Sidebar

13
Παρ, Δεκ

Μπισκότα & Μπάρες
Typography

Tο μουστοκούλουρο αποτελεί ένα γευστικό και εξαιρετικά θρεπτικό σνακ του χειμώνα.

Μπορεί εύκολα και ευχάριστα να καταναλωθεί για πρωινό μαζί με ένα ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά ή χυμό ή ως ενδιάμεσο σνακ μαζί με ένα φρούτο ή ένα ζεστό ρόφημα, όπως κακάο ή καφέ. Αποτελεί εξαιρετικό σνακ για τα παιδιά στο σχολείο.

Οι πρώτες ύλες του μουστοκούλουρου είναι ο μούστος, το αλεύρι και η ζάχαρη. Το σχήμα του μπορεί να είναι στρογγυλό (με ή χωρίς τρύπα στη μέση) ή πλεξουδωτό ενώ υπάρχουν πολλές συνταγές ανά περιοχή της Ελλάδας με διαφοροποιήσεις ως προς την παρασκευή του. Ένα τεμάχιο 35 γρ. αποδίδει 135 θερμίδες, 2,1 γρ. πρωτεϊνης, 21,5 γρ. υδατάνθρακα και 5γρ. λιπαρών. Ο μούστος που περιέχει είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και σύμπλεγμα βιταμινών Β ενώ περιέχει και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το κάλιο και ο σίδηρος.

Υπάρχουν δεκάδες συνταγές για μουστοκούλουρα στο διαδίκτυο. Επέλεξα μια απλή αλλά γευστική συνταγή για να σας παρουσιάσω.

Υλικά

250ml μούστο
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
250ml  ηλιέλαιο
½ κ.γλ. κοφτό γαρύφαλλο τριμμένο
½ κ.γλ. κανέλα
2 κ.γλ. σόδα
½ ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση
Ρίχνουμε το λάδι και τη ζάχαρη σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μούστο, βάζουμε τη σόδα στο ποτηράκι με το κονιάκ και τα ρίχνουμε στη λεκάνη. Προσθέτουμε το γαρύφαλλο και την κανέλα και ρίχνουμε αλεύρι όσο πάρει ζυμώνοντας για να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στη λεκάνη.

 

Σχηματίζουμε τα μουστοκούλουρα όπως επιθυμούμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στους 180 βαθμούς για 20'.

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.