Sidebar

25
Πεμ, Απρ

Γονιμότητα
Typography

Είστε μεταξύ των χιλιάδων ανδρών που σας έχουν πει ότι έχετε ολιγοσπερμία ή κακή ποιότητα σπέρματος; Πιθανόν να είστε άνω των 35 ετών και προσπαθείτε να συλλάβετε! Αν κάτι τέτοιο ισχύει, μόλις συναντήσατε χρήσιμες πληροφορίες που μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες σύλληψης και απόκτησης ενός υγιούς μωρού (ή και δύο!).

Η βιολογικά πιο δραστική μορφή του συνένζυμου Q10, γνωστή ως ουμπικινόλη (Ubiquinol), έχει αποδειχθεί μέσω αρκετών μελετών ότι βελτιώνει την υγεία των σπερματοζωαρίων, ενώ παίζει επιπρόσθετο σημαντικό ρόλο στην προστασία του DNA σε κυτταρικό επίπεδο.

Το CoQ10 θεωρείται από πολλούς ως θρεπτικό συστατικό επειδή σχεδόν κάθε ζωντανό κύτταρο βασίζεται σε αυτό για την παραγωγή ενέργειας. Ένα σημαντικό γεγονός που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η φυσιολογική λειτουργία του σώματος απαιτεί συγκεκριμένα επίπεδα CoQ10. Εάν αυτά τα επίπεδα στο αίμα πέσουν, το σώμα γίνεται ευαίσθητο σε ασθένειες και πρόωρη γήρανση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το CoQ10 είναι τόσο ζωτικό για την υγεία τόσο του ανδρικού όσο και του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος καθώς και για την υγεία των ωαρίων ή  σπερματοζωαρίων αντίστοιχα.

Για να καταλάβετε πραγματικά γιατί το CoQ10 είναι τόσο σημαντικό για την υγεία, πρέπει πρώτα να μάθετε τι είναι και γιατί η βιολογικά πιο ενεργή του μορφή του, η Ubiquinol, είναι βασικός παράγοντας στη βελτίωση της υγείας των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων.

Τι είναι το CoQ10 & πώς λειτουργεί;

Το CoQ10 είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που παράγεται φυσιολογικά από το σώμα, αλλά είναι επίσης διαθέσιμο στα τρόφιμα ή ως συμπλήρωμα διατροφής. Είναι παρόν στη μεμβράνη σχεδόν κάθε κυττάρου του σώματος και απαιτείται για σύνθεση μιτοχονδρίακού ATP, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία κυτταρικής ενέργειας.

Υπάρχουν δύο μορφές του CoQ10, η ουβικινόνη και η ουμπικινόλη (Ubiquinol). Το CoQ10 ξεκινάει ως ουβικινόνη και στη συνέχεια μετατρέπεται μέσα στο κύτταρο στην πιο ισχυρή μορφή της που είναι η ουμπικινόλη. Η ουμπικινόλη θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά της φύσης.

Το CoQ10 είναι μια θρεπτική ουσία που μοιάζει με βιταμίνη επειδή συντίθεται στη μεμβράνη των ανθρώπινων κυττάρων, αλλά λαμβάνεται επίσης σε μικρές ποσότητες μέσω διαιτητικής πρόσληψης. Βρίσκεται σε αφθονία σε όργανα ζώων όπως το συκώτι & η καρδιά, αλλά μπορεί να βρεθεί επίσης και σε σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, στα καρύδια, στο αβοκάντο, στα θαλασσινά, στα αυγά και στο κρέας.

