Ο καφές είναι ένα από τα πιο συχνά ροφήματα που καταναλώνουμε.
Έχουν γίνει πολλές μελέτες σε ότι αφορά την επίδραση της κατανάλωσής του στην υγεία των αγγείων και του καρδιαγγειακού συστήματος. Είναι γνωστό ότι το ενδοθήλιο διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην λειτουργικότητα των αγγείων και στην υγεία συνολικά του αγγειακού συστήματος.
Οι μελέτες που έχουν γίνει στην χώρα μας και αφορούν τους κατοίκους της Ικαρίας, έχουν μελετήσει εκτενώς την επίδραση της κατανάλωσης ελληνικού καφέ, είτε σε μακροχρόνια είτε σε βραχυχρόνια βάση. Και συγκεκριμένα έχουν βρει ότι η κατανάλωσή του σχετίζεται με την λειτουργία και την υγεία του ενδοθηλίου, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των αγγείων. Πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματα των μελετών έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση ελληνικού καφέ έχει θετική επίδραση και προστατευτική δράση στην λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων στα άτομα τα οποία συμμετείχαν στην μελέτη. Πολύ σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι όσα άτομα κατανάλωναν ελληνικό καφέ σε καθημερινή βάση, είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία σε σχέση με όσα κατανάλωναν κάποιο άλλο είδος καφέ ημερησίως.
Ο καφές είναι το πιο σύνηθες αφέψημα που μπορεί να καταναλώνουμε και περιλαμβάνει μια πληθώρα από συστατικά, μερικά από τα οποία έχουν ευεργετική δράση και κάποια άλλα χρειάζονται λίγο περισσότερη προσοχή. Από τα βασικά συστατικά του είναι η καφεΐνη, η θεοβρωμίνη, η θεοφυλλίνη, οι πολυφαινόλες και αρκετά λιποδιαλυτά συστατικά, τα οποία μπορεί να έχουν είτε ευεργετική είτε επιβλαβή επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Και αυτό γιατί αρκετά από τα συστατικά του επιδρούν έχοντας αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της ομοκυστεϊνης, παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με την υγεία των αγγείων και του καρδιαγγειακού συστήματος. Ωστόσο τα αποτελέσματα από αρκετές επιδημιολογικές μελέτες όσο αφορά την επίδραση της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου για βλάβες στα αγγεία και εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων παραμένουν αντιφατικά, καθώς κάποιες μελέτες υποστηρίζουν την ευεργετική δράση του, κάποιες δείχνουν ακριβώς το αντίθετο και κάποιες δεν δείχνουν κάποια συσχέτιση. Αυτές οι διαφορές και η ασυμφωνία μεταξύ των αποτελεσμάτων των διαφόρων μελετών μπορεί να οφείλεται σε διαφορές στην σχεδίαση της κάθε μελέτης, σε διαφορές που αφορούν τον πληθυσμό της κάθε μελέτης (υγιείς ή συμμετέχοντες με προβλήματα υγείας), διαφορές ως προς την κατανάλωση καφέ (χρόνια κατανάλωση ή όχι), αλλά και διαφορές ακόμα και ως προς την σύσταση του καφέ, δηλαδή διαφορετική σύσταση σε καφεΐνη και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Ωστόσο ο ελληνικός καφές για τον οποίο γίνεται λόγος σε αυτό το άρθρο, φαίνεται να είναι ο πιο ωφέλιμος και να συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα η κατανάλωση του, πιθανόν διότι έχει μέτρια περιεκτικότητα σε καφεΐνη και είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικές ουσίες, μια σύσταση αρκετά ευεργετική για την καλή υγεία του ενδοθηλίου και κατ’ επέκταση των αγγείων της καρδίας.
Καταλήγοντας λοιπόν, η κατανάλωση ελληνικού καφέ αποτελεί μια πολύ καλή καθημερινή συνήθεια η οποία συμβάλει στην υγεία του ενδοθηλίου και της υγείας των αγγείων της καρδιάς.
Βιβλιογραφία:
- Panagiotakos DB, Chrysohoou C, Siasos G, et al. Sociodemographic and lifestyle statistics of oldest old people (>80 years) living in Ikaria island: The Ikaria study. Cardiol Res Pract 2011; 2011: 679187.
- Oikonomou E, Chrysohoou C, Tsiachris D, et al. Gender variation of exercise-induced anti-arrhythmic protection: The Ikaria Study. QJM 2011; 104: 1035–1043.
- Echeverri D, Montes FR, Cabrera M, et al. Caffeine’s vascular mechanisms of action. Int J Vasc Med 2010; 2010: 834060.
- Murase T, Misawa K, Minegishi Y, et al. Coffee polyphenols suppress diet-induced body fat accumulation by downregulating SREBP-1c and related molecules in C57BL/6J mice. Am J Physiol Endocrinol Metab 2011; 300: E122–133.
- Siasos G, Oikonomou E, Chrysohoou C, Tousoulis D, Panagiotakos D, Zaromitidou M, et al.. Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: the Ikaria study. See comment in PubMed Commons belowVasc Med. 2013 Apr; 18(2):55-62. Epub 2013 Mar 18.
- Baylin A, Hernandez-Diaz S, Kabagambe EK, et al. Transient exposure to coffee as a trigger of a first nonfatal myocardial infarction. Epidemiology 2006; 17: 506–511
Ηλιοπούλου Ηλιάνα, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc