Σύμφωνα με έρευνα, οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό γεύμα μπορεί να καταλήξουν να τρώνε περισσότερο και να κάνουν λιγότερο υγιεινές επιλογές τροφίμων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που είχαν παραλείψει το πρωινό άλλαξαν τον τρόπο λειτουργίας του κογχομετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου, μια περιοχή που συνδέεται με το κύκλωμα ανταμοιβής και ευχαρίστησης των τροφίμων.
Συγκεκριμένα, τα άτομα της έρευνας που παρέλειπαν το πρωινό γεύμα εμφάνισαν αυξημένη δραστηριότητα σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου κάτι που προκάλεσε αυξημένη όρεξη, υπερκατανάλωση τροφής και μια σχετική προτίμηση σε ανθυγιεινές τροφές. Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν πρωινό εμφάνισαν μειωμένη δραστηριότητα σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου, ήταν περισσότερο συνειδητοί και αισθάνονταν σχετικά «χορτάτοι» καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος οδηγεί τον εγκέφαλο να αναζητήσει υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα.
Η μελέτη είναι προκαταρκτική και αναμένεται να συνεχιστεί σε μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού.
Πηγή: Society for Neuroscience, news release, Oct. 16, 2012