεργετικές τους ιδιότητες όσον αφορά το σώμα, αλλά και την υγεία μας.

Περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και φυτικές ίνες, όλα τα καλά για μια ισορροπημένη διατροφή.

Αναλυτικότερα:

Στο πλαίσιο διατροφής της τάξεως των 2000 θερμίδων, ένα φλιτζάνι (περίπου 140 γραμμάρια) κεράσια μας παρέχει:

  • Το 2% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης  βιταμίνης Α.
  • Το 16% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης  βιταμίνης C.
  • Το 2% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης  ασβεστίου.
  • Το 3% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης  σιδήρου.
  • Το 3% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης  φυτικών ίνών.
  • Το 9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης  καλίου.
  • 87 θερμίδες

Ακόμη, περιέχουν βιταμίνη B, φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό, καθώς επίσης και ελλαγικό οξύ. Είναι πλούσια σε μελατονίνη, που έχει συσχετιστεί με την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Ενδείκνυνται σε περιπτώσεις αναιμίας, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο, καθώς και σε δίαιτες μειωμένων θερμίδων, διότι τα σάκχαρα που περιέχουν προσδίδουν την ικανοποίηση του γλυκού, χωρίς να μας “φορτώνουν” με επιπλέον θερμίδες.

Η περιεκτικότητά τους σε μέταλλα, προκαλεί αύξηση των αλκαλικών αποθεμάτων του οργανισμού, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή τους, να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της κόπωσης και στην παράταση της μυϊκής προσπάθειας. Δρουν ως μέσο αποτοξίνωσης για τους αδένες, το ήπαρ, τη χοληδόχο κύστη και γενικά για όλο τον οργανισμό. Τα κεράσια είναι διουρητικά και χωνευτικά.

Έρευνες έδειξαν ότι τα μικρά αυτά φρούτα, αυξάνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας, δηλαδή το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες κατά των λοιμώξεων και των φλεγμονών.

Τα κεράσια είναι πλούσια σε κάποιες φυτοχημικές ουσίες, τις ανθοκυανίνες, οι οποίες εκτός από την προσφορά του κόκκινου χρώματος που δίνουν, έχουν αντικαρκινική δράση. Επιπλέον, σε πειράματα βρέθηκε ότι οι ανθοκυανίνες προκαλούν αύξηση της έκκρισης της ινσουλίνης από το πάγκρεας κατά 50%! Έτσι λοιπόν, η κατανάλωση κερασιών θα μπορούσε να βοηθά στην πρόληψη κατά του διαβήτη. Οι ανθοκυανίνες, λόγω αυξημένης έκκρισης ινσουλίνης, θα μπορούσαν να επιτρέπουν ένα καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης του αίματος και να αποτρέπουν την υπεργλυκαιμία και κατά συνέπεια το διαβήτη.

Τέλος, έχει αποδειχθεί  από μελέτες ότι μειώνουν αισθητά την πνευματική κόπωση και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη τροφή για τους μαθητές σε περιόδους εξετάσεων, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, περίοδος κατά την οποία υπάρχουν σε αφθονία! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.