Η νόσος Alzheimer είναι η συχνότερη μορφή άνοιας.
Εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, σπάνια σε ηλικίες 50-65, ενώ είναι πολύ σπάνια σε ηλικίες μικρότερες των 50 ετών. Επειδή η νόσος Alzheimer δεν μπορεί να θεραπευτεί και είναι εκφυλιστική, η μεταχείριση των ασθενών είναι πολύ σημαντική.
Η διαρκής διανοητική εγρήγορση, η σωματική άσκηση και μια ισορροπημένη διατροφή προτείνονται ως μια πιθανή μέθοδος πρόληψης.
Ο επιπολασμός της ν.Alzheimer αυξάνει εκθετικά με την ηλικία και υπάρχει περιορισμένη γνώση για τους παράγοντές που οδηγούν στην νόσο. Ωστόσο υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι μια από τις αιτίες αποτελούν οι διατροφικοί παράγοντες, όπως η ελλιπής πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών, ψαριών, διαιτητικών λιπών και βιταμίνων του συμπλέγματος Β.
Έχουν γίνει πολλές μελέτες πρόσφατα που συνδέουν τη διατροφή με τη ν. Alzheimer. Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου. Παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη, στην αντίληψη και σε διάφορες νευρολογικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένης και της ν. Alzheimer.
Λιπαρά οξέα
Μια σειρά από πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ένα προστατευτικό ρόλο των ω-3 λιπαρών οξέων στη ν. Alzheimer. Ο Dr Perlmutter λέει ότι το πιο σημαντικό πράγμα για να κρατηθεί η λειτουργία του εγκεφάλου στο αποκορύφωμα της είναι μέσω της διατροφής. Το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τον εγκέφαλο είναι το λίπος, επειδή ο εγκέφαλος αποτελείται κυρίως από λίπος. Αν όμως τον ταΐζουμε με ανθυγιεινά λίπη θα περατωθεί με έναν ανθυγιεινό εγκέφαλο. Τα μονοακόρεστα λίπη όπως το ελαιόλαδο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Το καλύτερο λίπος για τον εγκέφαλο είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σκουμπρί, σολομός ), στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και σε μερικά δημητριακά και σπόρους. Άλλες πηγές απαραίτητων λιπαρών οξέων είναι τα ω-6 που βρίσκονται σε μαγειρικά έλαια, καρύδια, σπόρους και στα σιτηρά.
Επιπλέον, δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη, έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να τριπλασιάσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της ν. Alzheimer
Αντιοξειδωτικά
Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι επίσης σημαντική. Έχει βρεθεί να μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο εκδήλωσης την ν. Alzheimer.
Τα αντιοξειδωτικά εξαλείφουν τις ελεύθερες ρίζες από το σώμα μας. Το σώμα μας παράγει ελεύθερες ρίζες, φυσικά, ως υποπροϊόν της λειτουργίας των κυττάρων. Ωστόσο, όταν παράγονται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσουν εξουθενωτικές ασθένειες, όπως, καρκίνο, ν. Πάρκινσον και ν. Alzheimer.
Πολυάριθμες εργαστηριακές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές θρεπτικές ουσίες μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από οξειδωτική και φλεγμονώδη βλάβη, αλλά υπάρχουν περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες.
Εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών είναι οι βιταμίνες C και Ε. Η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή και βρίσκεται στα φυτικά έλαια καρπών, στο σπανάκι και προϊόντα ολικής άλεσης. Η βιταμίνη C είναι διαλυτή στο νερό και βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, στις τομάτες, στο σπανάκι και στις πιπεριές. Αυτές οι βιταμίνες είναι πιο αποτελεσματικές στη πρόληψη της νόσου, όταν προέρχονται από πραγματικές τροφές και όχι από συμπληρώματα. Έρευνα έχει δείξει ότι όταν λαμβάνονται μαζί οι βιταμίνες C και Ε μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο της ν. Alzheimer κατά 20%.
Νιασίνη
Μια διατροφή πλούσια σε νιασίνη, μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση της ν. Alzheimer. Βέβαια, έρευνα έχει δείξει ότι είναι καλύτερα να λαμβάνεται από τις τροφές και όχι από συμπληρώματα.
Τροφές πλούσιες σε νιασίνη είναι το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα ολικής άλεσης, φιστίκια, φασόλια, μπιζέλια, αβοκάντο, σύκα, δαμάσκηνα.
Συμπέρασμα: Ένα πράγμα που έχει καθοριστεί με βεβαιότητα μέσω των διαφόρων μελετών που πραγματοποιούνται γι’ αυτή τη νόσο είναι ότι δεν υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της νόσου Alzheimer.
Δίνοντας όμως ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή σας είναι ένας σημαντικός τρόπος που μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο για αυτή τη νόσο.