Sidebar

23
Κυρ, Σεπ

Διατροφή & Εποχιακές Γιορτές
Typography

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πέρασαν και μαζί τους οι 2 πιο δύσκολες διατροφικά εβδομάδες ολόκληρου του έτους.

Σύμφωνα με έρευνες ένας  ενήλικας συνήθως  προσλαμβάνει 2-3 κιλά κατά τη διάρκεια των εορτών.

Ο Ιανουάριος ήρθε και μαζί του παρέμειναν και τα κιλά των γιορτών όμως ακολουθώντας τα παρακάτω 8 απλά βήματα θα μπορέσουμε να απαλλαχτούμε από τα περιττά κιλά των εορτών και να γεμίσουμε τον οργανισμό μας με ευεξία και υγεία.

1.     Αποφεύγουμε να πίνουμε «άχρηστες» θερμίδες. Τα αναψυκτικά, οι καφέδες και τα γλυκά ροφήματα προσθέτουν «άχρηστες» θερμίδες στο καθημερινό μας διατροφικό πλάνο. Επιπλέον, τα ροφήματα δεν προκαλούν τον κορεσμό που προκαλεί μία στερεά τροφή, με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν το αίσθημα της πείνας. Επιλέγουμε να πιούμε άφθονο νερό ή τσάι από βότανα χωρίς ζάχαρη αντί για τα παραπάνω, ένα μπουκαλάκι νερό που θα έχουμε πάντα μαζί μας θα μας βοηθήσει να το θυμόμαστε ευκολότερα.

2.      Καταναλώνουμε τουλάχιστον 6 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα (μερίδα φρούτου= 1 φρούτο, μερίδα λαχανικών= 1 φλιτζάνι λαχανικά- ωμά/βραστά/ψητά). Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και νερό και έτσι αποτελούν την ιδανική επιλογή για απώλεια ή συντήρηση βάρους και φυσικά μας γεμίζουν ευεξία.

3.      Μειώνουμε τις μερίδες του μεσημεριανού και του βραδινού τουλάχιστον κατά 1/3 και προσπαθούμε να καταναλώνουμε τις ημερήσιες θερμίδες σε μικρά και συχνά γεύματα. Τρώμε  αργά και σταματάμε μόλις νιώσουμε το αίσθημα του κορεσμού.

4.     Ξεκινάμε τη μέρα μας με πρωινό, όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην ώρα αφύπνισης. Το πρωινό γεύμα ενεργοποιεί το μεταβολισμό και αυξάνει τις ημερήσιες καύσεις, ενώ επιπλέον βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης και των γευμάτων σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

5.      Δεν αφήνουμε τον οργανισμό μας χωρίς πρόσληψη γεύματος για πάνω από 3-4 ώρες. Καταναλώνουμε ποιοτικά ενδιάμεσα-σνακς 120-150 θερμίδων (φρούτα, προϊόντα ολικής αλέσεως-σικάλεως π.χ. μπάρα δημητριακών, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά).

6.      Αντικαθιστούμε τα αμυλούχα προϊόντα που χρησιμοποιείτε καθημερινά με τα αντίστοιχα ολικής αλέσεως ή σικάλεως (ψωμί, φρυγανιές, δημητριακά, μπισκότα, κράκερς, ζυμαρικά). Κατά αυτόν τον τρόπο θα πετύχετε υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών και χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων.

7.      Μαθαίνουμε πώς να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων που καταναλώνουμε και υπολογίζουμε πόσες περίπου θερμίδες προσλαμβάνουμε σε κάθε γεύμα. Συχνά η πραγματική πρόσληψη θερμίδων υποεκτιμάται αρκετά, με αποτέλεσμα να νομίζουμε ότι παίρνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε, χωρίς αυτό να ισχύει στην πραγματικότητα.

8.      Υιοθετούμε τη φυσική δραστηριότητα 4-5 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 40 λεπτά.