Sidebar

02
Σαβ, Δεκ

Πασχαλινές
Typography

Αφράτο τσουρέκι με γέμιση σοκολάτας

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 ½ φλυτζ. χλιαρό νερό
  • 1 ½ κ.σ. μαγιά σκόνη
  • 1 ½ κ.σ. αλάτι
  • 8 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • ½ φλυτζ. μέλι
  • 375 γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο, συν βούτυρο για να αλείψετε την φόρμα
  • 7 ½ φλυτζ. αλεύρι για κάθε χρήση
  • 1 κ.γλ. μαχλέπι τριμμένο
  • 1 κ.γλ. μαστίχα τριμμένη
  • 2 βανίλιες σκόνη
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

Για την επάλειψη

αυγόγαλα, (1 αυγό χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας νερό)

Για τη γέμιση σοκολάτας

  • 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
  • 4 κ.γλ. σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
  • 5 κ.σ. σιρόπι καλαμποκιού

Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Στο κάδο του μίξερ αναμειγνύουμε τη μαγιά, αλάτι, το ξύσμα λεμόνι, τις βανίλιες, το μαχλέπι, την μαστίχα, τα αυγά, το μέλι και το λιωμένο βούτυρο με το νερό στο μπολ. Χρησιμοποιούμε το γάντζο ζύμης, ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα και ρίχνουμε  το αλεύρι, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια μαλακή ζύμη. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη τον κάδο και το αφήνουμε να παραμείνει σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ανακατεύουμε απαλά την ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο για 30΄. 

Για τη γέμιση σοκολάτας: Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τη σκόνη κακάο και το σιρόπι καλαμποκιού ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν.

 

Βουτυρώνουμε ελαφρά μια μακρόστενη φόρμα 23 x 10 εκ. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της ζύμης με αλεύρι και με ένα οδοντωτό μαχαίρι, κόβουμε σε 2 κομμάτια την ζύμη. Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο και πάχος 2,5 εκ. Απλώνουμε ½ φλυτζ. από τη γέμιση σοκολάτας και αφήνουμε 1,5 εκ. περιθώριο στις άκρες της ζύμης χωρίς γέμιση. Ρολάρουμε τη ζύμη και σφραγίζουμε τις άκρες. Τοποθετούμε με την ένωση προς τα κάτω στην φόρμα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα και 30’ να διπλασιαστεί σε όγκο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Χρησιμοποιούμε ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής και αλείφουμε με το αυγόγαλα. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Ψήνουμε για 45' έως ότου ροδίσει. Το βγάζουμε από την φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Ζεσταίνουμε την υπόλοιπη γέμιση σοκολάτας και περιχύνουμε πάνω από το αφράτο τσουρέκι.

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.