Sidebar

29
Τετ, Μαρ

Tips διατροφής
Typography

Κατά καιρούς ακούγονται συνέχεια διάφορες απόψεις από «βαφτισμένους» ειδικούς για πολλά εκ των οποίων και αυτών για τη δίαιτα και τη διατροφή.

Παρακάτω θα αναπτύξουμε 11 μύθους που ακούγονται και τη ισχύει στην πραγματικότητα.

Μύθος 1

Οι χαμηλές σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά δίαιτες είναι αποτελεσματικές & καλές για τον οργανισμό…

Τι ισχύει
Πολλοί πιστεύουν ότι για να χάσουν κιλά πρέπει να ακολουθήσουν μία δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, παρόλα αυτά όμως και πάλι το 1/3 των θερμίδων είναι λίπος. Το σώμα μας χρειάζεται το λίπος για την παραγωγή ενέργειας,  την επιδιόρθωση των ιστών και για την μεταφορά των βιταμινών A, D, E και K στο σώμα. Για να είμαστε ποιό συγκεκριμένοι, οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 70g λίπους την ημέρα στην διατροφή τους ενώ οι άνδρες  95g, με 30g το ελάχιστο για τις γυναίκες και 40g για τους άνδρες. Δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε μία δίαιτα τέτοιου είδους αρκεί να αντικαταστήσουμε τα κορεσμένα λίπη με ακόρεστα, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως στο ελαιόλαδο και στα αβοκάντο.

Μύθος 2
Οι γρήγορες δίαιτες ή η νηστεία μας βοηθάει να χάσουμε κιλά…

Τι ισχύει

Αυτό μπορεί να ισχύει για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά στη ουσία επιβραδύνει την απώλεια βάρους. Η απώλεια κιλών με τον σωστό και αργό τρόπο (0.5- 1 κιλό την εβδομάδα) έχει σαν αποτέλεσμα το χάσιμο λίπους. Οι γρήγορες δίαιτες ή η νηστεία όχι μόνο απομακρύνει το λίπος αλλά και την μυϊκή μάζα και κύτταρα. Η απώλεια μυϊκού ιστού έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση του βασικού μεταβολισμού, δηλαδή του ποσού των θερμίδων που χρειάζεται το σώμα μας κάθε ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας χρειάζεται λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόταν πρωτύτερα, σαν αποτέλεσμα να βάλουμε κιλά πολύ εύκολα αφού θα σταματήσουμε τη δίαιτα. Γι’αυτόν επίσης τον λόγο η σωματική άσκηση ενδείκνυται συνάμα με το πρόγραμμα απώλειας βάρους για την ενίσχυση των μυών καθώς και του ατομικού μεταβολισμού. Η νηστεία επίσης μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και κόπωση γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ καλύτερα να ακολουθήσουμε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής με σκοπό την απώλεια κιλών.

Μύθος 3
Όταν το φαγητό καταναλώνεται αργά τη νύχτα είναι πιο παχυντικό…

Τι ισχύει
Πολλοί πιστεύουν ότι δεν πρέπει να τρώμε μετά από ορισμένη ώρα το βράδυ. Διότι το σώμα μας θα αποθηκεύσει περισσότερο λίπος λόγω της ακινησίας.  Το όμως σημαντικό δεν είναι πότε τρώμε, αλλά η ποσότητα που καταναλώνουμε ανά 24ωρο. Είναι αλήθεια ότι όταν παραλείπουμε γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε θα φάμε περισσότερο το βράδυ και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να γίνουμε υπέρβαροι σε σύγκριση με τα άτομα που τρώνε μικρά και συχνά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτό συμβαίνει επειδή με το να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα regulate την όρεξη μας και την ολική κατανάλωση τροφής.

Μύθος 4
Ο αργός μεταβολισμός εμποδίζει το χάσιμο κιλών…

Τι ισχύει
Αυτός αποτελεί τον ποιο κοινό μύθο μεταξύ των ατόμων που ακολουθούν δίαιτες και προσπαθούν με δυσκολία να χάσουν κιλά. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο μεταβολισμός όταν βρίσκεται σε ανάπαυση- ο αριθμός των θερμίδων που χρησιμοποιεί το σώμα μας ενώ ξεκουράζεται- αυξάνεται όσο το άτομο παχαίνει. Δηλαδή, όσο ποιο παχύς είναι κάποιος τόσο πιο πολλές θερμίδες χρειάζεται για να κρατήσει το σώμα του σε λειτουργία και τόσο ποιο υψηλός ο μεταβολισμός του. Για να «βάλουμε» κιλά πρέπει ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνουμε να είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό που χρειάζεται το σώμα μας. Δυστυχώς, η καθιστική εργασία αυξάνεται ολοένα και περισσότερο σαν αποτέλεσμα τα άτομα που απασχολούνται από τέτοιου είδους εργασίες να ‘καίνε’  και λιγότερες θερμίδες και λόγω αυτού να  προσπαθούν με κόπο να κρατήσουν το βάρος τους σταθερό.

