Sidebar

23
Κυρ, Σεπ

Διατροφή & Παθολογικές Καταστάσεις
Typography

Διατροφή πτωχή σε ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου, απώλεια μνήμης και μείωση της ικανότητας σκέψης σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο medical journal of the American Academy of Neurology.

 

 

Τα ω-3 λιπαρά οξέα, δοκοσαεξανοικό (DHA) και εικοσαπεντανοικό οξύ (EPA), βρίσκονται κυρίως στα ψάρια ενώ το α-λινολειικό οξύ, που θεωρείται πρόδρομη ουσία των DHA και  EPA, βρίσκεται συνήθως στο λιναρόσπορο, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στα καρύδια.

Για την έρευνα, 1.575 άτομα κατά μέσω όρο ηλικίας τα 67 έτη και χωρίς συμπτώματα άνοιας υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Επίσης, τους δόθηκαν τεστ για να μετρηθεί η διανοητική τους λειτουργία και εξετάστηκαν τα επίπεδα των ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν χαμηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων είχαν μικρότερο όγκο εγκεφάλου συγκριτικά με τα άτομα που είχαν υψηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους. Ομοίως, τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων είχαν χαμηλότερο σκορ στα τεστ οπτικής μνήμης, στην επίλυση προβλημάτων και σε multi-tasking δοκιμασίες.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα θεωρούνται πλέον απαραίτητα για όλες τις ηλικίες, ακριβώς όπως οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Έχουν πλειάδα θετικών επιδράσεων στην υγεία του ανθρώπου και οποιαδήποτε έλλειψη τους συμβάλει στην ανάπτυξη και επιδείνωση διάφορων παθολογικών και μη καταστάσεων.

Πηγή: Medical journal of the American Academy of Neurology (ΑΑΝ) 28/2/2012.    

Journal Reference:

 

  • Z. S. Tan, W. S. Harris, A. S. Beiser, R. Au, J. J. Himali, S. Debette, A. Pikula, C. DeCarli, P. A. Wolf, R. S. Vasan, S. J. Robins, S. Seshadri. Red blood cell omega-3 fatty acid levels and markers of accelerated brain agingNeurology, 2012; 78 (9): 658 DOI: 10.1212/WNL.0b013e318249f6a9