Sidebar

06
Τρι, Ιουν

Τρόφιμα & SuperFoods
Typography

Ένα από τα αγαπημένα λαχανικά του καλοκαιριού είναι η τομάτα.

Μάλιστα, είναι τόσο αγαπητή που πολλοί την καταναλώνουν όλο το χρόνο, αν και μια τέτοια πρακτική θεωρείται λανθασμένη για πολλούς και διάφορους λόγους τους οποίους θα εξηγήσουμε σε επόμενο άρθρο.

 

Η τομάτα στην ουσία δεν είναι λαχανικό αλλά φρούτο. Λόγω της γεύσης και των μαγειρικών χρήσεων της όμως κατατάχθηκε στην κατηγορία των λαχανικών. Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων καθώς και ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών. Ας εξετάσουμε αναλυτικά τη σύστασή της:  

Βιταμίνες

Στη τομάτα θα βρούμε σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, για τη λειτουργία της όρασης, για τη λάμψη και προστασία του δέρματος καθώς και για την ανάπτυξη και ανανέωση των κυττάρων του σώματος. Άλλη μια σημαντική βιταμίνη που συναντάμε στη ντομάτα, ειδικά για τους καπνιστές, είναι η βιταμίνη C. H βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμμετέχει στην σύνθεση του κολλαγόνου του δέρματος, στην ανάπτυξη, στην επούλωση και στην αποκατάσταση των κυττάρων. Σε μικρότερες συγκεντρώσεις βρίσκονται οι βιταμίνες K, E, B1, B2, B6, η νιασίνη και το φολικό οξύ.

Μέταλλα & ιχνοστοιχεία

Μια μεγάλη τομάτα καλύπτει το 12% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης καλίου, ένα μέταλλο που παίζει σπουδαίο ρόλο στην ισορροπία των υγρών του σώματος. Επιπλέον, το κάλιο συμμετέχει στη σωστή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, μειώνει και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τους χτύπους της καρδιάς.

Δεύτερο σε περιεκτικότητα ιχνοστοιχείο της τομάτας είναι το μαγγάνιο το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του μεταβολισμού λόγω του ότι συμμετέχει στην παραγωγή και δράση δεκάδων- εκατοντάδων ενζύμων. Σε μικρότερες συγκεντρώσεις συναντάμε το ασβέστιο, το σίδηρο, το μαγνήσιο, το φώσφορο και το ψευδάργυρο.

Φυτοχημικά

Η τομάτα περιέχει σημαντικές ποσότητες φυτοχημικών ενώσεων κυρίως από την ομάδα των καροτενοειδών.  Τα καροτενοειδή είναι οι χημικές εκείνες ουσίες που προσδίδουν κίτρινο-πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα στα φρούτα και στα λαχανικά. Στη τομάτα συναντάμε το λυκοπένιο, μια ένωση με ισχυρές αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και υποχοληστερολαιμικές ιδιότητες. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσω ότι  το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται με λάδι (ελαιόλαδο, σησαμέλαιο κλπ).

Δύο ακόμη αξιοθαύμαστες φυτοχημικές ενώσεις που βρίσκουμε στη τομάτα είναι η λουτείνη και η ζεαξανθίνη. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της όρασης και προλαμβάνουν βλάβες που μπορεί να σχετίζονται με τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε για τις ντομάτες

Οι τομάτες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και γι’ αυτόν το λόγο είναι κατάλληλες για διαβητικούς αλλά και για όσους θέλουν να προσέξουν τη σιλουέτα τους. Τα άτομα που έχουν κάποιου είδους πρόβλημα με τα νεφρά τους καλό είναι να συζητήσουν με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο τους για το αν μπορούν να τρώνε ή όχι  ντομάτες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μια μεγάλη ντομάτα παρέχει περίπου 1000 μονάδες ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity- Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου).

Ακολουθεί πίνακας με τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά της ντομάτας καθώς και με τα ποσοστά κάλυψης των ημερήσιων προτεινόμενων προσλήψεων.

Θρεπτική Σύσταση μιας μεγάλης τομάτας ή δύο μικρών (περίπου 180 gr)

 

Ποσότητα

%DV

Θερμίδες

33 kcal

3%

Υδατάνθρακες

7.1 gr

2%

Πρωτεΐνη

1.6 gr

3%

Φυτικές ίνες

2.2 gr

9%

Βιταμίνη Α

1516IU

30%

Βιταμίνη C

23.1 mg

39%

Βιταμίνη E

1 mg

5%

Βιταμίνη K

14.4 mcg

18%

Βιταμίνη B1

0.1 mg

4%

Βιταμίνη B6

0.1 mg

6%

Νιασίνη

1.1 mg

5%

Φολικό οξύ

27.3 mcg

7%

Άλφα- καροτένια

184 mcg

 

Βήτα-καροτένια

817 mcg

 

Λυκοπένιο

4683 mcg

 

Λουτείνη + ζεαξανθίνη

224 mcg

 

Ασβέστιο

18.2 mg

2%

Σίδηρος

0.5 mg

3%

Κάλιο

431 mg

12%

Ψευδάργυρος

0.3 mg

3%

Μαγνήσιο

20 mg

5%

Μαγγάνιο

0.2 mg

10%

Χαλκός

0.1 mg

5%

Φυτοστερόλες

12.7 mg

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.