Sidebar

16
Τετ, Οκτ

Γλυκά Ζύμης
Typography

Καλιτσούνια με μέλι και μαστίχα

Μερίδες: 50 - 60

Χρ. Προετοιμασίας: 45 λεπτά

Χρ. Ψησίματος: 30 λεπτά

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 50 γρ. μαγιά μπύρας
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γάλα χλιαρό
  • 1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. μαχλέμπι τριμμένο
  • 1 κ.γλ. κανέλα σκόνη
  • 1 βανίλια σκόνη
  • ½ κ.γλ. μαστίχα τριμμένη
  • 4 αυγά
  • νερό (όσο σηκώσει για να γίνει μια μέτρια ελαστική ζύμη)

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό μυζήθρα ανάλατη
  • 4 αυγά
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μέλι
  • 1 κ.σ. κανέλα

Για το πασπάλισμα

  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ. κανέλα

Εκτέλεση

Για την ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το λάδι, το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός για 5΄μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε με ένα πιρούνι τα αυγά για 2΄να αφρατέψουν και τα προσθέτουμε στο μίγμα. Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα ποτήρι μαζί με το χλιαρό γάλα (όχι καυτό!!) και την προσθέτουμε και αυτή στο μίγμα με το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά μαζί με το νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μία ζύμη ελαστική και εύπλαστη.  Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40΄ να φουσκώσει.

 

Για τη γέμιση: σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με μια κουτάλα τη μυζήθρα, τα αυγά, το μέλι και την κανέλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια σε φύλλα πάχους μισού εκατοστού. Κόβουμε με κουπάτ ή φαρδύ φλιτζάνι τσαγιού σε κύκλους ή με ένα πιατάκι του καφέ. Στη μέση κάθε κύκλου βάζουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση από το μίγμα τυριού και κλείνουμε με τα χέρια γύρω γύρω από τις άκρες χωρίς να καλύψουμε τη γέμιση που είναι στη μέση, έτσι δίνουμε το σχήμα αστεριού. Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί. Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο και βάζουμε τα καλιτσούνια στο ταψί. Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε τα αυγά και αλείφουμε με ένα πινέλο τα καλιτσούνια και τα πασπαλίζουμε με κανέλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω και ψήνουμε στην προτελευταία σχάρα για 30 - 40΄μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα.

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.