Sidebar

17
Τρι, Σεπ

Τρόφιμα & SuperFoods
Typography

 Το αλκοόλ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και ειδικότερα στις συνήθειες των Ελλήνων.

Υπάρχει σχεδόν καθημερινά σαν τρόπος χαλάρωσης και διασκέδασης.

Ο όρος «αλκοόλ» προέρχεται από την αραβική λέξη «al kohl”. Ονομάζεται αλλιώς αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη με τον χημικό τύπο  C2H5OH. Αποτελείται επομένως από τα στοιχεία του άνθρακα, του υδρογόνου και του οξυγόνου και μ’ αυτή και μόνο τη δομή θεωρείται ασφαλές για την ανθρώπινη κατανάλωση. το αλκοόλ είναι διαδεδομένο από την αρχαιότητα κάτι που αποδεικνύεται με το ρητό των αρχαίων Ελλήνων «οίνος ευφραίνει καρδίαν». Πόσο καλό είναι όμως το αλκοόλ για την υγεία μας και σε τι ποσότητα πρέπει να καταναλώνεται;

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών έχει αυξηθεί σε σημείο να εμφανίζονται παθήσεις (κίρρωση του ήπατος) που οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος. Γενικότερα το αλκοόλ εισέρχεται στο σώμα μας αρχικά μέσω του στόματος και έπειτα μέσω του λάρυγγα και του οισοφάγου. Μια μικρή ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται αφομοιώνεται στο στομάχι. Το υπόλοιπο εξαπλώνεται μέσω του αίματος σε όλο το σώμα. Τελικά διαλύεται στο ήπαρ και αποβάλλεται με τα ούρα. Η παρουσία του φαγητού στο στομάχι καθυστερεί την απορρόφηση του αλκοόλ από το αίμα γι’ αυτό και η επίδρασή του είναι γρηγορότερη όταν το στομάχι είναι άδειο. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα της επίδρασής του παίζει το σωματικό βάρος (όσο μεγαλύτερο, τόσα περισσότερα σωματικά υγρά άρα μικρότερη επίδραση) το ποσοστό αλκοόλης (ποτά με αλκοόλ πάνω από το 20% παραμένουν περισσότερη ώρα στο στομάχι) αλλά και η ψυχολογική διάθεση.

Αρνητικές επιδράσειςH αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών έχει συσχετισθεί με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Σε έρευνα που έγινε από το Cancer Research UK όπου αφορούσε 150.000 γυναίκες από διαφορετικές χώρες του κόσμου, ανακαλύφθηκε αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού σε γυναίκες κάτω των 60 που κατανάλωναν αρκετή ποσότητα αλκοόλ. Σε μια άλλη έρευνα της Δρ Petnney (πρώην ερευνήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Byffalo) βρέθηκε πως η αλκοόλη διαταράσσει τη λειτουργία του μυαλού των ενηλίκων. Περιορίζει τη λειτουργία μεταξύ νευρώνων, μεταβάλλει τη δομή τους και προκαλεί μερικές από τις βλάβες που συνδέονται με την τοξίνωση από ποτό, ωστόσο δεν σκοτώνει ολόκληρα κύτταρα. Σημαντικές βλάβες προκαλεί και στο ήπαρ. Το συκώτι όπως αναφέρθηκε είναι το όργανο το οποίο μεταβολίζει το αλκοόλ. Σε υπερβολικές ποσότητες αλκοόλης το ήπαρ αδυνατεί να μεταβολίσει το αλκοόλ με αποτέλεσμα βαριές συνέπειες στα ηπατικά κύτταρα και με το πέρασμα του χρόνου την κίρρωση. Είναι η δεύτερη πιο δυνατή καρκινογόνος ουσία μετά τον καπνό και προκαλεί εύκολα εθισμό που μπορεί να οδηγήσει σε αλκοολισμό. Επίσης το αλκοόλ προκαλεί:

