Sidebar

13
Παρ, Δεκ

Προτείνουμε
Typography

Flapjacks…. Ίσως κάποιοι αναρωτιέστε τι ακριβώς είναι αυτό.

Λοιπόν είναι η καινούργια μου φετινή αγάπη!

Τα flapjacks είναι μπάρες βρώμης είτε μαλακές είτε σκληρές. Τις είχα πρωτοανακαλύψει σε κάποιο περίπτερο ένα απόγευμα που δεν είχα φροντίσει να οργανωθώ και να έχω σνακ μαζί μου (ουπς..!). Και από εκείνη την ημέρα είχα αποκτήσει μία σχέση εξάρτησης… Μέχρι που κοίταξα τα συστατικά…

Τώρα θα μου πείτε γιατί δεν είχα κοιτάξει τη συσκευασία από την πρώτη στιγμή… Όντως ήταν μεγάλο λάθος. “Μπάρες βρώμης με κράνμπερι… Χμμμ… Ναι, ναι υγιεινό!”. Υπόσχομαι από εδώ και πέρα να μην κάνω ικασίες και να ελέγχω τα πάντα που τρώω!

Αυτές του περιπτέρου λοιπόν ήταν με βρώμη, κράνμπερι, βούτυρο, όλων των ειδών ζάχαρης (ζάχαρη, σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι καστανής ζάχαρης, κλπ.) και εννοείται συντηρητικά. Σοκαρίστηκα από τις ποσότητες βουτύρου και ζάχαρης που περιείχε! Και αναρωτήθηκα γιατί να καταστρέφεις τη βρώμη έτσι; Αφού έχεις ένα τόσο υγιεινό συστατικό!!

Και αποφάσισα να αναλάβω δράση! Η αφορμή ήρθε χθες όταν ο φίλος μου μου εξομολογήθηκε ότι χρειάζεται και κάτι γλυκό να παίρνει στη δουλειά μαζί του αλλά το ήθελε σε μορφή μπάρας. Νοητά τσεκ στο μυαλό ότι έχω όλα τα υλικά και έφυγα για τη κουζίνα!

Το υπέροχο με τις μπάρες αυτές είναι ότι δεν χρειάζονται ψήσιμο. Ιδανικές για το καλοκαίρι όπου δεν μου αρέσει να ιδρώνω μέσα στην κουζίνα από τη ζέστη του φούρνου. Είναι αρκετά γλυκιές λόγω του μελιού, φαντάζομαι όμως ότι κάποιος θα μπορούσε να βάλει λίγο λιγότερο μέλι εάν το προτιμά. Εάν κοπεί στα 6 όπως προτείνω, τότε η κάθε μπάρα έχει γύρω στις 300 θερμίδες. Ιδανικές δηλαδή για πρωινό! Εάν κάποιος θέλει να τις καταναλώνει σαν απογευματινό ή δεκατιανό και προσπαθεί να χάσει βάρος τότε προτείνω να τα κόψει σε τετράγωνα κομμάτια και να καταλήξει με 12 τεμάχια.

Υλικά

  • ¼ φλιτζάνι λάδι καρύδας
  • ½ φλιτζάνι μέλι
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης
  • ⅛ φλιτζάνι αλεσμένο λιναρόσπορο
  • ¼ φλιτζάνι σταγόνες κουβερτούρας
  • 1-2 κ.σ. φυστικοβούτυρο σπιτικό (προαιρετικό)
  • μία χούφτα αποξηραμένα φρούτα και/ή ξηρούς καρπούς (προαιρετικό)

Εκτέλεση

Σε ενα καταρολάκι, πάνω σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το λάδι καρύδας και το μέλι. Ανακατέψτε και αφήστε να λιώσει.

Μόλις το λάδι και το μέλι αρχίσουν να βράζουν, αφήστε για 30 δευτερόλεπτα με ένα λεπτό και στη συνέχεια βγάλτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά. Προσθέστε τη βανίλια και ανακατέψτε.

Προσθέστε τη βρώμη, τον λιναρόσπορο και το φυστικοβούτυρο εάν χρησιμοποιείτε. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.

Βάλτε μία λαδόκολλα σε ένα ταψάκι μεγέθους 15 x 15 εκατοστά. Βάλτε μέσα το μείγμα και με μία σπατουλα πιέστε μέχρι το μείγμα να πάει παντού και να έχει πάχος περίπου ένα δάχτυλο.

Ρίξτε ομοιόμορφα από πάνω τα κομματάκια σοκολάτας και πιέστε ελαφρά να κολλήσουν.

Βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.

 

Όταν σκληρήνει βγάλτε, κόψτε στο επιθυμητό μέγεθος και τυλίξτε τις ατομικές μερίδες σας με λαδόκολλα.

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.