Μπορεί να μην είναι το φόρτε σας η μαγειρική, μπορεί να βαριέστε τις κατσαρόλες, ωστόσο για όσους τρώνε έξω τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά:
μπορεί να παχύνουν και να αυξήσουν τη χοληστερόλη τους πολύ πιο εύκολα σε σχέση με όσους επιλέγουν το σπιτικό φαγητό.
Τα αποτελέσματα δεν ήταν θετικά για όσους τρώνε έξω: και έχουν μεγαλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος και χαμηλά επίπεδα της λεγόμενης καλής χοληστερόλης (HDL), ενώ εμφανίζουν και έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Τα δεδομένα ήταν πιο καθαρά στις γυναίκες αλλά και σε άτομα και των δύο φύλων ηλικίας άνω των 50 ετών.
Πάντως, περισσότερο προτιμούν τα εστιατόρια οι άντρες και μάλιστα όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα και είναι ηλικίας 20 έως 30 ετών.
Βέβαια, τα αποτελέσματα κάθε άλλο παρά έκπληξη προκάλεσαν στους διαιτολόγους. Όπως σημείωσαν, είναι γνωστό ότι τόσο το πρόχειρο φαγητό, όσο και γενικώς τα γεύματα σε εστιατόρια δεν είναι της ίδιας διατροφικής αξίας με το φαγητό στο σπίτι, καθώς δεν περιέχουν τόσο συχνά λαχανικά, φρούτα και φυτικές ίνες. Μάλιστα, κρούουν και τον κώδωνα του κινδύνου, όχι μόνο για την αύξηση του βάρους αλλά και για την εμφάνιση ασθενειών που συνδέονται με αυτό.
Άλλοι ερευνητές επικεντρώνουν και στο θέμα του μεγέθους της μερίδας, λέγοντας ότι συχνά τα εστιατόρια προσελκύουν πελάτες με δέλεαρ την υπερχορταστική μερίδα. Έτσι, οι άνθρωποι δεν τρώνε για να χορτάσουν όταν πεινάνε αλλά τρώνε και τρώνε μέχρι να εξαντλήσουν τη μεγάλη ποσότητα που έβαλε μπροστά τους ο σερβιτόρος.
Μάλιστα, τονίζουν ότι αν δε μπορεί κανείς για διάφορους λόγους να μαγειρεύει στο σπίτι του, συστήνεται στο εστιατόριο να παραγγέλνει ψητά ή στο ατμό φαγητά, να τα συνοδεύει με σαλάτες και αν η μερίδα είναι τεράστια, να τρώει τη μισή.