Ο χειμώνας και το κρύο έκαναν δειλά δειλά την εμφάνιση τους και μαζί τους έφεραν ένα καρπό από τους πιο αγαπημένους: τα κάστανα!
Τα κάστανα ανήκουν στην κατηγορία των ξηρών καρπών. Είναι θρεπτικά και η ενέργεια που μας προσδίδουν είναι περίπου 250 kcal/100γρ. (άλλοι ξηροί καρποί όπως τα φιστίκια και τα καρύδια μας προσφέρουν 600kcal/ 100γρ). Η σύσταση τους σε μακροθρεπτικά συστατικά έχει ως εξής:
Υδατάνθρακες |
45γρ στα100γρ |
Φυτικές ίνες |
8γρ στα100γρ |
Πρωτεΐνες |
2,4γρ στα100γρ |
Ολικό λίπος |
2,3γρ στα 100γρ |
Νερό |
48,5γρ στα 100γρ
|
Συμπερασματικά, το κάστανο σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς περιέχει περισσότερους υδατάνθρακες και νερό και λιγότερο λίπος το οποίο ανήκει στα μονοακόρεστα λιπαρά (ελαϊκό οξύ, παλμιτελαϊκό οξύ) τα οποία βοηθούν τόσο στη μείωση της ολικής όσο και της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και αυξάνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (καλή χοληστερόλη) στο αίμα.
Επιπλέον έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, υψηλή σε κάλιο, και κατά συνέπεια βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Άλλα ανόργανα στοιχεία που βρίσκουμε στο κάστανο είναι το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και ο χαλκός επομένως ωφελούμαστε στα οστά , στην καταπολέμηση της αναιμίας και σε διάφορες διαδικασίες του μεταβολισμού μας.
Όσον αφορά στις βιταμίνες δεν υστερεί…. Περιέχει βιταμίνη C (43mg/100gr) και άρα δεν είναι τυχαίο που ευδοκιμεί τον χειμώνα καθώς την χρειαζόμαστε περισσότερο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα αλλά και για την αντιοξειδωτική της δράση κατά των ελευθέρων ριζών που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα μας.
Τα κάστανα περιέχουν αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη, την ενέργεια και τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Συγκεκριμένα, περιέχει θειαμίνη, που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β6, που βοηθούν στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών και φολικό οξύ που συμβάλλει στην ανάπτυξη και διαίρεση των κυττάρων.
Τέλος, το κάστανο μπορεί να ωφελήσει ιδιαίτερα στις παρακάτω περιπτώσεις:
- Παιδιά, αθλητές, εργαζόμενους ως δεκατιανό γεύμα.
- Διαβητικούς ως σνακ αφού οι υδατάνθρακες που περιέχει είναι σύνθετοι και περιέχουν φυτικές ίνες για την ομαλή αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
- Χορτοφάγους εφόσον είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β που κατά βάση βρίσκονται στο κρέας.
- Άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) επειδή το αλεύρι του κάστανου δεν περιέχει γλουτένη.