Sidebar

24
Τετ, Ιουλ

Τρόφιμα & SuperFoods
Typography

   Το Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ (CLΑ) είναι ένας ειδικός τύπος απαραίτητου λιπαρού οξέος ω-6 με 18 άτομα άνθρακα και 2 συζευγμένους διπλούς δεσμούς.

Λειτουργεί ασκώντας θετική επίδραση στον μεταβολισμό του λίπους και της πρωτεΐνης, δηλαδή βοηθάει το σώμα να αξιοποιήσει τις πρωτεΐνες και τα λίπη για καλύτερη ανάπτυξη των μυών και καύση του λίπους. Επίσης προσφέρει ισχυρή αντί-οξειδωτική προστασία και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

 Πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από 2 δεκαετίες. Ένας επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Wisconsin, στο Μάντισον, μελετώντας κάποιους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο και περιέχονται στο κρέας των χάμπουργκερ, ανακοίνωσε ότι είχε καταφέρει να απομονώσει έναν τέτοιο παράγοντα ο οποίος πράγματι μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στα ποντίκια. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο ερευνητής Michael W. Pariza εντόπισε  πως η αντικαρκινική ένωση ήταν μια μορφή λινολεϊκού οξέος που βρίσκεται και σε διάφορα άλλα τρόφιμα, κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο βοδινό κρέας.

  Ο Michael W. Pariza και η ομάδα του ανακάλυψε πως το CLA ανατρέπει τη δράση ενός ενζύμου που επιτρέπει στο λίπος να εισέρχεται στα λιποκύτταρα, προστατεύοντας τα από το να αυξάνουν το μέγεθός τους.  Σε ένα παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποίησαν τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας των Η.Π.Α. στην πόλη Bethasda στο Μέρυλαντ, ένας ερευνητής δήλωσε πως το CLA έχει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα στην καταπολέμηση του καρκίνου, τη μείωση του σακχάρου και των λιπιδίων του αίματος και τον έλεγχο των αλλεργιών και του άσθματος. Πρόσφατη ολλανδική μελέτη βρήκε ότι οι άντρες που λάμβαναν καθημερινά ένα εμπορικό σκεύασμα του CLA ανέπτυξαν ισχυρότερες φυσικές άμυνες μετά το εμβόλιο της γρίπης συγκριτικά με εκείνους που λάμβαναν ένα άλλο συμπλήρωμα ή δεν έπαιρναν τίποτα, «Το CLA πραγματικά αυξάνει την αντίστασή σας στους ιούς. Μια αμερικανική παρασκευάστρια εταιρεία υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που το πιστοποιούν είναι τόσο ισχυρά, ώστε να θεωρεί ότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο», εξηγεί ο Michael W. Pariza. Μέσα από μελέτες σε ζώα έχει προκύψει ότι το CLA μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, παρόλα αυτά έρευνα σε ανθρώπους δεν έδειξε μείωση στα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων κατά την περίοδο πρόσληψης του CLA. 

   Μέσα στην τελευταία πενταετία, πάνω από 350 μελέτες έχουν δημοσιευθεί σχετικά με τη δράση του συζευγμένου  λινολεϊκού οξέος σε πειραματόζωα αλλά και στον άνθρωπο. Έρευνες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι το CLA εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και έχει προστατευτική δράση κατά ορισμένων τύπων καρκίνου. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις από έρευνες σε ποντικούς ότι το CLA προστατεύει από τον καρκίνο του στήθους, του δέρματος, του ήπατος και του λεπτού εντέρου,  παρόλα αυτά χρειάζονται περισσότερες μελέτες προκειμένου αυτά τα στοιχεία να θεωρηθούν αξιόπιστα.  Άλλες μελέτες σε διαβητικούς τύπου IΙ έδειξαν ότι η πρόσληψη 3 γρ. CLA την ημέρα μπορούν να αυξήσουν τα μέσα επίπεδα της ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά συνέπεια να οδηγήσουν σε καλύτερο μεταβολισμό της γλυκόζης, χρειάζονται όμως πιο μακροχρόνιες έρευνες σε μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού προκειμένου να μπορέσουμε με βεβαιότητα να θεωρήσουμε το CLA σύμμαχο στον έλεγχο του διαβήτη. Η πλειοψηφία των επιστημονικών στοιχείων δείχνει ότι τα ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μειώνουν την φλεγμονή και επίσης έχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες επιδράσεις στην μείωση της χοληστερόλης. Αντίθετα, πρόσφατη έρευνα που έγινε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης έδειξε ότι το CLA δεν επέφερε καμιά διαφορά ούτε στα λιπίδια του αίματος, ούτε στη σωματική σύσταση υγιών γυναικών. Η ανασκόπηση των ερευνών που έχουν γίνει σε ανθρώπους και ζώα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πρόσληψη έως και του 10% των θερμίδων από ω-6 λιπαρά οξέα είναι ασφαλής και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου συγκριτικά με χαμηλότερα ποσοστά. Η μέγιστη μείωση στο σωματικό λίπος επιτεύχθηκε με μια καθημερινή δόση 3.4 g.

   Κάποιες μελέτες αναφέρουν ως παρενέργεια του μικρές ενοχλήσεις στο στομάχι και γι' αυτό οι ειδικοί συστήνουν να λαμβάνεται μαζί με το γεύμα. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το CLA έχει βρεθεί ότι δυσχεραίνει την αντίσταση στην ινσουλίνη σε παχύσαρκα άτομα, προκαλώντας αύξηση στη συγκέντρωση της γλυκόζης του αίματος. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία στη βιβλιογραφία για την προστατευτική δράση του CLA σε σχέση με παθήσεις της σύγχρονης εποχής, παρόλα αυτά όμως χρειάζονται περισσότερες και πιο μακροσκελείς μελέτες για να οδηγηθούμε σε τελικά συμπεράσματα.

   Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ προέρχεται από το λινολεϊκό οξύ που το βρίσκουμε κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα κρεατικά. Το CLA βρίσκεται σε αφθονία στο βοδινό κρέας, στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, στα αυγά, καθώς και στο μητρικό γάλα, με την προϋπόθεση ότι η μητέρα καταναλώνει αυτά τα τρόφιμα. Επίσης κάποια μανιτάρια, όπως  Agaricus bisporus και Agaricus Blazei, αποτελούν μια σπάνια πηγή CLA. Από όλα τα τρόφιμα, το κρέας των καγκουρό φαίνεται να έχει την υψηλότερη συγκέντρωση CLA. Το μαγείρεμα ή το ζέσταμα των φαγητών που το περιέχουν φαίνεται να ενισχύει αντί να μειώνει την περιεκτικότητα σε CLA.

    Αν δεν είστε λάτρεις των συγκεκριμένων τροφών, μπορείτε να επιλέξετε ένα διατροφικό συμπλήρωμα όμως μην υπερβείτε τα 3 γρ. την ημέρα διότι πειράματα έδειξαν πως αυτή η δοσολογία απέφερε τα πιο επιτυχή αποτελέσματα και μη ξεχνάτε ότι τα διατροφικά συμπληρώματα από μόνα τους δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν όλα όσα υπόσχονται αν δεν ακολουθηθεί και ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής.

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.