Τα blueberries ή αλλιώς μύρτιλλα, χαρακτηρίζονται από πολλούς ως υπερτρόφιμα (superfoods) λόγω της πλούσιας σύνθεσης τους σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά στοιχεία.
Περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις των βιταμινών C, K και Β καθώς και των ιχνοστοιχείων μαγνήσιο, χαλκό και κάλιο. Αυτό που τα ξεχωρίζει από τα άλλα φρούτα όμως είναι η περιεκτικότητα του σε φυτοχημικές ενώσεις. Συγκεκριμένα, στα blueberries βρίσκουμε: ανθοκυανίνες, φλαβονοειδή, κερκετίνη, πτεροστιλβένη, ρεσβερατρόλη, κουμαρικό οξύ και άλλα πολλά.
Υλικά για 12 μερίδες
- 2 κούπες καλαμποκάλευρο
- 1/4 της κούπας κεχρί
- 1/2 της κούπας corn flour ή 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 3/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/4 της κούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
- 2 αυγά
- 3/4 της κούπας χλιαρό προς ζεστό νερό
- 1 κούπα blueberries (μύρτιλλα)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου
- Χτυπάμε- ανακατεύουμε τα παρακάτω υλικά: Το καλαμποκάλευρο, το κεχρί, το corn flour ή το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, την καστανή ζάχαρη, τη σόδα και την κανέλα.
- Αφού τα ανακατέψουμε καλά, κάνουμε ένα μικρό λάκκο στη μέση του μείγματος και προσθέτουμε τα παρακάτω: το ελαιόλαδο, το μέλι, τη βανίλια, τα αυγά και το νερό.
- Τα χτυπάμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή, κολλώδης ζύμη. Εάν το μείγμα είναι σκληρό, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Τέλος, ρίχνουμε τα blueberries (κρατάμε λίγα για γαρνίρισμα) και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το μείγμα στις ειδικές θήκες για muffins (φορμάκια) και προσθέτουμε 2-3 blueberries στην κορυφή για ντεκόρ.
- Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά