Sidebar

13
Παρ, Δεκ

Tips διατροφής
Typography

Το ψιλόβροχο, οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, η βόλτα που αναβλήθηκε τελευταία στιγμή γιατί «κρύφτηκε» ο ήλιος, μας χαλάνε σίγουρα τη διάθεση.

 

Το «αντίδοτο» για τα «winter blues» δηλαδή την κατάθλιψη που μπορεί να μας πιάνει όταν ο καιρός δε λέει με τίποτα να φτιάξει και η μουντάδα συνεχίζεται μέρες ολόκληρες μπορεί να βρίσκεται στο … πιάτο!

Όπως λένε οι ειδικοί, υπάρχει μια τάση να καταναλώνουμε περισσότερα λιπαρά φαγητά και μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ τις ημέρες με χειμωνιάτικο καιρό για να «ανέβουμε». Υπάρχουν όμως ωφέλιμες τροφές που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή και μπορούμε να τις καταναλώνουμε όσο βλέπουμε ότι η άνοιξη αργεί να φτάσει!

Σολομός

Ο σολομός περιέχει τα λεγόμενα «καλά λιπαρά» που ωφελούν την καρδιά. Η κατανάλωσή του μπορεί να συντελέσει στη βελτίωση της διάθεσης: ψήστε τον στο γκριλ με αλάτι, πιπέρι και όποια μυρωδικά προτιμάτε και απολαύστε τον ζουμερό. Εναλλακτικά, μπορείτε να τυλίξετε ένα φιλέτο σολομού, φρέσκα σπαράγγια, δεντρολίβανο και χυμό λεμονιού σε αλουμινόχαρτο και να τα ψήσετε στο φούρνο.

Σοκολάτα

Και μόνο στη σκέψη μιας σοκολάτας φτιάχνει η διάθεση! Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες περιέχουν αντιοξειδωτικά που επιδρούν θετικά και στη βιοχημεία του οργανισμού φτιάχνοντας τη διάθεση.

Οι διαιτολόγοι συνιστούν να απολαμβάνουμε τη σοκολάτα μας με μέτρο και με μικρές δαγκωματιές, ώστε να μην το παρακάνουμε, άλλωστε δεν είναι γεύμα για να χορτάσουμε!

Μια πολύ ωραία ιδέα είναι το μεσημεράκι να πιείτε τον καφέ σας με ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα και μισή χούφτα αμύγδαλα: αντιοξειδωτικό και απολαυστικό σνακ.

Αυγά

Η βιταμίνη D που «κρύβεται» στον κατακίτρινο κρόκο, θα σας φτιάξει σίγουρα τη διάθεση. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες λόγω της περιορισμένης ηλιοφάνειας, λαμβάνουμε λιγότερη βιταμίνη D, οπότε οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Ένα αυγό μελάτο ή σφιχτό για πρωινό ή για σνακ- αν φυσικά δεν ενοχλούνται οι… συνάδελφοι στο γραφείο- είναι μια μικρή «αντικαταθλιπτική» δόση.

Αν πάλι δε μπορείτε να το φάτε σκέτο γιατί δε σας ενθουσιάζει η γεύση του, το κάνετε ποσέ και το σερβίρετε πάνω σε μια πράσινη σαλάτα.

Εσπεριδοειδή

Πλούσια σε φυλλικό οξύ, τα εσπεριδοειδή είναι το τέλειο αντίδοτο αν είστε πεσμένοι. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη δημιουργία της σεροτονίνης, της ουσίας που φτιάχνει τη διάθεση. Μπορείτε να τα βάλετε σε ντρέσινγκ για σαλάτα ή σε μαρινάδες για κρέας ή να τα στύψετε πάνω από βραστά καρότα ή κόκκινες γλυκοπατάτες και να έχετε έτσι ένα σούπερ αντιοξειδωτικό και…αντικαταθλιπτικό πιάτο! Ειδικά το γκρέιπφρουτ ταιριάζει πολύ και με αβοκάντο.

Πράσινα λαχανικά

Το φυλλικό οξύ και το μαγνήσιο με τα οποία είναι γεμάτα τα σκούρα πράσινα λαχανικά βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης.

Μια απλή και γευστική συνταγή για να καταναλώσετε φρέσκα λαχανικά είναι η εξής: σωτάρετε λίγο σπανάκι σε ελαιόλαδο, προσθέστε μια σκελίδα σκόρδο και περιχύστε με λεμόνι. Έτσι θα πετύχετε όχι μόνο καλύτερη γεύση αλλά και καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ώστε να διώξετε την κακή διάθεση άμεσα.

Οι διαιτολόγοι συνιστούν επίσης να τρώμε τα λαχανικά με σκόρδο ή ωμά σε σαλάτες με ξύδι και σταφίδες.

Φακές

Σούπα για το χειμώνα, σαλάτα για κάθε εποχή, οι φακές είναι ένα πιάτο γεμάτο φυλλικό οξύ που διώχνει τη θλίψη. Κι αν βαριέστε να τρώτε πάντα τις κλασικές φακές, μπορείτε να δοκιμάσετε τις κόκκινες, που αν και θεωρούνται ινδικό πιάτο, εντούτοις ταιριάζουν μια χαρά και στο μεσογειακό τραπέζι.

Κόκκινο κρέας

Τα αμινοοξέα, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και τα ωμέγα -3 που περιέχονται στο κόκκινο κρέας διώχνουν άγχος και κατάθλιψη.

Προτιμήστε βιολογικό κρέας και καταναλώστε το χωρίς πολλά συνοδευτικά, ένα απλόβραστό στην κατσαρόλα ή μια ψητή μπριζόλα συνοδευόμενη από λαχανικά είναι ό,τι πρέπει !

Αμύγδαλα

Μια χούφτα αμύγδαλα είναι το πιο εύκολο και διαιτητικό σνακ. Αν μάλιστα τα δοκιμάσετε λίγο διαφορετικά, δηλαδή να τα βάλετε στο φούρνο για λίγα λεπτά με κανέλα, έχετε ένα σνακ που θα σταθεροποιήσει το σάκχαρο του αίματος. Είναι ιδανικά για τόνωση πριν ή μετά το γυμναστήριο. 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.