Σύμφωνα με έρευνα, οι άνθρωποι που τρώνε συχνά σοκολάτα δεν ευχαριστούν μόνο τις αισθήσεις τους αλλά μειώνουν και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η σοκολάτα έχει συνδεθεί ξανά στο παρελθόν με τη μείωση κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου αλλά στη συγκεκριμένη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι αυτοί που τρώνε σοκολάτα σε τακτική βάση μειώνουν τον σχετικό κίνδυνο κατά 33%.
Βρήκαμε μια πιθανή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και της πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων" δήλωσε ο Δρ. Oscar H. Franco από το τμήμα δημόσιας υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ της Μεγάλης Βρετανίας."Η σοκολάτα μπορεί να είναι ευεργετική αλλά οι άνθρωποι δεν πρέπει να την καταναλώνουν με την ελπίδα ότι θα μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και αν το κάνουν, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη και ζάχαρη θα πρέπει να την καταναλώνουν με μέτρο. Αν τρώτε ήδη σοκολάτα καταναλώστε την με μέτρο, αν δεν τρώτε σοκολάτα καλό είναι να αρχίσετε να την τρώτε" δήλωσε ο Δρ Franco.
Επιπλέον, η συγκεκριμένη έρευνα συγκέντρωσε στοιχεία και από άλλες μελέτες και διαπίστωσε ότι η συστηματική κατανάλωση σοκολάτας μειώνει τον κίνδυνο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κατά 31% και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 29%, συγκριτικά με όσους δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα. Παρόλα αυτά, ο Δρ. Franco είπε "Έχουμε ακόμη την ανάγκη να διευκρινίσουμε πόση ποσότητα σοκολάτας οδηγεί στις συγκεκριμένες θετικές επιδράσεις". Λαμβανομένου υπόψη την υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες όμως δεν μπορεί να είναι μεγάλη ποσότητα σοκολάτας.
Αρκετές πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή (πολυφαινολικές ενώσεις) που υπάρχουν στο κακάο και τα σοκολατοειδή έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιπηκτικές ιδιότητες και μπορούν να χαλαρώσουν τα αγγεία. Επιπροσθέτως, βρέθηκε ότι βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη.
Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε την παρούσα έρευνα ως δικαιολογία για να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες σοκολατοειδών όπως παγωτά, πάστες και μπισκότα. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παρά μείωση.
Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το κρασί και το τσάι, περιέχουν επίσης πολυφαινολικές ενώσεις χρήσιμες για την υγεία. Καταναλώστε αυτού του είδους τα τρόφιμα σε καθημερινή βάση και απολαύστε τη σοκολάτα σε τακτά χρονικά διαστήματα και πάντα με... μέτρο!