Το χοιρινό ψαρονέφρι προσφέρει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη με ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. Ο συνδυασμός του με τα δαμάσκηνα, τα σύκα, τα μήλα και τις πατάτες ολοκληρώνει και εμπλουτίζει θρεπτικά το συγκεκριμένο πιάτο ενώ η σάλτα σοκολάτας το απογειώνει γευστικά.
Υλικά για 4 άτομα
- 800γρ. ψαρονέφρι
- 4 μέτριες πατάτες
- 60γρ. ξερά δαμάσκηνα
- 60γρ. ξερά σύκα
- 2 μήλα (κατά προτίμηση ξινόμηλα)
- 1 φλιτζάνι τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- 2 κουτ. γλυκού σκόνη σοκολάτας
- Αλάτι – πιπέρι
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους και αφού τις αφήσουμε να κρυώσουν, τις κόβουμε σε φέτες και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Κατόπιν, παίρνουμε το ψαρονέφρι και το κόβουμε σε λεπτές φέτες (3-4 για κάθε άτομο) και τις χτυπάμε ελαφρά.
- Αφού τις αλατοπιπερώσουμε, τις σοτάρουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αφήνουμε το ψαρονέφρι στο τηγάνι και προσθέτουμε τις φέτες πατάτας και τις αφήνουμε να ροδίσουν και από τις δύο μεριές.
- Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά - ξερά δαμάκηνα, σύκα, και μήλα – τα οποία έχουμε κόψει σε φέτες ή σε κύβους. Τα σοτάρουμε πολύ ελαφρά και σβήνουμε με το λευκό κρασί.
- Βγάζουμε το κρέας με τα υπόλοιπα υλικά από το τηγάνι, τα τοποθετούμε στο πιάτο μας και στη σάλτσα που έχει μείνει ρίχνουμε τη σκόνη σοκολάτας. Ανακατεύουμε καλά και περιμένουμε 4-5 λεπτά για να δέσει η σάλτσα. Στη συνέχεια περιχύνουμε τη σάλτσα στο κρέας και σερβίρουμε.