Sidebar

22
Τετ, Ιαν

Διατροφή & Παθολογικές Καταστάσεις
Typography

Ερευνητές από την Ισπανία έχουν κάποια καλά νέα σε όσους απολαμβάνουν τα τηγανιτά τρόφιμα.

Το τηγάνισμα σε ελαιόλαδο δεν σχετίζεται με καρδιαγγειακά προβλήματα ή με πρόωρο θάνατο. 

Λόγω του γεγονότος ότι η υψηλή πίεση, η υψηλή χοληστερίνη και η παχυσαρκία έχουν συσχετιστεί με τα τηγανιτά τρόφιμα, αποφασίστηκε να ερευνηθεί το κατά πόσο αυτό ισχύει. 

 

 Εξετάστηκαν οι συνήθειες μαγειρέματος και η υγεία 41.000 ενηλίκων ηλικίας από 29 έως 69 ετών για 11 χρόνια. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το πόσα τηγανιτά τρόφιμα κατανάλωναν και τι είδους λαδιού χρησιμοποιούσαν. 

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, παρατηρήθηκαν 606 παθήσεις και 1134 θάνατοι που σχετίζονταν με την καρδιά. Αυτό που έκανε εντύπωση είναι ότι δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ των τηγανιτών σε ελαιόλαδο τροφίμων και των καρδιαγγειακών παθήσεων ή των θανάτων που οφείλονται σε αυτά. 

Σε μια δήλωση του, ο Michael Leitzmann από το πανεπιστήμιο του Regensburg στη Γερμανία είπε " Τα ευρήματα αυτά αμφισβητούν την πεποίθηση ότι τα τηγανιτά τρόφιμα κάνουν κακό στην καρδιά. Δεν σημαίνει όμως ότι τα συχνά γεύματα με τηγανιτά τρόφιμα δεν προκαλούν άλλου είδους προβλήματα στην υγεία".

Είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο υπερτερεί έναντι των άλλων τύπων ελαίου σε πολλά σημεία. Η πλούσια σύνθεσή σου σε μονοακόρεστα λιπαρά, σε βιταμίνη Ε, σε πολυφαινολικές ενώσεις και σε σκουαλένιο ίσως είναι και η αιτία που το ελαιόλαδο ενδείκνυται για τηγάνι και δεν προκαλεί τόσες επιπλοκές στην υγεία μας σε σύγκριση με τα άλλα λάδια.   

Ουσιαστικά πρόκειται για άλλη μια έρευνα που προστίθεται στις εκατοντάδες χιλιάδες έρευνες που έχουν γίνει έως τώρα για τα οφέλη του ελαιόλαδου. Προτιμήστε το στη κουζίνα σας και αποφύγετε τα τηγανιτά τρόφιμα με άλλου είδους λάδια.  

Πηγή: BMJ news, 24 Ιανουαρίου 2012

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.