Μόλις δύο μερίδες πατάτες την ημέρα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση τη σημερινή φήμη της πατάτας ως παχυντικό και ανθυγιεινό τρόφιμο.
"Η πατάτα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο λαχανικό, έχει άδικα κακή φήμη και έχει οδηγήσει πολλά άτομα στο να την αποκλείσουν από τη διατροφή τους" δήλωσε ο Δρ. Joe Vinson, καθηγητής στο τμήμα χημείας του πανεπιστημίου Scranton στην Πενσυλβάνια των Η.Π.Α.
Προτού όμως αρχίσετε να τηγανίζετε πατάτες, καλό είναι να ξέρετε ότι η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε με πατάτες μαγειρεμένες στον φούρνο χωρίς την προσθήκη λαδιού ή βουτύρου. Στην πραγματικότητα, όταν οι πατάτες μαγειρεύονται χωρίς λάδι, κρέμες γάλακτος, βούτυρα ή μαργαρίνες, αποδίδουν περίπου 80 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια (περίπου 110 θερμίδες μια μέτρια προς μεγάλη πατάτα) και δεκάδες φυτοχημικές ενώσεις ωφέλιμες για την υγεία.
Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων κατά τη διάρκεια των οποίων υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα (με μέσο όρο δείκτη μάζας σώματος 29) κατανάλωναν πατάτες δύο φορές την εβδομάδα. Μετά το τέλος της έρευνας διαπιστώθηκαν ότι: πρώτον δεν προκλήθηκε αύξηση του σωματικού τους βάρους, δεύτερον δεν υπήρξαν μεταβολές στα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος, τρίτον δεν επηρεάστηκε το σάκχαρο του αίματος και τέταρτον παρατηρήθηκε μείωση κατά 4,3% της διαστολικής (μικρή) και 3,5% της συστολικής (μεγάλη) αρτηριακής πίεσης.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για τις πατάτες τα εξής:
- δεν περιέχουν λιπαρά
- περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών
- περιέχουν ένα αξιόλογο ποσό βιταμίνης C
- περιέχουν σχεδόν όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β
- είναι σημαντική πηγή καλίου, μαγνησίου και σιδήρου
- δεν περιέχουν νάτριο
- δεν αποδίδουν πολλές θερμίδες (αν μαγειρευτούν σωστά)
- είναι ελεύθερες γλουτένης
- περιέχουν πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ανώσεις)
Καλό είναι λοιπόν, σύμφωνα με την παρούσα έρευνα, να μην φοβόμαστε να καταναλώσουμε πατάτες αρκεί να τις μαγειρεύουμε με τον σωστό τρόπο (ψήσιμο, βράσιμο). Αν πάλι προτιμούμε τις πατάτες τηγανιτές, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε για λάδι τηγανίσματος ΜΟΝΟ εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά. Κατ' αυτόν τον τρόπο αρκετά από τα ωφέλημα συστατικά του ελαιόλαδου θα εισχωρήσουν μέσα στις πατάτες.
Τέλος, δεν συνίσταται σε κάποιον που θέλει να μειώσει την αρτηριακή του πίεση να αρχίσει να καταναλώνει καθημερινά πατάτες. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης θα πρέπει να προέλθει από μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σχεδιασμένη για υπερτασικά άτομα, πάντα σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας.