Το στρες είναι μια αντίδραση σε διάφορες καταστάσεις και γεγονότα.
Για τους περισσότερους από εμάς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ενώ ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει διαφορετικά μια στρεσογόνο κατάσταση.
Τι γίνεται λοιπόν στο σώμα μας όταν αγχωνόμαστε;
Όποτε το σώμα μας βιώνει διάφορες καταστάσεις άγχους συμπεριλαμβανομένης και μιας ποιοτικά κακής διατροφής απελευθερώνει αδρεναλίνη και αμέσως μετά κορτιζόλη προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα αδρεναλίνης και να διατηρηθεί η δύναμη και η αντοχή. Το γεγονός αυτό μας ωθεί στο να βιώσουμε έντονα το αίσθημα της πείνας και της κόπωσης.
Εφ’ όσον το στρες και η πίεση συνεχίζεται και τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα παλεύουν ν’ αυξήσουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο φυσιολογικό, η κούραση και η χαμηλή ενέργεια σε συνδυασμό με το έντονο αίσθημα της πείνας συνεχίζονται. Έτσι λοιπόν τσιμπολογάμε όλη τη μέρα σνακ και γλυκίσματα γεμίζοντας πρόσκαιρα το αίσθημα που νιώθουμε και φορτώνοντας με περιττές θερμίδες τον οργανισμό μας.
Το στρες σχετίζεται και με τον εγκέφαλο. Όταν αγχωνόμαστε τρώμε περισσότερο και αυτό έχει άμεση σχέση με τον εγκέφαλο. Η τροφή διεγείρει τα κέντρα αμοιβής στον εγκέφαλο. Τα κέντρα αυτά είναι ίδια για κάθε είδους ευχαρίστηση συμπεριλαμβανομένου του τσιγάρου, του αλκοόλ κλπ. Έτσι όταν είμαστε πιεσμένοι και στρεσαρισμένοι παρηγορούμε τον εαυτό μας με την τροφή φορτώνοντας με περιττές θερμίδες το σώμα μας.
Ο σημερινός τρόπος ζωής και το έντονο lifestyle σχετίζεται με περισσότερο τυποποιημένα και ποιοτικά υποβαθμισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά τα οποία δρουν στιγμιαία σαν αγχολυτικά αλλά στην ουσία είναι βόμβες θερμίδων.
Ο συνδυασμός λοιπόν του σύγχρονου lifestyle, της κακής διατροφής, του συνεχούς άγχους και της έλλειψης φυσικής δραστηριότητας μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην παχυσαρκία.
Δεληγιάννη Νάντια, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.