Sidebar

04
Δευ, Νοε

Γυναικολογία
Typography

1η και 2η εβδομάδα

Πότε ακριβώς έγινε σύλληψη;

Ούτε οι γιατροί είναι σε θέση να μας πουν ακριβώς, και για αυτό το λόγο η ιατρική κοινότητα λαμβάνει ως αρχή μιας εγκυμοσύνης, την τελευταία περίοδο που είχε η γυναίκα.

Μετρώντας άλλες 39 εβδομάδες περίπου, μπορείτε να υπολογίσετε το χρόνο έλευσης του μωρού σας.

Ουσιαστικά, η κύηση ξεκινά περίπου στα μισά έμμηνου κύκλου, όταν γίνεται η ωορρηξία και το ωάριο περάσει μέσα από τη σάλπιγγα. Αμέτρητα σπερματοζωάρια θα προσπαθήσουν να φτάσουν το ωάριο, μόνο ένα όμως θα τα καταφέρει!

Εάν ελευθερωθεί και άλλο ωάριο και κάποιο σπερματοζωάριο κατορθώσει να διεισδύσει στην περίμετρό του, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα γεννηθούν δίδυμα, από διαφορετικούς όμως σάκους.

Για πανομοιότυπα δίδυμα θα πρέπει να έχει προηγηθεί διάσπαση του ίδιου γονιμοποιημένου ωαρίου.

3η εβδομάδα

Είναι η εβδομάδα εγκατάστασης του γονιμοποιημένου πλέον ωαρίου στη μήτρα. Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά όλες οι γενετικές πληροφορίες είναι ήδη καταγεγραμμένες! Το φύλο, το χρώμα των ματιών και των μαλλιών, του δέρματος, αλλά και τα υπόλοιπα κληρονομικά χαρακτηριστικά σε αυτήν τη φάση έχουν δρομολογηθεί.

Όχι, το φύλο δεν μπορείτε να το μάθετε ακόμη, καθώς αυτό θα είναι εφικτό μετά τη 12η εβδομάδα, μέσω υπερηχογραφήματος και με την προϋπόθεση ότι το έμβρυο θα έχει την κατάλληλη θέση που θα επιτρέψει έναν τέτοιο έλεγχο.

4η εβδομάδα

Μια μικρή άμορφη μάζα κυττάρων, λίγο πριν εμφυτευτεί στη μήτρα, διασπάται σε δύο μέρη και δημιουργείται ο πλακούντας, πλακούντας ο οποίος μέσω των αιμοφόρων αγγείων που δημιουργούνται μεταφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο, από τη μητέρα στο έμβρυο.

Μια μικρή αναστάτωση αρχίζει να δημιουργείται στον οργανισμό και γι’ αυτό ευθύνονται οι ορμόνες.

Ήρθε η στιγμή να γνωριστείτε με τη Χοριακή Γοναδοτροπίνη (HCG)! Είναι η ορμόνη που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης. Ρυθμίζει τα οιστρογόνα, και εμποδίζει την ωορρηξία. Την εξέταση αυτής της ορμόνης ζητούν συνήθως οι γυναικόλογοι για να επιβεβαιώσουν την υποψία εγκυμοσύνης, καθώς τα επίπεδά της αυξάνουν ραγδαία στο αίμα της εγκύου.

Η 4η εβδομάδα της κύησης και οι 10 επόμενες, αποτελούν την περίοδο της δημιουργίας των οργάνων του εμβρύου.

Προσοχή! Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια από αυτό το σημείο και μετά, πρέπει να αποφεύγονται!

Σημαντικότατο ρόλο παίζει επίσης και η διατροφή!

5η εβδομάδα

Σε αυτή τη φάση, το έμβρυο μοιάζει με έναν μικρό κόκκο. Στην πραγματικότητα όμως μέσα σε αυτόν το κόκκο πραγματοποιούνται καταπληκτικές διεργασίες! Τρεις στοιβάδες έχουν αναπτυχθεί ήδη.

Η πρώτη στοιβάδα ονομάζεται εξώδερμα. Είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία ενός υποτυπώδους εγκεφάλου, από τον οποίο θα αρχίσει να δημιουργείται το νευρικό σύστημα.

Η δεύτερη στοιβάδα ονομάζεται ενδόδερμα. Είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του γαστρεντερικού συστήματος και σε δεύτερο χρόνο των πνευμόνων.

Η τρίτη στοιβάδα ονομάζεται μεσόδερμα. Είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του σκελετού, των μυών, των νεφρών και των αναπαραγωγικών οργάνων. Από αυτή τη στοιβάδα θα δημιουργηθεί επίσης η καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Η καρδιά θα είναι το πρώτο όργανο που θα λειτουργήσει.

Αυτό το διάστημα είναι πολύ σημαντικό για την τελειοποίηση και την αρμονική συνεργασία των οργάνων. Αν προκύψει κάποια δυσλειτουργία τότε οδηγούμαστε σε προβλήματα υγείας που θα αντιμετωπίζει το παιδί σε όλη του την ζωή. Η αποβολή του εμβρύου είναι συνήθως η λύση που δίνει ο ίδιος ο οργανισμός της γυναίκας.

Είναι τόσες πολλές και έντονες οι διεργασίες που συντελούνται, ώστε να γίνονται αντιληπτές και από την ίδια την έγκυο με τη μορφή συμπτωμάτων. Αδικαιολόγητη κούραση, υπνηλία, ναυτία, έμετοι, πρήξιμο στο στήθος, πόνοι στη μήτρα. Λίγες φρυγανιές το πρωί μπορεί να βοηθήσουν να ξεπεράσει η έγκυος το πρόβλημα της ναυτίας.

6η εβδομάδα

Η καρδιά του μωρού ακούγεται για πρώτη φορά! Με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος βέβαια, καθώς ο χτύπος της είναι αδύναμος.

Το έμβρυο τριπλασιάζει το μέγεθός του! Ο οργανισμός της μητέρας παράγει μεγάλες ποσότητες προγεστερόνης, ώστε η μήτρα να παχύνει και να καταστεί ασφαλής για την ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αίσθηση δυσπεψίας για τη μητέρα, καθώς η συγκεκριμένη ορμόνη επιβραδύνει τη διαδικασία της χώνεψης.

7η εβδομάδα

Το έμβρυο αργά αλλά σταθερά αποκτά σχήμα. Τα χέρια και τα πόδια του έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν. Το πρόσωπό αρχίζει να παίρνει σχήμα χωρίς όμως σαφή χαρακτηριστικά.

Εφτασε η στιγμή και για τον πρώτο υπέρηχο, όπου διαπιστώνεται εάν η κύηση είναι ενδομήτρια.

8η εβδομάδα

Το έμβρυο διπλασιάζει το μέγεθός του. Μέσα σε αυτήν την εβδομάδα σχηματίζονται τα μάτια, το στόμα και ο εγκέφαλος, αλλά και τα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών.

Όσο για τη μητέρα, αρχίζουν οι λεγόμενες λιγούρες! Υπάρχει από παλιά η εσφαλμένη εντύπωση ότι η έγκυος πρέπει «να τρώει για δύο». Στην πραγματικότητα, μόνον 300 θερμίδες επιπλέον στο ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής, είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες και των δύο.

Προσοχή! Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και για τη μετέπειτα υγεία του. Αλλά και η μητέρα έχει ανάγκη από τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα, ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στην εγκυμοσύνη της.

Η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου είναι σημαντική, ώστε να θωρακιστούν τα οστά και τα δόντια. Αυξημένες είναι και οι ανάγκες σε σίδηρο, γιατί καθώς αναπτύσσεται το έμβρυο χρησιμοποιεί το διαθέσιμο σίδηρο της μητέρας. Το φολικό οξύ χρησιμεύει στο να αποφεύγονται οι όποιες γενετικές ανωμαλίες. Οι γιατροί συνήθως συμβουλεύουν τις γυναίκες να λαμβάνουν φολικό οξύ μόλις πάρουν την απόφαση να τεκνοποιήσουν. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η λήψη φολικού οξέως συνιστάται αμέσως μόλις διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη.

9η εβδομάδα

Το έμβρυο συνεχίζει να σχηματίζεται κανονικά μέσα στον πλακούντα και καθώς μοιράζονται το ίδιο γενετικό υλικό, χρησιμεύει για να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία του εμβρύου.

Ήρθε η στιγμή για τον πρώτο μεγάλο υπέρηχο που μαζί με τις αιματολογικές εξετάσεις, θα κρίνουν αν θα χρειαστεί να γίνει αμνιοπαρακέντηση. Μια εξέταση ιδιαίτερα σημαντική για εγκύους άνω των 35 χρόνων, κατά την οποία γίνεται έλεγχος για τυχόν γενετικές ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο Down.

10η εβδομάδα

Ο σχηματισμός του εμβρύου εξελίσσεται. Είναι αρκετά δραστήριο μέσα στη μήτρα. Κουνάει χέρια και πόδια, όμως αυτό γίνεται αντιληπτό μόνο στο υπερηχογράφημα. Άκρα και αρθρώσεις έχουν τελειοποιηθεί.

Το πεπτικό, το νευρικό, το κυκλοφοριακό και το αναπαραγωγικό σύστημα έχουν σχηματιστεί.

Μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά αυτή την εβδομάδα αρχίζει την ούρηση αφού ξεκινάει να καταπίνει - αναπνέει το αμνιακό υγρό!

11η εβδομάδα

Στο υπερηχογράφημα βλέπετε πλέον το έμβρυο καλοσχηματισμένο, ενώ η καρδιά του ακούγεται τώρα πια, σταθερά και δυνατά.

Η γνωστή λαιμαργία της μητέρας ολοένα και αυξάνει και γι’ αυτό είναι σημαντικό να είστε ενήμερες για το επιτρεπόμενο βάρος μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης, αλλά και για το είδος των τροφών που πρέπει να καταναλώνετε.

12η εβδομάδα

Τα εγκεφαλικά νεύρα και οι μύες αρχίζουν να λειτουργούν. Το έμβρυο βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και ήρθε και η μεγάλη στιγμή! Τι φύλο έχει το μωρό; Το υπερηχογράφημα συνήθως δίνει την απάντηση, αφού τα γεννητικά όργανα είναι πλέον εμφανή, όμως το έμβρυο πρέπει να δώσει την «άδειά» με τη σωστή στάση του σώματός του τη στιγμή της εξέτασης!

13η εβδομάδα

Το πρώτο τρίμηνο κλείνει και επισήμως!

Το έμβρυό σας έχει αρχίσει πια τη μορφή μικροσκοπικού ανθρώπου. Κινείται διαρκώς μέσα στη μήτρα και αντιδρά και στις εξωτερικές πιέσεις. Τα βλέφαρα είναι κλειστά και το δέρμα διάφανο.

Συνήθως, σε αυτή τη φάση, τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, ναυτίες, έμετοι κλπ, ηρεμούν. Το στήθος της εγκύου αρχίζει να πρήζεται και πλέον είναι απαραίτητο να προμηθευτεί στηθόδεσμους, ένα με δυο μεγέθη μεγαλύτερους. Η κοιλιά αρχίζει να φουσκώνει ελαφρώς και τα άνετα ρούχα είναι απαραίτητα.

Το ένα τρίτο έχει ήδη περάσει!!!

Γενικές επισημάνσεις

Το πρώτο τρίμηνο είναι ιδαιτέρως σημαντικό για την ανάπτυξη και την υγεία του εμβρύου.

Το κάπνισμα, το αλκοόλ και η χρήση φαρμακευτικών ουσιών απαγορεύονται, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το γυναικολόγο. Τον πρώτο και δεύτερο μήνα της κύησης συντελείται έντονος πολλαπλασιασμός των κυττάρων για τον σχηματισμό των οργάνων του εμβρύου. Η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε φάρμακα, αλλά και σε εξωγενείς παράγοντες.

Η πρώτη εγκυμοσύνη για μια γυναίκα, εκτός από την αυτονόητη χαρά, μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες και φόβους. Είναι χρήσιμο η έγκυος να καταγράφει τις απορίες της και να ρωτά το γιατρό για ό,τι θέλει να μάθει. Επίσης, είναι σημαντικό, ο γυναικολόγος να είναι ενήμερος για όποιο πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζει η έγκυος, ώστε να μπορέσει να δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή να συστήσει επιπλέον εξετάσεις.

Ο προγεννητικός έλεγχος είναι χρήσιμος στην αρχή της εγκυμοσύνης, ώστε ο γιατρός να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης της μητέρας. Η αναιμία είναι συνήθης στις εγκύους, λόγω της συνεχόμενης αύξησης του όγκου του αίματος και της αραίωσης των ερυθρών αιμοσφαιρίων και με την πρόοδο της εγκυμοσύνης γίνεται ολοένα και εντονότερη. Είναι επομένως σημαντικό, να γνωρίζει ο ιατρός από ποιο επίπεδο αιματοκρίτη ξεκινάει η εγκυμοσύνη, προκειμένου να καθορίσει την απαραίτητη θεραπευτική αγωγή. Σημαντικός είναι επίσης και ο προσδιορισμός της ύπαρξης ή όχι ανοσίας της μητέρας έναντι νόσων, όπως είναι η τοξοπλάσμωση και η ερυθρά.

Τι είναι η αυχενική διαφάνεια

Μετά την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας, στο οποίο μετράται το πάχος του υγρού στον αυχένα του εμβρύου. Αν αυτό βρεθεί αυξημένο, τότε υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για σύνδρομο Down. Η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη σε γυναίκες άνω των 35. Η ευαισθησία του υπερηχογραφήματος για την ανίχνευση του συνδρόμου Down είναι 80 - 82%.

Σε συνδυασμό με εξετάσεις που θα συστήσει ο γυναικολόγος, μπορεί η έγκυος να χρειαστεί να υποβληθεί σε αμνιοπαρακέντηση.

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.