Sidebar

23
Δευ, Απρ

Γενετική
Typography

Η απομάκρυνση του γονιδίου που εξαλείφει την παχυσαρκία στα ποντίκια, θα μπορούσε να λειτουργήσει και στον άνθρωπο.

 

Κολοράντο, 5 Μαρτίου 2013.

Ερευνητές ανακάλυψαν πως η απομάκρυνση ενός συγκεκριμένου γονιδίου από τα ποντίκια, προλαμβάνει την παχυσαρκία, ακόμη και αν η διατροφή τους είναι πλούσια σε λιπαρά. Μια ανακάλυψη η οποία πιστεύεται ότι μπορεί να λειτουργήσει και στον άνθρωπο.

« Όταν τα ποντίκια ακολούθησαν δίαιτα η οποία θα προήγαγε την εμφάνιση παχυσαρκίας, δεν αυξήθηκε το βάρος τους», εξηγεί ο καθηγητής James Mcmanaman, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αντιπρόεδρος της έρευνας. « Ίσως είναι δυνατόν να αναπαραχθεί αυτό και στον άνθρωπο, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα τεχνολογία, που στοχεύει σε αυτό το συγκεκριμένο γονίδιο», πρόσθεσε.

Η διετής μελέτης που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε πριν από ένα μήνα στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Lipid Research”.

Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε ένα γένος ποντικιών χωρίς το γονίδιο Plin2, το οποίο παράγει μια πρωτεΐνη που ρυθμίζει την αποθήκευση του λίπους και το μεταβολισμό. Αμέσως διαπίστωσαν ότι ο οργανισμός των ποντικιών αντιστεκόταν στην εμφάνιση παχυσαρκίας. Συνήθως, τα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, θα έτρωγαν υπερβολικά και ασταμάτητα. Ωστόσο, φάνηκε ότι είχαν μια ασυνήθιστη αυτοσυγκράτηση… όχι μόνο έτρωγαν λιγότερο, αλλά ήταν και πιο δραστήρια.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα λιπώδη κύτταρα ήταν 20% μικρότερα από αυτά των φυσιολογικών ποντικιών και δε διαπιστώθηκε κάποιο είδος φλεγμονής που να συνδέεται με την παχυσαρκία. Η σύνδεση παχυσαρκίας-λιπώδους ήπατος είναι συνηθισμένη σε παχύσαρκους ανθρώπους και τρωκτικά, απουσίαζε όμως στα ποντίκια που τους είχε αφαιρεθεί το γονίδιο Plin2.

«Τα ποντίκια είναι υγιέστερα», σχολίασε ο καθηγητής McManaman, «έχουν χαμηλότερες τιμές τριγλυκεριδίων, είναι περισσότερο ευαίσθητα στην ινσουλίνη, δε υπήρξαν περιστατικά λιπώδους ήπατος και έχουν μικρότερη φλεγμονή στα λιπώδη κύτταρα». Τέλος, τόνισε ότι «Η απουσία ενός γονιδίου μπορεί να κάνει το λίπος να μεταβολιστεί πιο γρήγορα» και συνέχισε λέγοντας «στη συνέχεια θα θέλαμε να μάθουμε γιατί όλο αυτό λειτουργεί και ψυχολογικά και πώς επηρεάζεται η κατανάλωση της τροφής».

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανόηση για το πώς το γονίδιο Plin2 εμπλέκεται στον έλεγχο του ενεργειακού ισοζυγίου, μπορεί να δώσει νέες ιδέες για «τους μηχανισμούς με τους οποίους θα ανιχνεύεται η υπερκατανάλωση τροφής και πώς, να προσαρμοστούν ή όχι, οι άνθρωποι, σε διαιτητικές προκλήσεις.

Οι επιπτώσεις στην υγεία και στο σωματικό βάρος των ανθρώπων είναι ιδιαίτερα σημαντικές από τη στιγμή που έχουν το γονίδιο Plin2.

Η συγκεκριμένη έρευνα θα μπορούσε να σημαίνει ότι επιτέλους ανακαλύψαμε έναν τρόπο να επηρεάσουμε το σωματικό βάρος και το επίπεδο της υγείας του ανθρώπου και αυτό αποτελεί μια σημαντική ανακάλυψη.