Sidebar

01
Κυρ, Οκτ

Τρόφιμα & SuperFoods
Typography

Κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι είναι ένα από τα πιο ισχυρά φυτικά τρόφιμα στον πλανήτη.

Εκτιμάται ότι περίπου 300 νέα προϊόντα, με βάση το λινάρι, κοινοποιήθηκαν στις Η.Π.Α. και τον Καναδά για το έτος 2010. Εκτός από τη ζήτηση των καταναλωτών όμως, αυξήθηκε και η γεωργική χρήση του λιναριού ως τροφή για τα κοτόπουλα, ώστε να παράγουν αυγά με υψηλότερο ποσοστό ω-3 λιπαρών οξέων.

 

Η κατανάλωση ωμού αλεσμένου λιναρόσπορου συνδέεται με την προστασία ενάντια στον καρκίνο και τις ασθένειες της καρδιάς και των αγγείων. Είναι η τροφή με την πιο μεγάλη συγκέντρωση άλφα-λινολενικού οξέος, το οποίο αποτελεί τον βασικό ακρογωνιαίο λίθο των ω-3 λιπαρών οξέων (κάθε κουταλιά της σούπας περιέχει περίπου 1,8 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων).

Πέρα από τα ω-3 λιπαρά οξέα, ο λιναρόσπορος περιέχει υψηλά επίπεδα φυτοχημικών ενώσεων (λιγνάνες - περιέχει 75-800 φορές περισσότερες λιγνάνες απ’ ότι άλλες φυτικές τροφές), οι οποίες παρεμποδίζουν αποτελεσματικά τον καρκίνο του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε λιγνάνες κατά τη διάρκεια της εφηβείας μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού και επίσης μπορεί να αυξήσει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του μαστού. Οι λιγνάνες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία κατά του καρκίνου μπλοκάροντας τα ένζυμα που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των ορμονών και εμποδίζοντας την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Μελέτη σε γυναίκες που περίμεναν να υποβληθούν σε επέμβαση για καρκίνο του μαστού έδειξε ότι όσες κατανάλωσαν αρτοσκευάσματα με λιναρόσπορο σε καθημερινή βάση (περίπου 4 κουταλιές της σούπας αλεσμένου λιναρόσπορου) παρουσίασαν πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης της αύξησης των όγκων. Επίσης, μελέτη σε άντρες που έπασχαν από καρκίνο του προστάτη και κατανάλωσαν περίπου 30 γρ. αλεσμένου λιναρόσπορου την ημέρα, ως μέρος μιας διατροφής με λίγα λιπαρά, παρέτειναν το χρόνο εμφάνισης του όγκου και της χειρουργικής επέμβασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το λινέλαιο, δηλαδή το έλαιο από σπόρους λιναρόσπορου, περιέχει περίπου το 1-3% των λιγνανών που περιέχονται στους σπόρους του λιναριού. Έτσι, πολλές από τις ξεχωριστές και θεραπευτικές ιδιότητες του λιναριού δεν παρέχονται από το λινέλαιο, το οποίο όμως αποτελεί μια συμπυκνωμένη μορφή ελαίου πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, πολύ περισσότερα από ότι έχουν οι σπόροι μόνοι τους.  

Άλλες έρευνες δείχνουν τον λιναρόσπορο ως ένα πολύτιμο μέσο για τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, προλαμβάνοντας παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Επιπλέον, σε γηροκομείο της NOVA SCOTIA παρατηρήθηκε ότι η προσθήκη λιναρόσπορου στο διαιτολόγιο των υπερηλίκων μειώνει αισθητά τη δυσκοιλιότητά (λόγω των διαιτητικών ινών που περιέχει).

Επιπροσθέτως, είναι πλούσιος σε ασβέστιοβιταμίνη Ε και πρωτεΐνες ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και καθόλου γλουτένη, με αποτέλεσμα το αλεύρι από λιναρόσπορο να είναι εύπεπτο και κατάλληλο για άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα ή δυσανεξία στη γλουτένη.

Σύσταση  λιναρόσπορου ανά 100 γρ.

Πρωτεΐνες

20 gr

Υδατάνθρακες

34,7 gr

ω-3 λιπαρά οξέα

18,4 gr

Φυτικές ίνες

28,4 gr

Νερό

8,9 gr

Ασβέστιο

203 mg

Σίδηρος

6,4 mg

Μαγνήσιο

369 mg

Φώσφορος

508 mg

Λουτεΐνη + Ζεαξανθίνη

3426,3 μγρ

Κάλιο

694,7 mg

Βιταμίνη Β1

0,16 mg

Βιταμίνη Β2

0,16 mg

Βιταμίνη Β3

1,42 mg

Βιταμίνη Β6

0,95 mg

Βιταμίνη C

1,31 mg

Βιταμίνη E

5,1 mg

Φυλλικό οξύ

283,5 μγρ

Kcal

500

Τέλος, είναι αξιοσέβαστο να αναφερθεί ότι οι σπόροι του λιναρόσπορου είναι μικροί και μασιούνται πολύ δύσκολα με αποτέλεσμα να περνούν μέσα από το πεπτικό σύστημα αχώνευτοι και κατ’ αυτόν τον τρόπο να χάνονται τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του. Γι’ αυτόν το λόγο συνιστώ τον αλεσμένο λιναρόσπορο. Σε περίπτωση που τον προτιμάτε ανεπεξέργαστο καλό είναι να τον μασήσετε πολύ καλά.  

Μπορείτε να καταναλώνετε μια κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο καθημερινά ή σε τακτική χρονική περίοδο ώστε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με ω-3 λιπαρά οξέα και μοναδικά ισχυρά φυτοχημικά στοιχεία όπως οι λιγνάνες.

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.