Βέβαια, οι ποσότητες των φυλλωδών λαχανικών που ένα άτομο θα χρειαζόταν να καταναλώσει για να αποκτήσει θεραπευτικές ποσότητες CoQ10 είναι σημαντικά υψηλές και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνεται η διατροφική συμπλήρωση του CoQ10 και/ή της ουμπικινόλης. Τα περισσότερα συμπληρώματα CoQ10 είναι διαθέσιμα με τη μορφή ουβικινόνης. Όμως, η ουμπικινόλη είναι διαφορετική καθώς είναι η πιο βιολογικά δραστική μορφή του συνένζυμου Q10 και δεν χρειάζεται να μετατραπεί από το σώμα. Η ουμπικινόλη είναι σχεδόν οκταπλάσια ισχυρότερη από την ουβικινόνη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η παρουσία της Q10 Ubiquinol στην κυτταρική μεμβράνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των βλαβών των κυττάρων και του DNA που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες ή άλλους παράγοντες και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία των ωαρίων, την υγεία των σπερματοζωαρίων και την ποιότητα του εμβρύου.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τις κυτταρικές δομές. Στη φυσιολογική καθημερινή ζωή παράγονται ελεύθερες ρίζες από τη δραστηριότητα του σώματός μας (για παράδειγμα οι ελεύθερες ρίζες παράγονται κατά τη διάρκεια της σύνθεσης ATP για την παραγωγή ενέργειας), αλλά οι χημικές ουσίες στο περιβάλλον μας μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ελεύθερες ρίζες. Λέγεται ότι κάθε κύτταρο στο σώμα μας δέχεται επίθεση περίπου 10.000 φορές την ημέρα από τις ελεύθερες ρίζες, επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης.

Καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητα του σώματος να παράγει και να μεταβολίζει την ουβικινόνη σε ουμπικινόλη μειώνεται και με τη σειρά τους, μειώνονται τα επίπεδα της ενέργειας και της κυτταρικής υγείας. Αυτή η αλλαγή μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη μεταβολική ζήτηση καθώς ο οργανισμός μεγαλώνει, στην κακή διατροφή, στη μετάλλαξη των γονιδίων και στο οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Ορισμένες μελέτες ανέφεραν ότι η μείωση αυτή γίνεται πιο εμφανής γύρω στην ηλικία των 40 ετών, αλλά μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την ηλικία των 20 ετών. Συνεπώς, για να αυξηθούν τα επίπεδα του CoQ10 συνιστάται συμπλήρωμα με ουμπικινόλη (Ubiquinol).

Γιατί η ουμπικινόλη θεωρείται ανώτερη της ουβικινόνης

Θυμάστε που ανέφερα ότι τα περισσότερα συμπληρώματα CoQ10 είναι κατασκευασμένα από την ανενεργή μορφή q10 που είναι γνωστή ως ουβικινόνη; Λοιπόν, συμπληρώνοντας με την βιολογικά πιο ενεργή μορφή του συνένζυμου Q10, την ουμπικινόλη, είστε σε θέση να παρακάμψετε τη διαδικασία μετατροπής της σε ουμπικινόλη και έτσι το σώμα δεν να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει ενέργεια. Η ουμπικινόλη παρέχει ισχυρό αντιοξειδωτικό στην προστασία της πρώτης φάσης κατά της κυτταρικής οξειδωτικής βλάβης.

H ουμπικινόλη πρέπει να αναπληρώνεται τακτικά για να διατηρείται η κυτταρική υγεία και η σωστή λειτουργία ολόκληρου του σώματος. Η ουμπικινόλη απορροφάται εύκολα και γρήγορα από την εντερική οδό, καθιστώντας την πιο «βιοδιαθέσιμη» από την ουβικινόνη.

Για άτομα κάτω των 30 ετών, το σώμα μπορεί να είναι σε θέση να μετατρέψει εύκολα τα συμπληρώματα CoQ10 από ουβικινόνη σε ουμπικινόλη. Αλλά για όσους είναι μεγαλύτεροι, πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια ή εκτίθενται σε υπερβολικό οξειδωτικό στρες, η  ουμπικινόλη μπορεί να είναι σοφότερη επιλογή συμπληρώματος επειδή μπορεί εύκολα να αναπληρώσει τις αποθήκες ουμπικινόλης.

Ουμπικινόλη: βελτίωση αναπαραγωγικής υγείας και γονιμότητας

Αρκετές ασθένειες που σχετίζονται με τη στειρότητα και την αναπαραγωγική δυσλειτουργία συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, συμπεριλαμβανομένης της ενδομητρίωσης, της ανεξήγητης υπογονιμότητας, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, ανωμαλίες του έμμηνου κύκλου, η πρόωρη γέννηση, η επαναλαμβανόμενη αποβολή, η υγεία των ωαρίων, η υγεία και η κινητικότητα του σπέρματος. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η αντιοξειδωτική συμπλήρωση μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες, το οποίο επηρεάζει θετικά την έκβαση καθενός από αυτά τα θέματα.

Ξεκινήστε με την υγεία των ωαρίων και του σπέρματος!

Για να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη και υγιές μωρό, τόσο τα ωάρια όσο και το σπέρμα πρέπει να είναι εξίσου υγιή! Τα κύτταρα ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου αμέσως μετά τη σύλληψη δεν μπορούν να διαχωριστούν σωστά εάν η υγεία των ωαρίων ή του σπέρματος είναι “κακή”, με αποτέλεσμα να παρατηρείται πολλές φορές ακόμη και αποβολή. Εάν τα ωάρια και το σπέρμα είναι σε κακή υγεία, η σύλληψη μπορεί να μην είναι δυνατή, ακόμη και μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συμπλήρωση του CoQ10 μπορεί να βοηθήσει τα κύτταρα να λειτουργήσουν σωστά και να διαχωριστούν πιο φυσιολογικά, αποκαθιστώντας την επιθυμητή ενέργεια στα μιτοχόνδρια σε κάθε μας κύτταρο. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθότι όταν εξετάζουμε τη σύλληψη ενός μωρού, τα πρώτα στάδια της ζωής του εξαρτώνται από επαρκή ενέργεια και κατάλληλη κυτταρική διαίρεση.

Υγεία ωαρίων

Για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών, η υγεία των ωαρίων αρχίζει να μειώνεται δραματικά. Μόλις η γυναίκα είναι άνω των 40 ετών, η υγεία των ωαρίων συνεχίζει να μειώνεται με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς. Κάθε ωάριο είναι μόνο ένα κελί και έτσι η υγεία του κάθε ωαρίου έχει τεράστια σημασία. Μέσα σε κάθε ωάριο είναι το σχέδιο ενός μελλοντικού παιδιού. Το DNA είναι ο κληρονομούμενος γενετικός κώδικας και η ακεραιότητα του είναι πολύ σημαντική στην μελλοντική υγεία ενός ανθρώπου που πρόκειται να γεννηθεί. Η ουμπικινόλη έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την οξείδωση του DNA (βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες), προστατεύοντας έτσι τον γενετικό κώδικα.

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε σχετικά με τη Γονιμότητα και τη Στειρότητα έδειξε ότι η συμπλήρωση 600 mg CoQ10 ημερησίως από γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας βελτίωσε τόσο την ποιότητα των ωαρίων όσο και τα ποσοστά γονιμοποίησης. Άλλες μελέτες που δημοσιεύθηκαν έδειξαν επίσης τις ίδιες βελτιώσεις στα ωάρια των γυναικών.

Μια προκαταρκτική μελέτη σε ποντίκια από τον Δρ. Robert Casper και τους συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Ερευνών Samuel Lunenfeld έδειξε ότι η συμπλήρωση της διατροφής με CoQ10 σε θηλυκά ποντίκια μέσης ηλικίας είχε ως αποτέλεσμα να επιτύχουν περισσότερες εγκυμοσύνες. Όταν στη μελέτη χορηγήθηκε CoQ10 σε ποντίκια ηλικίας 52 εβδομάδων τα ωάρια τους φάνηκαν να ανανεώνονται. Επιπροσθέτως, παρατηρήθηκαν περισσότερα ωοθυλάκια στα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με το CoQ10.

Ο αριθμός και η υγεία των σπερματοζωαρίων

Όπως κάθε ωάριο περιέχει DNA, το ίδιο ισχύει και για κάθε σπέρμα. Το άλλο σημαντικό μισό στη δημιουργία ενός παιδιού. Η ανεπάρκεια του CoQ10 μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε καταστροφή του DNA στο σπέρμα, αλλά σε χαμηλά επίπεδα επηρεάζει την ικανότητα του σπέρματος να “κολυμπήσει”, γνωστή ως κινητικότητα. Το συμπλήρωμα ουμπικινόλης έχει ένα διπλό σύστημα υποστήριξης για την υγεία του σπέρματος, το ένα είναι προστατευτικό και το δεύτερο υποστηρίζει την κινητικότητα αυξάνοντας την κυτταρική ενέργεια.

