Μια περιοχή του εγκεφάλου φαίνεται να είναι «υπεύθυνη» για τη…χαλαρή αντίσταση που έχουν αρκετοί άνθρωποι στο πρόχειρο φαγητό.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά κατάφεραν με ειδική προσομοίωση να βρουν σε ποιο σημείο της ανώτερης περιοχής του εγκεφαλικού φλοιού βρίσκεται η «πηγή» της λαχτάρας για junk food. Η έρευνα έγινε σε γυναίκες νεώτερης ηλικίας που είχαν αυξημένη επιθυμία για σνακ με υψηλό θερμιδικό φορτίο και έτρωγαν αυξημένες ποσότητες, όταν είχαν τη δυνατότητα.
Όπως τονίστηκε από τους ειδικούς, ο ρόλος του DLPFC, είναι κομβικός όσον αφορά στην επιθυμία για φαγητά, στην κατανάλωση λιπαρών τροφών και στη σύνδεση μεταξύ της αυτοσυγκράτησης και της κατανάλωσης φαγητού.
Στην έρευνα πήραν μέρος 21 νεαρές γυναίκες χωρίς προβλήματα υγείας. Επελέγησαν με βάση την αυξημένη επιθυμία που είχαν για σοκολάτα, τσιπς και άλλα τέτοια…εδέσματα.
Το μυστικό είναι στον εγκεφαλικό φλοιό
Οι επιστήμονες μέσω μεθόδων όπως η μαγνητική διέγερση, κατάφεραν να εντοπίσουν τη δραστηριότητα στο ραχιοπλευρικό προμετωπιαίο φλοιό και κατέληξαν ότι αφότου «δραστηριοποιήθηκε» αυτή η περιοχή, οι συμμετέχουσες στην έρευνα είχαν πολύ πιο αυξημένη όρεξη για σοκολατούχο γάλα και τσιπς πατάτας.
Σύμφωνα με τη μελέτη όταν διεγείρεται το DLPFC, παρατηρείται προσμονή ανταμοιβής. Έτσι όσοι έχουν χαλαρότερη πειθαρχία και αντίσταση στους διατροφικούς κανόνες «υποκύπτουν» στο φαγητό με λιπαρά και θερμίδες, κάτι πολύ εύκολο φυσικά, αν αναλογιστούμε το σύγχρονο περιβάλλον, τις εικόνες και τις διαφημίσεις. Το αποτέλεσμα είναι να σημειώνονται πολύ αυξημένες πιθανότητες να γίνει κάποιος παχύσαρκος ή υπέρβαρος.