  • Μείωση της όσφρησης
  • Αφυδάτωση
  • Στομαχικές και σεξουαλικές διαταραχές
  • Έλλειψη βιταμινών
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Προβλήματα στο νευρικό σύστημα
  • Ηπατικές βλάβες
  • Καρκίνου του στόματος, του λάρυγγα και του οισοφάγου
  • Επιπλοκές στους διαβητικούς
  • Αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια

Θετικές επιδράσεις: Mια καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη στους άντρες. Σε έρευνα της Βοστώνης άντρες που κατανάλωναν καθημερινά 15-19 γρ αλκοόλης είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με άντρες που έπιναν λιγότερο ή καθόλου, χωρίς να παίζει ρόλο το είδος του ποτού. Επίσης η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ έχει θετικές επιδράσεις στις διανοητικές ικανότητες των γυναικών καθώς διανύουν την Τρίτη ηλικία με ποσοστό 20% μικρότερο κίνδυνο παρουσίασης μειωμένων διανοητικών ικανοτήτων. Το κόκκινο κρασί είναι μια πλούσια πηγή φυτοχημικών ενώσεων. Περιέχει πολυφαινόλες με αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τα κύτταρα του οργανισμού από τη δράση των ελευθέρων ριζών. Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μέχρι και 2 ποτήρια καθημερινά σε άντρες και γυναίκες από 80-69 ετών μειώνει αισθητά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ισχαιμικό επεισόδιο.

Μετά από πλήθος ερευνών έχει αποδειχθεί πως το αλκοόλ έχει και θετικές και αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας. Για να επωφεληθούμε λοιπόν από την κατανάλωση του χωρίς να περάσουμε στην αντίπερα όχθη, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η σωστή ποσότητα αλκοόλ για να καταναλώνουμε. Σύμφωνα με τον Βρετανικό Διαιτολογικό Σύλλογο, οι επιστήμονες συνιστούν να μην υπερβαίνουμε τις 2-3 μονάδες αλκοόλ για τις γυναίκες και 3-4 μονάδες για τους άντρες. Κάθε μονάδα περιέχει 8γρ ή 10ml αλκοόλ. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. συνιστώνται 20-40γρ αλκοόλης για της γυναίκες και 40-60γρ για τους άντρες. Επίσης είναι καλό να

  • Αποφεύγουμε να πίνουμε με άδειο στομάχι
  • Πίνουμε πολύ νερό για να αποφεύγουμε την αφυδάτωση
  • Προτιμάμε αναψυκτικά με χαμηλές θερμίδες(σόδα, τόνικ)
  • Γνωρίζουμε ότι το λευκό κρασί είναι ελαφρύτερο σε αλκοόλ και θερμίδες

Αλκοόλ και θερμίδες


Δεν ξεχνάμε ότι το αλκοόλ έχει αυξημένες θερμίδες και μεταβολίζεται από το σώμα μας απευθείας σε λίπος αν δεν καταναλωθεί με άσκηση. Αποτελεί έναν σοβαρά κίνδυνο παχυσαρκίας αν καταναλώνεται καθημερινά και σε μεγάλες ποσότητες. Ο κίνδυνος αυξάνεται περισσότερο αν συνηθίζουμε να το συνοδεύουμε με πατατάκια ή ξηρούς καρπούς.

ΟΥΙΣΚΙ

160 kcal

ΒΟΤΚΑ

100 kcal

ΡΟΥΜΙ

107kcal

ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ

75kcal

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ

80kcal   γλυκό 150kcal

ΤΕΚΙΛΑ

200kcal

ΤΖΙΝ

95kcal

ΟΥΖΟ

150kcal

ΤΣΙΠΟΥΡΟ

180kcal

ΜΠΥΡΑ(330 ml)

150kcal

ΑΜΑΡΕΤΤΟ

190kcal

BAILEYS

260kcal

MARTINI

160kcal

DRAMBUIE

215kcal

MOJITO

225kcal



  • Προσθέτουμε 50-60 θερμίδες αν το ποτό περιέχει αναψυκτικό

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.