Παραλλαγές σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο μπορεί να κάνει τους ανθρώπους περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητους στη γεύση του λίπους και να αυξήσει ή να μειώσει αντίστοιχα τον κίνδυνο για παχυσαρκία.
Ερευνητική ομάδα από το Washington University School of Medicine στο St. Louis, σε μια πρώτη του είδους μελέτη εξέτασε τους γευστικούς υποδοχείς της γλώσσας που μπορούν να αναγνωρίσουν το λίπος. Στη μελέτη πήραν μέρος 21 παχύσαρκα άτομα και διαπιστώθηκε ότι αυτοί που είχαν μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου CD36 ήταν λιγότερο ευαίσθητοι στη γεύση του λίπους.
Ο Δρ. Nada Abumrad, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: "Ο τελικός στόχος είναι να καταλάβουμε πως η αντίληψη που έχει ο καθένας για το λίπος της τροφής μπορεί να επηρεάσει τα τρόφιμα που τρώει και την ποσότητα του λίπους που καταναλώνει. Στη μελέτη αυτή βρήκαμε μια πιθανή μεταβλητότητα στα γονίδια σχετικά με το πως οι άνθρωποι αισθάνονται το λίπος”.
Η μεταβλητότητα αυτή μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο λίπος γίνονται τελικά λιγότερο ευαίσθητοι σε αυτό, που έχει ως αποτέλεσμα να απαιτούνται περισσότερες δόσεις για την κάλυψη της ίδιας ικανοποίησης.
Το γεγονός αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στη παχυσαρκία. Πιστεύεται ότι το 20% των ανθρώπων έχουν μια παραλλαγή στο γονίδιο CD36 που τους καθιστά λιγότερο ευαίσθητους στη παρουσία του λίπους των τροφίμων.
Πηγή: Washington University School of Medicine, St. Louis, 12 Ιανουαρίου 2012