Μια νέα μελέτη παρέχει ενδείξεις για το πώς το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Όταν το σώμα μας μεταβολίζει το αλκοόλ παράγεται μια ουσία, η ακεταλδεΰδη, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA του ανθρώπου.
Η ακεταλδεΰδη έχει παρόμοια σύνθεση με τη γνωστή και καρκινογόνο φορμαλδεΰδη. Συνδέεται με το DNA παρεμβαίνοντας έτσι στη δράση του με τρόπο που οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές έδωσαν σε 10 εθελοντές αυξανόμενες δόσεις βότκας, μια φορά την εβδομάδα για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες. Βρήκαν ότι τα επίπεδα των κομματιών του DNA που συνδέονται με καρκινογόνες χημικές ουσίες αυξήθηκαν μέχρι 100 φορές στα κύτταρα του στόματος των συμμετεχόντων εντός λίγων ωρών μετά από κάθε δόση. Αυτά τα επίπεδα μειώθηκαν περίπου 24 ώρες αργότερα.
Οι ερευνητές της μελέτης τόνισαν, ωστόσο, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που πίνουν αλκοολούχα ποτά δεν αναπτύσσουν καρκίνο επειδή είναι εξοπλισμένα με έναν φυσικό μηχανισμό επισκευής. Οι άνθρωποι έχουν ένα ένζυμο γνωστό ως αλκοολική αφυδρογονάση, η οποία μετατρέπει την ακεταλδεΰδη στην αβλαβή ουσία γνωστή ως αιθυλεστέρα.
Ορισμένα άτομα όμως δεν είναι σε θέση να μετατρέψουν την ακεταλδεϋδη σε αιθυλεστέρα επειδή έχουν μια παραλλαγή του γονιδίου της αλκοολικής αφυδρογονάσης. Ως αποτέλεσμα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου από την κατανάλωση οινοπνεύματος. Για παράδειγμα, περίπου το 30 τοις εκατό των ανθρώπων Ασιατικής καταγωγής έχουν αυτή την παραλλαγή.
Σε κάθε περίπτωση όμως ακόμη και αν διαθέτουμε αυτόν τον φυσικό μηχανισμό επισκευής που προαναφέρθηκε, η ώρα που χρειάζεται μέχρι να μεταβολιστεί το αλκοόλ από τον οργανισμό μας είναι αρκετή ώστε να προκληθούν βλάβες και μεταλλάξεις στο DNA μας, κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.
Σημείωση: Η ακεταλδεΰδη, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, διανέμεται σε όλα τα κύτταρα και όργανα του σώματος.
Πηγή: American Chemical Society, news release, Aug. 22, 2012