Sidebar

10
Δευ, Φεβ

Βιοενεργά συστατικά
Typography

Οι β-γλυκάνες (b-glucans) είναι φυσικοί πολυσακχαρίτες.

Βρίσκονται στο κυτταρικό τοίχωμα των μυκήτων και στα κυτταρικά τοιχώματα των δημητριακών σπόρων και κυρίως στο κριθάρι (2,5-11%) και τη βρώμη (2,2-7,8%). Οι β-γλυκάνες είναι πολυμερή γλυκόζης, δηλαδή αποτελούνται από πολλές μονάδες γλυκόζης που είναι ενωμένες μεταξύ τους.

Τι σημαίνουν όμως τα παραπάνω για τη διατροφή μας;

Οι β-γλυκάνες αποτελούν πλούσια πηγή διαιτητικών ινών,  βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα.

Συμβάλλουν επίσης στη μείωση της χοληστερόλης (μέσω μείωσης της απορρόφησης χοληστερόλης στον πεπτικό σωλήνα, μέσω δέσμευσης των χολικών αλάτων και αποβολής τους στα κόπρανα οπότε η χοληστερόλη της κυκλοφορίας χρησιμοποιείται για την αναπλήρωσή τους και μέσω μιας οργανικής χημικής ένωσης που ονομάζεται προπιονικό οξύ η οποία επιδρά στον μεταβολισμό χοληστερόλης στο ήπαρ).

Συμβάλουν στην καλύτερη ρύθμιση των μεταγευματικών επιπέδων της γλυκόζης και ινσουλίνης του αίματος (μέσω μείωσης του ρυθμού κένωσης του στομάχου και κατ’ επέκταση μέσω μείωσης της ταχύτητας απορρόφησης της γλυκόζης που οδηγεί σε ηπιότερη γλυκαιμική και ινσουλιναιμική απόκριση).

Τέλος, θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στον έλεγχο του σωματικού βάρους, μέσω της αύξησης του αισθήματος του κορεσμού που έπεται της κατανάλωσής τους.

Από τεχνολογική άποψη:

Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικές ουσίες που έχουν την ικανότητα να αυξάνουν την κολλώδη υφή (υφή που μοιάζει σαν κόλλα) υδατικών διαλυμάτων και της δυνατότητάς τους να σχηματίζουν σταθερά πηκτά υδατικά διαλύματα κάτω από ορισμένες συνθήκες. Έτσι μπορούν να τροποποιήσουν ή να αλλάξουν την υφή και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά σύνθετων προϊόντων, όπως οι σάλτσες και τα εμβάμματα σαλάτας, τα αρτοσκευάσματα, τα παγωτά και γενικότερα πάσης φύσης  γαλακτώματα που προορίζονται για κατανάλωση ή ακόμη να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα λίπους στην ανάπτυξη τροφίμων χαμηλής θερμιδικής αξίας.

 

της διαιτολόγου-διατροφολόγου Κατερίνας Καλογεροπούλου, επιστημονικής συνεργάτιδος στην CosmeticDermaMedicine






Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.