Μύθος 5
Τα παχυντικά φαγητά είναι αυτά που με παχαίνουν…

Τι ισχύει
Στην πραγματικότητα το να παχύνει κάποιος όπως και το να χάσει κιλά αποτελεί αργή διαδικασία. Πρέπει να καταναλώσουμε 7000 θερμίδες παραπάνω για να πάρουμε 1κιλό λίπους και ανάλογα για να το χάσουμε. Στην περίπτωση που ανέβουμε στην ζυγαριά μετά από την κατανάλωση φαγητού τότε θα δούμε τα κιλά να ανεβαίνουν. Αυτό συμβαίνει λόγω των υγρών. Πολλοί νομίζουν ότι άμα καταναλώσουν κάποιο φαγητό υψηλό σε θερμίδες τότε θα χαλάσει όλη η δίαιτα τους. Αλλά, πώς γίνεται μία σοκολατίτσα 50g να σε κάνει να βάζεις αμέσως κιλά;

Για να κρατήσουμε το σωματικό μας βάρος σταθερό, πρέπει να κρατήσουμε σε μία ισορροπία τις τροφές που είναι υψηλές σε λιπαρά με τις υγιεινές και τη σωματική άσκηση.

Μύθος 6
Το χαμηλό σε λιπαρά γάλα έχει λιγότερο ασβέστιο από το πλήρες… 

Τι ισχύει

Το χαμηλό σε λιπαρά γάλα (1,5%- 2% λιπαρά) στην πραγματικότητα έχει περισσότερο ασβέστιο επειδή το ασβέστιο βρίσκεται στο υγρό μέρος του γάλατος και όχι στο κρεμώδες. Εάν κάποιος θέλει να χάσει κιλά και να ελαττώσει τα λιπαρά από την διατροφή του τότε το χαμηλό σε λιπαρά γάλα θα αποτελέσει την καλύτερη επιλογή επειδή έχει λιγότερα λιπαρά καθώς και 10mg περισσότερο ασβέστιο ανά 200ml γάλα από το πλήρες γάλα. Παρόλα αυτά το χαμηλό σε λιπαρά γάλα αποτελεί την καλύτερη επιλογή για έναν υγιεινό τρόπο ζωής ακόμη και αν δεν κάνουμε δίαιτα. Το πλήρες γάλα είναι καλύτερο για τα παιδιά και τους ενήλικες που είναι λιποβαρείς.

Μύθος 7
Οι τροφές που είναι χαμηλές σε λιπαρά βοηθάνε στην απώλεια βάρους…

Τι ισχύει
Χαμηλό σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά δεν σημαίνει πάντα και χαμηλό σε θερμίδες ή χωρίς καθόλου θερμίδες.  Προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων. Πρέπει να ελέγχουμε τις διατροφικές αξίες και τις θερμίδες ιδιαίτερα στα γλυκά, στα μπισκότα, στα παγωτά και γενικά σε όλα τα έτυμα και τυποποιημένα φαγητά.

Επιπλέον ζάχαρες και άλλα προϊόντα χρησιμοποιούνται συχνά για να ενισχύσουν τη γεύση και υφή. Τα τρόφιμα που αποκαλούνται ως χαμηλά σε λιπαρά πρέπει να περιέχουν όχι περισσότερο από 3g λίπος ανά 100g.
Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε. Πολλοί ενώ θέλουν να καταναλώσουν μία μικρή ποσότητα βουτύρου στο ψωμί τους τελικά καταναλώνουν την διπλάσια ποσότητα. Και τρόφιμα όπως οι παστίλιες φρούτων που είναι χαμηλές σε λιπαρά αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης η οποία μετατρέπεται σε λίπος. Γι’αυτό λοιπόν στα τρόφιμα που είναι χαμηλά σε λιπαρά πρέπει να προσέχουμε από πού αλλού προέρχονται οι θερμίδες.

