Sidebar

19
Σαβ, Σεπ

Ψωμί & Αρτοσκευάσματα
Typography

Ξεχάστε τα ψωμιά του εμπορίου! Ελάτε να φτιάξουμε σπιτικό ψωμί που θα αγαπήσει όλη η οικογένεια.

Με το αριάνι, το ψωμί γίνεται τόσο νόστιμο και έχει μια ξινή γεύση που θα σας ξετρελάνει. Φρέσκο ψωμί, ζεστό με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα!! Είναι όνειρο για πρωινό.

Υλικά

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι χωριάτικο ή (350 γρ. σκληρό αλεύρι και 150 γρ. μαλακό αλεύρι)

100 γρ. αλεύρι σίκαλης

1 ½ κ.γλ. μαγιά ξερή

1 ¼ κ.γλ.  αλάτι

175 ml αριάνι (θερμοκρασία δωματίου)

300 ml ζεστό νερό

Για το πασπάλισμα

αλεύρι

για το ψήσιμο

180 ml νερού

Εκτέλεση

 

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αλεύρια, την μαγιά και ανακατεύουμε για 2΄. Προσθέτουμε το αριάνι, το ζεστό νερό, το αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 5’. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10’ και ζυμώνουμε για άλλα 5΄. Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και τοποθετούμε την  ζύμη. Ζυμώνουμε για λίγα λεπτά. Πλάθουμε την ζύμη σε μορφή μπάλας, τοποθετούμε στο μπολ, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες. Όταν η ζύμη φουσκώσει στο διπλάσιο μέγεθος , την τοποθετούμε ξανά στον πάγκο εργασίας, και ζυμώνουμε πολύ καλά. Διαμορφώνουμε στο σχήμα που θέλουμε και βάζουμε σε ένα ταψί την ζύμη. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε κατά μήκος το ψωμί. Σκεπάζουμε την ζύμη και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο 200 βαθμούς. Τοποθετούμε ένα ταψί με νερό στο πάτο του φούρνου και πάνω βάζουμε τη σχάρα. Τοποθετούμε το ψωμί. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 45-60’, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί. Αν δούμε να παίρνει πολύ χρώμα, τοποθετούμε ένα αλουμινόχαρτο ή μια λαδόκολλα. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Κόψτε και απολαύστε!

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.