Το CoQ10 βρίσκεται στις υψηλότερες συγκεντρώσεις μέσα στα μιτοχόνδρια όλων των κυττάρων. Όταν μιλάμε για το σπέρμα, το CoQ10 βρίσκεται στο μέσο τμήμα του, στην περιοχή όπου εμφανίζεται παραγωγή ενέργειας η οποία παρέχεται στο μαστίγιο του σπερματοζωαρίου. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα του CoQ10 στο αίμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητα του σπέρματος στο “κολύμπι”. Μια μελέτη το 2009 έδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα CoQ10 στο σπερματικό υγρό επηρεάζουν την κινητικότητα του σπέρματος, αλλά με συμπλήρωση CoQ10 βελτιώθηκε σημαντικά και αποκατέστησε την κινητικότητα του σε άνδρες με πολύ χαμηλά επίπεδα κινητικότητας σπέρματος.

Μία μελέτη έδειξε ότι το υγιές σπέρμα, με φυσιολογική μορφολογία (σχήμα), που επωάστηκε με 50 mg CoQ10, παρουσίασε σημαντική αύξηση της κινητικότητας του. Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης ότι 17 ασθενείς με χαμηλά ποσοστά γονιμοποίησης που συμπληρώθηκαν με 60 mg CoQ10 ημερησίως για 103 ημέρες είχαν σημαντική βελτίωση στα ποσοστά γονιμοποίησης.

Η ελαττωματική λειτουργία των σπερματοζωαρίων σε στείρους άντρες έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται άμεσα με Οξειδωτικό Στρες λόγω ελεύθερων ριζών. Το συμπλήρωμα Ubiquinol μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην προστασία της υγείας του σπέρματος καθώς και την υγεία των κυττάρων που αποτελούν τα αναπαραγωγικά όργανα, αλλά και ολόκληρο το σώμα.

Συμπλήρωση με Ubiquinol

Η ουβινοκινόλη μεταβάλλεται εύκολα τόσο από το φως όσο και από τον αέρα. Μόλις εκτεθεί στο φως και στον αέρα, μετατρέπεται πίσω στην οξειδωμένη μορφή του CoQ10, της ουβικινόνης. Εξαιτίας αυτού, η ανάπτυξη ενός συμπυκνωμένου ουβικινολικού συμπληρώματος για τους καταναλωτές αποδείχθηκε δύσκολη. Σήμερα, μέσω της προηγμένης τεχνολογίας, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια διαδικασία που έχει τελειοποιήσει τη σταθεροποίηση της Ubiquinol, διατηρώντας ανέπαφα τα ενεργά ηλεκτρόνια που περιέχει μέσω ενός εξειδικευμένου απαλού τζελ που την προστατεύει από την οξείδωση.

Η προτεινόμενη ημερήσια δόση Ubiquinol για τον μέσο άνθρωπο είναι 100 mg την ημέρα. Για όσους είναι μεγαλύτεροι ή υποψιάζονται μειωμένα επίπεδα CoQ10 λόγω προβλημάτων υγείας, η συμπλήρωση μπορεί να ξεκινήσει στα 200-300 mg ημερησίως για δύο εβδομάδες. Μετά από δύο εβδομάδες, τα επίπεδα πλάσματος αίματος στο πλάσμα και η δοσολογία μπορούν να μειωθούν στα 100 mg την ημέρα, ως συντήρηση. Η προτεινόμενη ημερήσια δόση Ubiquinol για την αύξηση της γονιμότητας στους άνδρες είναι 100 mg την ημέρα για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών με ταυτόχρονη βελτίωση της διατροφής & της φυσικής άσκησης.

Η σημασία της διατροφής

 

Η συμπλήρωση της Ubiquinol από μόνη της δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το σκοπό της εάν η υγιεινή διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι λανθασμένα. Ο ρόλος της διατροφής στην κυτταρική υγεία και τη γονιμότητα είναι πραγματικά το θεμέλιο για την κατάλληλη αναπαραγωγή. 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.