Μύθος 8
Mη τρως αυτό το τρόφιμο..έχει χοληστερίνη…

Τι ισχύει
Η χοληστερίνη είναι μία λιπώδης ουσία η οποία φτιάχνεται κυρίως στο συκώτι. Μπορεί να είναι βλαβερή για τον οργανισμό επειδή βουλώνει τις αρτηρίες μας. Οι βουλωμένες αρτηρίες συμβάλλουν στα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Όμως ο οργανισμός μας χρειάζεται ορισμένη ποσότητα χοληστερίνης στο αίμα επειδή βοηθάει στο χτίσιμο των κυττάρων και στις make vital ορμόνες μας, όμως υπάρχει η καλή και η κακή χοληστερίνη. Τα κορεσμένα λίπη τα οποία βρίσκονται σε τροφές όπως το κρέας, το τυρί, οι κρέμες, το βούτυρο και στις τυποποιημένες πίττες και γλυκά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την LDL (low density lipoprotein= Χαμηλής Πυκνότητας Λιποπρωτείνη) χοληστερίνη, γνωστή ως κακή χοληστερίνη, η οποία μεταφέρει την χοληστερίνη στις αρτηρίες. Η HDL (High density lipoprotein= Υψηλής Πυκνότητας Λιποπρωτείνη) ή καλή χοληστερίνη, διώχνει την χοληστερίνη μακριά από τις αρτηρίες και τη μεταφέρει πίσω στο συκώτι.  Έτσι πρέπει να προτιμάμε ακόρεστα λίπη όπως το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Συμπερασματικά δεν είναι τα τρόφιμα αυτά που θα μας αυξήσουν τη χοληστερίνη στον οργανισμό μας αλλά οι επιλογές που κάνουμε.

Μύθος 9

Οι φυτοφάγοι δεν μπορούν να αποκτήσουν μύες…

Τι ισχύει
Οι φυτοφάγοι μπορούν να γίνουν τόσο μυώδης όσο και οι εκείνοι που τρώνε κρέας  με το να καταναλώνουν τρόφιμα που αποτελούν πηγή πρωτεϊνών όπως το τυρί, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα σιτηρά. Χρειαζόμαστε πρωτεΐνη για τον σχηματισμό μυϊκού ιστού, όμως η υπερβολική ποσότητα αυτής μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες παρενέργειες. Το σώμα μας μπορεί να αποθηκεύσει ορισμένη ποσότητα πρωτεΐνης, όμως η υπερβολική ποσότητα αυτής μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά. Το Υπουργείο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας προτείνει ότι το 50% της ενέργειας πρέπει να αποτελείται από υδατάνθρακες, το 35% από λίπη και το υπόλοιπο 15% από πρωτεΐνες.

Μύθος 10

Πάντα παίρνουμε κιλά όταν σταματήσουμε το κάπνισμα….

Τι ισχύει

Ορισμένα άτομα παίρνουν κιλά όταν σταματήσουν το κάπνισμα, ορισμένα άλλα χάνουν βάρος και ορισμένα άλλα απλά παραμένουν στα ίδια κιλά. Είναι αλήθεια ότι η νικοτίνη αυξάνει τον μεταβολισμό εντούτοις η επιρροή της είναι ελάχιστη. Είναι πολύ καλύτερα κάποιος να είναι υπέρβαρος αντικαπνιστής από ότι να μην σταματάει το κάπνισμα γιατί νομίζει ότι θα παχύνει. Το πρόβλημα αρχίζει όταν κάποιος προσπαθώντας να κόψει το κάπνισμα αντικαθιστά το τσιγάρο με το φαγητό. Σε αυτή την περίπτωση το μάσημα μαστίχας χωρίς ζάχαρη ή η επιλογή σνακ λαχανικών αποτελούν μία καλή λύση σε σύγκριση με την κατανάλωση ενός πακέτου με μπισκότα. Ένα μανταρίνι επίσης αποτελεί καλή λύση διότι κρατάει τα χέρια απασχολημένα μέχρι να φύγει η θέληση για τσιγάρο.

Μύθος 11

Οι μπανάνες παχαίνουν…

Τι ισχύει

Οι μπανάνες είναι χαμηλές σε λιπαρά και υψηλές σε κάλιο. Μία μπανάνα περιέχει 0.5γρ λίπος και 95 θερμίδες. Απλά είναι το φρούτο με τις περισσότερες θερμίδες ανά 100γρ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.