Γέμιση Γαλοπούλας
Υλικά
Για τη γέμιση
- 300 γρ. χοιρινός κιμάς, μία φορά περασμένος
- 300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, μία φορά περασμένος
- τα εντόσθια ψιλοκομμένα
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 200 γρ. λουκάνικα ψιλοκομμένα
- 100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
- 1 φλυτζ. κονιάκ
- χυμό από 1 πορτοκάλι
- 2 φλυτζ. ζωμό κοτόπουλο
- 15 κάστανα βρασμένα, κομμένα στα δύο
- 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
- 2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε καρέ
- ½ φλυτζ. σταφίδες μαύρες
- ½ φλυτζ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- ½ φλυτζ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
- ½ κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 πρέζα κανέλλα
- 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τον κιμά, τα εντόσθια για 6΄ μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα λουκάνικα και αφήνουμε για 2΄. Τέλος προσθέτουμε το μπέικον. Σβήνουμε με το κονιάκ. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το ζωμό κοτόπουλο και αφήνουμε να σιγοβράσει ο κιμάς. Όταν πιει τα υγρά και είναι έτοιμος μαγειρεμένος, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα κάστανα, την πιπεριά, τα μήλα, το καρύδι, τις σταφίδες, τα μπαχαρικά, το κουκουνάρι, το ξύσμα. Αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και είναι έτοιμη να την σερβίρουμε μαζί με την ψημένη γαλοπούλα.