Sidebar

08
Παρ, Δεκ

Διατροφή & Στάδια Ζωής
Typography

 Τα παιδιά παρακολουθούν και υιοθετούν τις διατροφικές συνήθειες που προέρχονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Αυτό είναι κάτι λίγο πολύ γνωστό και τεκμηριωμένο μέσω της επιστήμης της ψυχολογίας, αλλά πόσοι από εμάς του δίνουμε την κατάλληλη σημασία? Πόσο μάλιστα όταν τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και συνεχίζει την ανοδική του πορεία.

 

Ένας πατέρας που τρώει για πρωινό μόνο τυρόπιτες και μπουγάτσες, μια μητέρα που δεν τρώει πρωινό και το πρώτο της γεύμα θα είναι το μεσημεριανό, ένας πατέρας που δεν τρώει φρούτα και πίνει μόνο τυποποιημένους χυμούς φρούτων, μια μητέρα εθισμένη στα αναψυκτικά και στα γλυκά, ένα ντουλάπι κουζίνας γεμάτο άχρηστα και ανθυγιεινά τρόφιμα, ένα σπίτι με λανθασμένες διατροφικές συνήθειες ναι, μπορούν να προκαλέσουν παιδική παχυσαρκία ή/και άλλα σημαντικά προβλήματα υγείας. Στην ουσία, μια τέτοια κατάσταση προκαλεί τον αργό θάνατο των παιδιών σας, όσο και αν κάτι τέτοιο ακούγεται τρομακτικό.

Δεν αρκεί να προστατεύουμε τα παιδιά μας από το κρύο κάνοντας τους παρατηρήσεις για τα ρούχα που φορούν, δεν αρκεί να τους λέμε «κατέβα από εκεί θα πέσεις», δεν αρκεί να τα προστατεύουμε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών ή από τις «κακές» παρέες, δεν αρκεί, δεν αρκεί, δεν αρκεί… εφόσον εμείς οι ίδιοι τα παρακινούμε, χωρίς τη θέληση μας τις περισσότερες φορές, στην υιοθέτηση λανθασμένης διατροφικής διαπαιδαγώγησης. Δεν είναι η παιδική παχυσαρκία το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβάστε. Μπορεί ένα παιδί να είναι φυσιολογικού βάρους αλλά οι αρτηρίες του να έχουν αρχίσει να βουλώνουν λόγω της κακής διατροφής του. Μπορεί ένα παιδί να είναι αδύνατο αλλά να εμφανίζει πρόωρα σημάδια σακχαρώδη διαβήτη, ένα φαινόμενο που επίσης παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις μιας και τα ποσοστά παιδιών με διαβήτη αυξάνονται καθημερινά στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Στην πραγματικότητα, μια λανθασμένη διατροφή μπορεί να προκαλέσει πολύ περισσότερα από τα προαναφερθέντα.

Πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας μια ερώτηση η οποία είναι εξής: «Μα τι επιτέλους είναι αυτή η διατροφή, γιατί την έχουμε ανάγκη και πόσο σημαντική είναι?». Κανένας δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τροφή και καθημερινά ο οργανισμός μας τη ζητάει αλλά γιατί? Το σώμα μας, για να λειτουργήσει σωστά και αποδοτικά, έχει ανάγκη από μακροθρεπτικά συστατικά όπως είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και το λίπος, καθώς και από μικροθρεπτικά συστατικά όπως είναι οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία. Οποιαδήποτε έλλειψη ή δυσαρμονία μακρο- ή μικροθρεπτικών συστατικών οδηγεί σε μεταβολικές παθήσεις, τόσο στους μεγάλους, πολύ περισσότερο όμως στους μικρούς.

Τι μπορείτε να κάνετε? Αλλάξτε τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τη διατροφή. Εάν δεν αλλάξετε πρώτα εσείς δεν θα αλλάξουν ούτε τα παιδιά σας. Κάντε μικρά βήματα και αλλαγές στη διατροφή σας και να είστε σίγουροι ότι θα τις μεταδώσετε και στα παιδιά σας. Ξεκινήστε με απλά πράγματα όπως με το να τρώτε 1 φρούτο την ημέρα, με το να πηγαίνετε παρέα στο σούπερ μάρκετ ή στο μανάβικο της γειτονιάς σας και να αγοράζετε μαζί τα φρούτα και τα λαχανικά που θα καταναλώσετε. Βάλτε τα φρούτα σε ένα εμφανές σημείο του σπιτιού σας ώστε να μην περνούν απαρατήρητα και να είναι εύκολα προσβάσιμα. Δείξτε στο παιδί σας ότι αγαπάτε τη μαγειρική και μαγειρέψτε μαζί. Καθίστε όλοι μαζί στο οικογενειακό τραπέζι, πρωί-μεσημέρι-βράδυ και μετατρέψτε το γεύμα σε μια ευχάριστη οικογενειακή στιγμή (διαβάστε περισσότερα για τη σπουδαιότητα του οικογενειακού τραπεζιού εδώ). Προσπαθήστε να μην τρώτε καθημερινά γλυκά και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα. Τρώτε με ζήλο και μπροστά στο παιδί σας τα φρούτα και τα λαχανικά κάνοντας το  έτσι να ζηλέψει αυτό που τρώτε, δημιουργώντας του την περιέργεια να το δοκιμάσει. Είναι πολλά αυτά που μπορείτε να κάνετε και κάθε κατάσταση απαιτεί διαφορετικές προσεγγίσεις, το κυριότερο όμως σημείο είναι ένα, να δώσετε την κατάλληλη προσοχή που αρμόζει στη διατροφή σας διότι τα παιδιά… σας παρακολουθούν.

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.