Το μελομακάρονο αποτελεί την καλύτερη λύση από πλευράς θρεπτικής αξίας μεταξύ των υπολοίπων γλυκών της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.
Τα καρύδια και το μέλι που περιέχουν τα μελομακάρονα αυξάνουν την θρεπτική τους αξία.
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία βοηθούν στη μείωση της LDL και στη διατήρηση της HDL χοληστερόλης στο αίμα. Σε πολλές επιστημονικές έρευνες έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση ελαιολάδου μειώνει το κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαφόρων μορφών καρκίνου, βοηθά στο μεταβολισμό της γλυκόζης στους διαβητικούς, στην πέψη και στην πρόληψη της χολολιθίασης ενώ του έχουν αποδοθεί και αντιγηραντικές ιδιότητες.
Η κανέλα περιέχει πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση κανέλας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της LDL χοληστερόλης και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου σε διαβητικούς. Επίσης η κανέλα αποτελεί καλή πηγή σιδήρου ενώ το πορτοκάλι βοηθά στην απορρόφησή του καθώς αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης C.
Μακροθρεπτικά συστατικά ανά 30γρ. μελομακάρονου
Πρωτεΐνες |
2,17 gr |
Υδατάνθρακες |
22,3 gr |
Λιπαρά
|
6,28 gr |
εκ των οποίων κορεσμένα |
0,7 gr |
Χοληστερόλη |
- |
Φυτικές ίνες |
0,6 gr |
Ενέργεια (Kcal) |
150 |
Μικροθρεπτικά συστατικά ανά 30γρ. μελομακάρονου